Szex – nulla: miért nem akarsz többé szexet

943

Szereted a párodat, de okokat keresel, hogy ne foglalkozzatok szex-el? Legyünk őszinték egymással: a «lustaság», «nincs mikor» vagy «alszik a gyermek»  – nem kifogás.

Ünnepélyesen ígérjük, hogy nem fogjuk javasolni, hogy vásárolj új fehérneműt, vagy próbálj ki néhány új pózt. Lehet, hogy ez segítene párodnak, de most igyekezni fogunk első sorban rólad gondoskodni.

Szex – nulla

«Az evolúció szemszögéből nézve, a nemi aktusok kizárólag az utódok képzésére szolgálnak , — mondja Valeria Ahinszkaja, szexológus és a Secres központ programigazgatója.— És amikor véget ér a gondoskodási időszak, amelyek során a természetanya számításai szerint a pár érkezett utódokat nemzeni, az agy parancsot ad, hogy ne termelődjön annyi hormon, mint a szerelmes időszakban».

És ha megjelent az utód? A kívánság ismét elmúlik. Nincs rá most idő, a nő el van foglalva a gyermekkel és csak egyet akar: aludni! «Amíg az édesanya és szervezete nem adaptálódnak az új feltételekhez, a hormonális átépítés és a fáradság miatt nem kívánja az első időszakban a szexet, — állítja Valeria. — Később pedig, hogy ne tűnjön el teljesen, úgy kell hozzá állni mint egy kellemes gyakorlathoz, és a feszültség levezetésének módszeréhez». Tanulj meg ráhangolódni az élvezetre, gondolj gyakrabban a szexre és dönts az ő javára egy sorozat megtekintése vagy egy fél órányi alvás helyett. És, ha az elején a felizgulás nehezen fog is sikerülni, a szervezet megtanul több hormont termelni. Eredményként a temperamentumod idővel olyan lesz mint korábban. Félsz, hogy meghallják a gyermekek?  Jelöljetek ki a férjeddel legalább néhány napot a hónapban maikor csak kettesben tudtok lenni. Véljétek ezt úgy, hogy ennyivel tartoztok saját magatoknak.

Akarom akarni

Ha nincsenek gyermekek, akkor nehezebb kimagyarázni a szenvedély alábbhagyását. Akaratlanul elkezded hibáztatni magad a lustaság vagy a libidó problémák miatt. Leggyakrabban ezek a gondolatok azokat a nőket aggasztják, akik úgynevezett válasz és kontextus függő vonzási stílusúak. Ilyenekből pedig  mellesleg,79% (a 25%szemben a férfiak körében )! Emili Nahoski pszichológus a „Hogyan akarja a nőt” című könyvében megmagyarázza különbséget. A spontán típusú vonzású ember, olyan mint egy pionir, mindig készen áll: elegendő számára meglátni vagy rágondolni valami erotikusra és kívánság már elő is tört. A válasz típusúaknak ahhoz, hogy felizguljanak meghatározott fizikai érzelmekre van szükségük, például, élvezni a minőségteljes előjátékot. De a  49% nőnek és 20% férfinak, akik a kontextustól függnek, fontosak a feltételek és a partner iránti bizalom. Ezen típusok egyikének lenni ugyan úgy normális, mint például kolerikusnak vagy introvertáltnak lenni, és ezt nem kell hormonokkal vagy gyógyszerekkel kezelni.  Minden, amire szükség van – nem kényszeríteni magadat és nem állni úgy hozzá a szexhez, mint kielégíteni a  kíváncsiságodat, nem pedig az éhségedet.
«Az agyunkban vannak olyan zónák, amelyek az érdeklődésért és  az újdonságokért felelnek, — állítja  a szexológus — Amikor valami újat tanulmányozunk, ezek a zónák aktivizálódnak és továbbíthatják  a felizgulást azokra a területekre, amelyek megformálják a viszonyt az érdeklődés objektumához. Másként szólva, ha megváltoztatsz valamit a szexben, nő a kívánság. És, ellenkezőleg is igaz, a nullához tartani, ha tudod, hogy hány érintés után és milyen pózban fog mindig véget érni». Úgy tűnik, hogy elsiettük, amikor azt mondtuk, hogy nem fogunk reményeket fűzni a kísérletekhez.

Az erős érzelmi kapcsolat fontos, de ha a kapcsolatból elfogy a levegő, a szenvedély tüze elalszik.

Mélyebbre!

A szex-játékok azoknak segítenek, akiknek nincs problémájuk a mélységi szinten.. «Szenvedély csak ott alakul ki, ahol van tér a játék, bátorság és őszinteség  számára, — magyarázza Ljuszi Mikaeljav családi pszichológus.— Ha  valamilyen oknál fogva az érzelmi szükségleteink a közelség terén nem elégülnek ki, nem tudunk megnyílni és mebizni egymásban. A kapcsolat funkcionálissá alakul át : te — férfi vagy és pénzt keresel, én pedig — nő, és gondoskodok a családról. Hát így alakul át a szex a szabad megihlető kutatásból a „kötelesség” nehézkes végrehajtásába.

Az egyensúlyt felboríthatja az érzések érzékenysége is:

— Úgy elfáradtam ma a gyermekekkel!

— És is egész nap dolgoztam.

Mindketten támogatást akartak, de egyikük sem adta ezt meg a másiknak. Ezek a pillanatok halmozódnak, a fal növekszik, és mély kontaktus nélkül a szexuális kívánság eltűnik.

Mit lehet tenni? Dzson Hottman amerikai pszichológus és követője Sue Johnson, az emocionális összpontosítási terápia létrehozója, azt javasolják, hogy helyre kell állítani a szellemi közelséget. Tanuld meg látni a partner igazi „fájdalmát”. A gyermekek, pénz vagy az érdeklődések különbözősége miatt veszekedések mögött aggodalom rejtőzik:  «Jelentek-e valamit a számodra?» és «Megbízhatok-e benned?» Ha mind a ketten lépést tesztek («Fontos vagy nekem, tudd ezt!»), az érzelmi kapcsolat meg lesz mentve. Vele pedig — biztosítva lesz az érzéki szex.Kár, hogy nem lehet csak úgy odamenni a kedvesünkhöz, hogy „végezzünk érzelmi munkát” és nem lehet megvitatni minden sérelmet és kifogást, ezért íme egy másik stratégia.  Szerzője— Eszter Perel, világszerte ismert pszichoterapeuta, a „Szaporodás fogságban” könyv írója. Ebben Eszter leírja, hogy az erotizmus – minden ismeretlen utódja. Csak azokat akarjuk, akit egyenlőre még nem ismerünk és akit nem uralunk. Amikor pedig az érzelmek befolyása alatt makacsul igyekszünk elérni a megbízhatóságot, és elkezdjük gondolni, hogy ismerjük a partnerünket, akaratlanul is leromboljuk a szenvedést. Ahhoz, hogy visszahozzuk a kívánságot, Eszter Perel az javasolja, hogy gyakrabban kerüljünk olyan helyzetekbe, amikor oldalról  tekinthetünk a párunkra (és csodálhatjuk!). Azt javasolja, hogy hagyjunk egymásnak több belső teret, őrizzük meg ezt a távolságot és összpontosítsunk a saját fejlődésünkre, nem pedig a kapcsolat elmélyülésére. Végtére is –  független személyiségek vagytok , akik nap mint nap azt választják, hogy együtt legyetek. És az a tény, hogy egy ágyban keltek fel, jobban fel kell hogy izgasson, mint bármilyen csipkés fenhérnemű.

 

Előfordulhat, hogy tudatalatt nem hiszel a jövőtökben és nem vagy biztos benne, hogy  szeret téged, ezért nincs kívánság

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük