Top 5 fontos kérdés és válasz a napozásról, amelyről minden nőnek tudnia kell

795

labels

Mennyit beszélünk a bőr védelmének fontosságáról az ultraibolya sugaraktól, de sokan a korábbiakhoz hasonlóan figyelmen  kívül hagyják ezt, de ha nem is hanyagolják el ezt a kérdést, akkor sok olyan hibát követnek el, amelyek végeredényként szerencsétlen következményekhez vezetnek –száraz bőr, égési sérülések, és idő előtti öregedés. Ahhoz, hogy a napon tartózkodás ne okozzon kárt, hanem csakis szép lebarnulással járjon, úgy döntöttünk, hogy gondoskodunk a számodra egy úgymond oktatási programról az kevéssé ismert tények megvilágításáról az SPF-ről kérdés-válasz formájában.

Kérdés: Ha a napolaj SPF faktora 10, a spréjé pedig – 30, összesen egész 40 és én egyáltalán nem barnulok le?

Válasz:  A különböző napvédő szerek faktorait nem lehet összesíteni: ha először bőrödet egy SPF 30-as sprével védted meg, miután felvitted az olajat 10-es faktorral, akkor a legmagasabb fog közülük működni. Emellett, még a maxmiális védőhatás is (50+), átengedi a napsugarakat – azaz ne égsz le, de akkor is lebarnulsz.

Kérdés: Ha a strandolás után sétálni megyek, le kell-e mosni a bőrről a napvédő szert?

Válasz: Természetesen, igen. A strandolási szerek eltérnek a „városi” szűrőkkel rendelkező termékektől  – az első, ha sokáig marad a bőrön, inkább károsítja azt mintsem hasznot hoz a számára. A hasonló „túladagolás” eredménye a bőr PH-egyensúlyának zavara lehet, emellett alergia, és Isten őrizz  kiütések. Ebből következik, hogy: a strandolás után zuhanyozva használj puha krémes szereket a mosakodáshoz olajokkal vagy tápláló összetevőkkel.

Kérdés: Elegendő-e egyszer felvinni a napvédő szert azelőtt, hogy kimennék  a napra?

Válasz: Nem, még a leghatékonyabb szer védőrétege sem örök, annál is inkább, ha mozogni akarsz, fürödni vagy három óránál többet szándékozol tölteni a napon. Minden képen vigyél fel ismételten SPF-es szert minden 3-4 órában, és ne hízelegj a  «waterproof» megjelöléssel a napozókrémeden – olyan tökéletesen ellenálló eszköz nem létezik.

Kérdés: Mit csináljak, ha túlzásba vittem a napozást, a bőröm megpirosodott, viszket és fáj?

Válasz: Sajnos, ez leégés. Mindazonáltal az égés szintje variálódhat a könnyűtől (megpirosodás fájdalomérzet nélkül) az erősig  (hólyagok, láz, rossz közérzet). Először is érdemes bevenni egy pezsgő aszpirin tablettát, hogy levedd a gyulladást, azután – maxiálisan meg kell nyugtatni a bőrt. Inden képen vegyél a gyógyszertárban pantenolt vagy olyan szert, amely tartalmazza, bőkezűen vidd fel a sérült területre. Logikus, hogy a legközelebbi napokban tartózkodni kell a napsugaraktól: maradj az árnyékban, takard be leégett bőrödet természetes anyagokból készült könnyű ruhával igyál sok vizet. Amikor a megpirosodás alább hagy, kezd el aktívan táplálni és hidratálni a bőrödet speciális napozás utáni szerekkel – ezek nem csak megnyugtatják az égéseket, de minimálisra csökkentik a bőr hámlásának kockázatát is a továbbiakban.

N.B. Ha nincs kéz alatt pantenol, sem pedig aftersun szerek, segítenek a népi receptek? Gél vagy aloekivonat vagy hűtés tejföllel/kefírrel/joghurttal. 

Kérdés: Megmaradt a napvédő krémem tavalyról, szabad-e használni egy év elteltével és biztos lehetek-e a védelemben?

Válasz: Nem érdemes. Természetesen vannak jó, megbízható gyártók, amelyek garantálják a termék minőségét a kibontás után 12 hónappal – például, a 12 NIVEA. Ennek ellenére, a védőtulajdonságok a megfelelő hőmérsékleti tárolás esetén őrződnek meg – ez már nehezebb. Ha betartottad a feltételeket, amelyek a csomagoláson szerepelnek, és ha a szer megőrizte elsődleges színét, szagát és textúráját, akkor nyugodtan használhatod továbbra is.  Ha ezen feltételek közül akár egy is meg lett szegve, érdemes újat vásárolni.

Kérdés:  Láttam a forgalomban egy SPF 100 faktoros napvédő szert valóban 100 százalékban megvédi a bőrt a káros sugaraktól és egyáltalán nem engedi át őket?

Válasz: Bármilyen színtípusú is legyél, az UV-védelem optimális foka az 50-es faktor. Ez eléggé megbízhatóan védi a bőrt a káros sugaraktól, de ezzel egyidejűleg nem nagyon terheli túl. Minden, ami 75-el, 100-al és 150-el van cimkézve – valószínűleg egy sikeres, de nem nagyon  igazolható marketing lépés. Az igazságosság érdekében megjegyezzük, hogy egyes márkák valóban gyártanak olyan termékeket, amelyek valóban magas napvédelmi faktorral rendelkeznek, de nem ajánlottak azoknak az embereknek, akik allergiásak a napra, a terhes és szoptató nőknek, a kis gyermekeknek.  Igaz, ezeknek a kategóriáknak, mint ismeretes, egyáltalán nem érdemes az egyenes napsugarak alatt lenni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük