Valójában hogy és mikor „olvad” a zsír. Ne izzadjon hiába

887

Ez az anyag azoknak szentelődik, akik szívritmus-zavarig futnak, addig úsznak a medencében, míg leég a hátuk a napon, fel vannak iratkozva minden fitness-bloggerre, de mégsem fogynak le. Ha Dant látná a a körkörös edzéseit, akkor átvinni az „Isteni Vígjáték” cselekményeit az edzőterembe. De az út a karcsú alakhoz sokkal kellemesebbé válik, ha ismerjük az egyszerű tényeket arról, hogy mikor és hogyan „olvad” a zsír valójában. A fő kiindulópontunk – a pulzus.

Mindössze két edzési zóna létezik – aerob, anaerob -,  amelyekről Önnek tudnia kell, és három pulzusos – bemelegítő, zsírégető, maximális, – amelyekre fontos emlékezni, hogy a sport ne kimerítő, hanem átalakító foglalkozás legyen az Ön számára.

Szent formula: 220 – az Ön életkora = maximális pulzus 

A fizikai aktivitás megkezdésével Ön „elmozdítja” testét a nyugalmi pulzus zónából a bemelegítő zónába (a pulzusszám 5060% a maximálistól). Ebben a pillanatban a szerveztünk normalizálja a vérnyomást és csökkenti a koleszterin szintet, vagy, például, helyre állítja a tartalékokat az intenzív edzések után. Ezért ne hanyagolja el a bemelegítést – fordítson rá legalább 20 percet előútte és legalább 15 percet utána.

A következő zónába — zsírégető — Ön nem azonnal fog „beleugrani”. Az oldalsó zsír „olvadni” csak 20–30 perc aktivitás után kezd, ezért nem kell fejest ugrani az edzésbe, inkább őrizze meg az erejét és ezt az időt töltse gyaloglással, könnyű kocogással vagy lassú úszással.

Ezt követően következik a  zsírégető zóna (a pulzusszám 6070% a maximálistól). Ez lenne az ön menyországa. Itt a szervezet abbahagyja azt, hogy felemészti a napközben elfogyasztott fölöslegeket és nekilát a zsírrétegekhez. Azon kalóriák 85%-a, amelyek az ilyen edzések során kerülnek elégetésre, pont az oldalak, a has és az arc részeiről mennek le. Emellett az ilyen pulzusszámú zóna kényelmes a megterhelések terén is. A zsír akkor, és csakis akkor „olvad”, amikor oxigénnel oxidálódik, ezért ne jusson el addig, hogy megpirosodjon az arca és légszomja legyen, hanem fusson könnyen, de megfeszítve az izmait, ússzon jó, de nem túlságosan gyors tempóban, görkorcsolyázzon vagy energikusan táncoljon.

Ha egy kicsit túlzásba viszi — az nem nagy baj. Lépjen át a kevésbé  varázslatos aerob kardiozónába (7080% a maximálistól), amikor a tüdők jól dolgoznak és a szervezet sok oxigént fogyaszt. Ez inkább munka az állóképességre és az erő növelésére, mint a súlyvesztésre, de a szervezet itt mégis csak a szénhidrátokból és a zsírokból veszi az energiát. Ez az úszás és a futás hosszú távokra és hosszas biciklis séták.

Amikor a lélegzete összezavarodik és az a gondolat jut az eszébe, hogy «Miért is csinálom ezt?» — ez az anaerob zóna (8090% a maximumtól). Itt a szervezet nem kap elegendő oxigént,  és a zsír már nem oxidálódik annyira – a kemencébe az edzés előtt nem sokkal elfogyasztott szénhidrátok kerülnek. Ez a sprint, gyors úszás, a statika és a kör-körös erőedzések a súllyal.

Az anaerob zóna azok számára van, akik nem akarnak leadni, hanem meg akarják változtatni az alakjukat és izmokat akarnak növeszteni. Itt megváltoznak a szabályok: maga az edzés közben a zsír nem olvad, mint az előző zónában, de az elkövetkező órákban Ön ott fekszik a kanapén, amikor a zsír a hason lassan átváltozik hasizommá.

Maximális zóna (pulzusszám 90100% a maximumtól) — ez a felső határ. Ha valamilyen véletlen butaság miatt ebben végzi az edzéseit – egyszerűen hagyja abba. A szív – egy izom, amelyre még szüksége lesz az életben.

A zónák mindenki számára ugyan azok, a pulzus azonban individuális

Például, Ön csodálatos és 30 éves,

tehát, ez azt jelenti, hogy az Ön maximális pulzusa — 190. 

190 х 0,6 = 114

190 х 0,7 = 133 

Az Ön zsírégető zónája a pulzus a 114 és 133 pulzusszámok között van.

A pulzus az Ön segédje a súlyvesztésben

Minden képpen kérdezze meg a fitness-klubban vagy a skype-stúdióban, hogy van-e pulzusszám-mérő a recepción.

Ők nem fogják hagyni, hogy ismeretek nélkül legyen és az edzés közben meg fogják mondani Önnek ,hogy milyen a pulzusa, az előző foglalkozások dinamikája és a legégetett kalóriák száma.

És Ön ügyel a pulzusára az edzések közben?

Betöltés ... Betöltés ...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük