Takarítás 5 perc alatt – majdnem mágia

945

Sokunkat nem túlságosan tölt el örömmel a takarítás. Hiszen magában sem az egyik legkellemesebb dolog, s emellett sok időt vesz igénybe nap mint nap. De megvan a takarítás módszere „Flayledi” megnevezés alatt, amely segít tisztábbá és kényelmesebbé tenni házát, körül-belül egy órát fordítva erre.

Ezt a rendszert az amerikai Marta Sirs találta ki és napjainkban számos rajongója van a „röpködő háziasszonyok” módszernek.

Megvásárolva egy új lakást új bútorokkal a nagyjavításra nem kell gondolni. Azonban arra, hogyan lehet megőrizni az idejét és miként lehet minél kevesebb időt fordítani a lakás takarítására – olvasni lehet az interneten vagy meg lehet venni egy könyvet.

Ha kinyitja az ugyan olyan elnevezésű könyvet, akkor az első, amit el fog olvasni – felhívás minden nap ragyogóra törölni  a konyhamosdót. Az a lényeg, hogy megtanuljuk állandóan tisztán tartani  a mosdót és ennek a szokásnak fokozatosan át kell térnie más dolgokra is. A szokásra, hogy vannak olyan helyek a házban, amelyekre minden nap ügyelni kell.

Ezeket a minden napos kötelező feladatokat a szerző rutinosaknak nevezi. Például, ez a padlómosás hetente háromszor, minden napos edénymosás, főzés, a por letörlése a  vízszintes felületekről. Mellesleg, Márta azt javasolja, hogy a „tisztán” takarításhoz – törölje le a még be nem porozódott felületet, napi 10 percet töltve ezzel és ne várja meg ameddig minden belep a por- és a koszréteg.

Még egy fontos pont – «forró zónák» – ezek azok a helyek, ahol állandóan öszegyűl a lom vagy egyszerűen azok a dolgok, amelyeknek  nincs ott helyük. Például az íróasztal vagy a rekamé. Naponta egyszer rendet kell ott rakni.

Minden napra be kell tervezni valamilyen dolgot a „rutinon” és a „forró zónákon” kívül. Például, rendet rakni a szekrényben, vagy megmosni a hűtőt, vagy megmosni az ablakokat. És minden képen meg kell ezt csinálni. A „Falyledi” rendszer rajongói összeállítják az ügyek naptárát egy hónapra vagy akár egy évre előre is.

De van egy fontos részlet – ezt a nagy dolgot igyekezni kell megcsinálni egy-két óra alatt, nem pedig elhúzni egy fél napra. Emellett Marta Sirs azt tanácsolja, hogy csináljon szüneteket minden  percben, hogy kevésbé fáradjon el és ne érezze magát kimerültnek.

A «Flayledi» nem csak a porral és a rendetlenséggel küzd meg, hanem a fölösleges dolgokkal is, amelyek elfoglalják a teret. Ezért minden nap meg kel szabadulni a nem kellő dolgok meghatározott mennyiségétől –  kidobni, odaadni valakinek, ha nem használja több, mint fél éve, ha eltört, nem jó a mérete, stb.

Vannak weboldalak és fórumok a hálózatban, amelyek ennek a megmozdulásnak vannak szentelve, ahol mindig tanácsot lehet kérni más háziasszonyoktól, meg lehet osztani a sikereket és tapasztalatot lehet gyűjteni  a rendrakás terén az egész házban.

A takarítás – kiváló módszer elvonni a figyelmet a stresszről  és a problémákról, az átvészelt szakításokról, kidobni a fölösleges lomot és megtisztítani a lakást a pozitív energia számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük