Színészi mesterség: hogyan nyerjük el bárki tetszését a színházi trükkök segítségével

773

Nem tudod, hogyan hívd fel egy szépfiú figyelmét magadra a bárpultnál? Kényelmetlenül érzed magadat egy új társaságban? Fél, hogy nem azt fogod mondani egy állásinterjún amit kellene? Már hosszú ideje gondolkozol, hogy mit válaszolj egy üzenetre? Egyszerűen használd a színészi mesterség trükkjeit, és bárkit elvarázsolsz! Mindjárt elmeséljük, hogy pontosan hogyan is.

Valamiért úgy tartják, hogy a tanulás két csoportra oszlik: a hasznosra (szakképzettségi szint emelése, sport, személyiségi fejlődés és idegen nyelvek) és hobbi kurzusokra, ahova mindenki más jár. De még a látszatra teljesen haszontalan hobbiból is érezhető hasznot lehet húzni.

Megtetszeni mindenkinek könnyű!

Én, például, mindig színésznő akartam lenni. Megfogalmaztam a beszédemet az Oscar-díj átadón, méghozzá nagyon szívmelengetőt, dolgoztam a járásomon a vörös szőnyegen. De, valahogy másként alakult. Ezért, egy színházi körben kellett megvalósítanom a színészi tehetségemet. És kiderült, hogy ott az életben teljesen alkalmazható dolgokra tanítanak. A tanárunk, egy már nem fiatal színész, aki egykoron sorozatokban szerepelt, nagyon sok bölcs dolgot mesélt el a tanulóinak. Nem sajnálok senkitől semmit, ezért most megosztom ezeket.

Hogy elnyerd az emberek tetszését, beszélj meggyőzően

Ha azt szeretnéd, hogy senki se kételkedjen a szahihetősgedben, akkor ezeket a konkrét szavakat mond alacsonyabban és lassabban, mint általában mondod. Itt minden érthető: amikor egy ember hazudik vagy kételkedik, idegeskedik beszéd közben – gyorsabban   és magasabb hangon beszél. Kipróbáltam egy rendőrrel. Valóban elhitte nekem, hogy az útjelzést egy ág takarja. Még telefonált is valahova, hogy vágják le. Mellesleg, ez az útjelzés egy vezetéken lógott az útsáv mellett.

Használd a srapnelt helyesen, ha jó benyomást akarsz kelteni

Srapnel — kis, önkéntelen mozdulatok. Kihelyezik a hangsúlyt. Például, a hősnő a darabban egyszer csak elveszítette a gyűrűjét. Ahhoz, hogy a közönség ezt észre vegye, a színésznőnek sok apró mozdulatot kell végeznie a kezeivel, akkor a terem figyelme a színésznő kezére fog irányulni és azonnal kiderül, hogy elveszett a gyűrű.

Ha a valós életben kontrolláljuk a srapnelt – például el lehet vonni a beszélgetőtárs figyelmét a hiányosságainkról. van egy nagyon utálatos barátnőm. Egyszer találkozol vele, azután pedig egy héten át hallgatod az ismerőseidtől, hogy mennyire megöregedtél, milyen régimódian öltözködsz, stb. Nekem akkor a manikűrön volt eléggé kopott már. De a cipőm új. Egész este kontrolláltam a kezeimet – csak széles gesztusok és csak szükség esetén. Azonban a lábaimmal mintha csak beszéltem volna. És működött. A lekopott manikűrömről szó sem esett, azonban három közös ismerős kérdezett rá, hogy milyen szupercipőt viseltem azon a találkozón.    

A tömeg mindig részt vesz – a siker szabálya

Amikor a főhős elmondja a monológját, a többi szereplőnek állandóan reagálni kell a szavaira, ki kell fejeznie a hozzáállását – akkor az előadás nem fog széthullani.

Egyszer vártam, amíg elmúlik az eső, hogy eljussak egy eléggé népszerű költő előadására. És ezt a módszert használtam. Az előadás után a költő azt mondta nekem, hogy régóta nem találkozott ennyire figyelmes és megértő hallgatóval – és nekem adta az esernyőjét. Hogy mit olvasott – nem emlékszem, beszédhibás volt, egy szót sem értettem.

Ha nem tudod, hogy mit csinálj — másold a szomszédodat

Ha a tömeges jelenetben hirtelen elfelejtette, hogy milyen sorrendben hajtsa végre a mozgásokat, és milyen módon menjen – ismételje meg a szomszédja mozdulatait.

Nagyban segített nekem ez a tanács egy repülőtéren egy egzotikus városban, ahol a feliratok gilisztákra hasonlítottak, a személyzet pedig nem beszélt egyetlen, a számomra ismert nyelven sem, közte a jelek nyelvén sem. Figyelve egy helyi utasra, sikerült megtalálnom a wc-t, a dohányzásra kijelölt helyet, és a szükséges terminált is.

A forgatókönyvet csak a rendező tudja – megtanulunk tetszeni a környezetünknek

Ha egy színész hibát követett el a szövegben vagy elfelejtette a szerepének egy részét, vagy nem azt csinálta, amit kellett volna, nem ott és nem úgy ,ahogy kellett volna – ezt csak a többi színész és a rendező fogják észre venni. Azért, mert a nézők a forgatókönyvet nem olvasták, tehát szerintük minden rendben van.

Egyszer az ismerőseimnek a várost mutattam meg, de nem a kellő irányba kanyarodtunk le. Sokáig botorkáltunk, előbb villamossal, azután pedig még metróval is mennünk kellett. Nem ismert be a topográfiai kreténizmusomat – és a barátaim még ma is büszkén mesélik, hogy milyen helyeken jártak, milyen klassz volt az útvonal, milyen aranyosan zörgött a villamos.

Értékeld az organikusságodat – tetszeni fogsz magadnak!

Azaz ne próbálj meg kinézni annak, aki nem te vagy.  Ha nagydarab vagy és már nem fiatal, Júliát játszva játszd a korban lévő és duci Júliát. A legszégyenletesebb, amikor egy megöregedett sellő  fiatal kisasszonyt próbál ábrázolni.

Meglepett, hogy ez a technika még Tinder-ben is működik. Amikor a «Mi aggaszt jelen pillanatban?» kérdésre nem kezdtem el mesélni, hogy milyen szomorúan hullanak az eső cseppjei, bánatuk nyomát hagyva az ablakon, hanem őszintén válaszoltam, hogy csirkét akarok enni, az udvaron pedig szakad, mintha csak vedérből öntenék – a beszélgetőtársam eljött nálam egy sült csirkével.

De a legbölcsebb gondolatot a kurzusunkon nem a vezetőnk, hanem az egyik színész formázta meg. Idézem a szavait. «Ha megértem, hogy ennek a kurzusnak haszna van – azonnal elszaladok. Mivel tanulni a haszon kedvéért – szükség, az élvezetért – luxus. Én pedig luxust akarok!»

Mivel trükköket használsz, hogy elnyerd valaki tetszését?

Betöltés ... Betöltés ...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük