Szörnyű szépség – evolúció a kozmetikai iparban

889

A divat ugyan olyan fertőző, mint egy vírus,  a múlt divatjai pedig néha halálosak is voltak. A múlt divatmániásai szeszélyeiért egészségükkel, néha pedig akár életükkel is fizettek. Egyes eseteket mindjárt elmesélünk Önöknek.

Röntgen sugarak a  testszőrzet eltávolításához

A múlt divatja, ugyan úgy mint a modern is, sima lábakat követelt a nőktől. Ezért azoknak az időknek a divatos hölgyei elektrolízis  segítségével távolították el a testszőrzetet. De ez  a módszer borzasztó volt: hosszas, drága, fájdalmas és nem nagyon hatásos. De amikor felfedezték a röntgen sugarakat,  a vállalkozó szellemű emberek azonnal pénzt csináltak ezen, módosítva a gépet a szőrtelenítésre. A röntgen sugarak alkalmazása jelentősen felgyorsította ezt a folyamatot, emellett a procedúra ára jelentősen csökkent. Egyszóval, ez a módszer nagyon hatásos volt, de halálosan veszélyes.A besugárzástól  a bőr elvékonyodott, ellepték a ráncok, és ez provokálta a rákos megbetegedéseket. De ezt nem azonnal értették meg, hanem ennek a procedúrának a népszerűsége után húsz évvel.

Toxikus zoknik

Az elmúlt évek angol divatja előirányozta a színes, különböző mintákat tartalmazó zoknik meglétét egy férfi ruhásszekrényében. De azok a férfiak, akik követték ezt a  divatot, kémiai égési sérülésekkel jártak  a lábaikon. Igaz, nem mindenki, csak azok, akik a piros színt részesítették előnyben. A kémikusok arra a következtetésre jutottak, hogy  mindenről a festékanyag tehet. виноват краситель. Az alkáli festék reakcióba lépett az emberi izzadság savas környezetével, ami égési sérülésekhez vezetett.

Ólom fehérítők és piócák

A múlt divatja ugyan olyan követelőző volt a bőrszínhez is.  Tiszteletnek örvendett az arisztokratikus sápatság, amely a tulajdonosa  nemes eredetéről tanúskodott, arra mutatva, hogy nem kell fizikai munkát végeznie. Segítségül a fehérítők szolgáltak, amelyek ólomból készültek ezek hozzáadásával. Azok, akik féltek az ólomtól, vizelettel próbálták törölgetni az arcukat. Ezen kívül piócákat is használtak, amelyek kiszívták a vért, sápattá téve ezáltal a bőrt. Ezek a kísérletezések néha fatális következményekkel jártak.

Ruházat arzénnal

A múlt divatja  nem kényeztette hódolóit a színek skálájának a sokszínűségével a ruházatban, ezért amikor Angliában feltaláltak a zöld színezőanyagot, minden arisztokrata szinte megőrült, arra vágyva, hogy ilyen színű ruhája legyen a szekrényben.

De a feltaláló a festékanyaghoz rezet és arzént használt. A zöld színű ruha lassan, de biztosan ölte meg a tulajdonosát. Emellett a varrónők is kockára tették az egészségüket, akik részt vettek az ilyen ruhák elkészítésében, valamint azok, akik ezen anyag termelésével foglalkoztak. Az állandó kapcsolat ezzel a festékkel különböző betegségeket vont maga után, közte onkológiai megbetegedéseket is.

Szerek a cipőpolirozáshoz

A lábbeli tisztaságának és ragyogásának tekintetében a múlt divatja semmiben sem tér el a jelenlegitől. A különbség csak a cipőtisztítási szerekben van. A tizenkilencedik században a cipőpolirozási szer mérgező nitrobenzolt bocsátott ki, amely károsan hatott a májra és az ember idegrendszerére. Emellett ez a méreg beszívódott a szervezetbe akár a cipőn keresztül is,  amely be volt kenve ezzel az anyaggal. Az emberek tájékoztatva voltak a veszélyről ,amely fenyegeti őket , de (a divat áldozatokat követel) továbbra is használták. Amikor kitalálták a veszélytelenebb szert a cipők polirozására, a divatrajongók folytatták a régi szer használatát, mivel nagyon jó illata volt, amely már messziről a tudatára adta a környezetnek, hogy olyan ember közeledik feléjük, aki törődik a kinézetével.

Platformos cipők

A múlt évek divatja eléggé szigorú volt  a nőkhöz, arra késztetve őket, hogy platformos cipőkban járjanak, amelyek magassága 80 cm tett ki. Ez a divat Törökországban és Japánban született,  és háromszáz évvel ezelőtt érkezett meg Európába. Az ilyen lábbeli nagyon drága és divatos volt, aranyszálakkal és  gyöngyökkel hímezték, szafjánnal és kínai selyemmel díszítették. De segítség nélkül lehetetlen volt hordani, ezért a hölgyeket mindig cselédek kísérték, az egyszerűbb nők pedig támasztékokat használtak. A papok jóváhagyták az ilyen divatot, hiszen az ilyen platformos cipőkben a nők nem tudtak táncolni, és egészében véve  nem nagyon tudtak bármit is csinálni. De ezt a divatot be kellett tiltani, mivel a nők megcsonkították a lábaikat.

Krinolin

A múlt divatja a maihoz hasonlóan, szerette a „homokórás” alakú nőket. Ahhoz, hogy létrehozzák az ilyen alakot, a nőknek krinolint kellett viselniük. Ez egy merev keret volt, amely csatlakozott a térdre és   a ruha alatt kellett viselni. Ülni, ugyan úgy mint járni is, nehéz volt ebben a szerkezetben. A mozgás közben apró lépéseket kellett tenni. Emellett ez a két méter átmérőjű szerkezet  nagyon nehéz volt és nem engedte, hogy nehézség nélkül bemenjen a hölgy az ajtón. De  a fő veszély abban rejlett, hogy a krinolin gyúlékony is volt. A hölgyek nagyon gyakran beleakadtak vele a gyertyatartókba, ami azonnali gyulladáshoz vezetett, mivel az anyagot elősegítették ezt, emellett pedig a tűz terjedését elősegítette a krinolin és a test közötti levegő.  A történelemben halálos esetei is vannak az ilyen divatnak.

Tuberkulózis

A múlt divata  kiterjedt  a betegségekre is. A tizenkilencedik század végén és a múlt század elején nagyon divatos volt a tuberkulózis. Függetlenül attól, hogy ez a betegség halálos, az emberek arról álmodoztak, hogy elkapják. Mindenkit vonzottak a betegség tünetei — súlycsökkenés és arisztokratikus sápatág, emellett pedig nemes köhögés is. Az után, hogy Lord Byron  kijelentette, hogy szeretne tuberkulózisban meghalni, ez a halál nagyon tekintélyessé vált. Ezért, akinek szerencséjük volt megbetegedni, minden módon kerülték az egészségügyet és a tuberkulózis kezelését. Azok pedig, akikre nem mosolygott rá ez a szerencse, igyekeztek elősegíteni ennek a betegségnek a tüneteit, például arzént használva a sápatsághoz.

Természetesen követni lehet a divatot, de igyekezzenek ne vinni túlzásba. Vonják le a következtetéseket őseink tapasztalata alapján és ne kövessék el a hibáikat.

Napjainkban, a szépség utábi futásban sokan okoznak kárt az egészségüknek, például , a szolárium látogatásának ártalma kellemetlen következményekhez vezethet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük