Szavad-e szaunába járni az artritisz kezelése során?

1 133

Érdekli a  csontfájdalmak kezelése? Belefáratt a mozgás merevségébe, a fájdalomba, a betegeskedésbe? Szeretne teljes értékű életet, nem érezve kényelmetlenséget? Akkor ez a cikk hasznos lesz az Ön számára.

Ki ne szeretne ellazulni a szaunában? Kellemes faillat, amely felmelegíti a testet, ellazulsá – már előtört Önben a kívánság, hogy megpihenjen a mindennapok nehézségeitől és elkerüljön a szauna csöndjébe? Legyen óvatos, ha artritisze van. Ennél a betegségnél a szauna engedélyezett, azonban nem javasolt azoknak, akiknél a betegség kezdeti stádiumait diagnosztizálták. Gyulladásos folyamatok esetébe a szervezetben (nem szükségszerűen áll kapcsolatban az osteochondrosissal) érdemes óvatosnak lenni.

Mint ismeretes, bármilyen probléma  a mozgásszervi rendszerrel megfeelő hozzáállást és nagyon óvatos kezelést igényel. A meleg és a nedvesség – fontos komponensek az ízületek kezelése során, hiszen javítják a véráramlást, erősítik az ízületek mozgékonyságát. De nenjünk csak sorjában.

Először is nagy szerepet játszik helyzete a szaunában. A hőmérséklet a padlótól a plafon felé emelkedik.  Ezért, ha állni fog, akkor a meleg főként a fejéhez fog irányulni ez nem javasolt, inkább üljön vagy feküdjön.  Szinté érdemes odafigyelni a forró levegő áramlásának gyorsaságára és nedvességére. Természetesen, szerepet játszanak teste sajátosságai is – a bőralatti zsír megléte és mennyisége, az ízületek állapota.

A csontfájdalom kezelése meleggel

A legtöbb meleget a szervezet a szaunázás első 10 perce során veszi fel. Ez az időtartam több, mint elég ahhoz, hogy elérje a kívánt hatást és enyhítse a fájdalomérzeteket. Nem érdemes tovább ülni a szaunában, megvárva a gyengeséget és a félájult állapotot. Így csak kárt okoz a szervezetének.

Ha problémái vannak az ízületeivel és az arthritis kezelésével foglalkozik, ne vigye túlzásba a lehűtést, miután kilép a gőzből. Az áthűlés nagyon nemkívánatos, ezért jobb inkább kontrasztos zuhanyt használni a medence vagy a leöntés helyett. Kezdje a nyakával, fokozatosan lefelé haladva. Ezen kívül konzultáljon egy orvossal, mielőtt szaunába megy. Számos gyógyszer szedése esetében ellenjavalt.

A kontrasztos hőmérsékletek segítenek javítani a vérkeringésén a szervezetben, erősítik a vegetatív egyensúlyt, javítják a szervezet rendszereinek reakcióit. A szauna procedúrák után növekedik a hisztamin mutatója, ez pedig pozitív hatást gyakorol.

A szauna – kiváló megelőzési intézkedés, valamint hatásos fegyver az artritisz ellen más procedúrákkal  (kenőcsök használata, masszázs, diéta) kombinálva.

Nagyon hasznos a szauna azoknak, akik térdfájdalmak kezelésével foglalkoznak. Azonban az adott procedúra ellenjavalt megsérült csontok és nagyobb ízületek esetében.

A melegítés pozitív hatásai közzé tartozik mg a görcsök csökkenése, a feszültség levétele az izmokban, a duzzadás enyhülése, a pszicho-emocionális háttér helyreállása.

Az ízületek  kezelése meleggel – óvintézkedések

Mindenki ismeri azt a tényt, hogy a melegítő hatású borogatások kiválóan megbirkóznak az arthritis problémájával. Gyorsan enyhítik a fájdalmat és a duzzadásokat a szövetekben. Azonban az adott procedúra ellenjavalt akut gyulladások esetében.

Az erek kitágulása elősegíti a véráramlást, ezzel egyidejűleg pedig a tápanyagok áramlását is az ízületekhez, ami jótékonyan mutatkozik meg a beteg általános egészségi állapotán.

Az Ön feladata – maximális hasznot kapni az osteochondrosis kezelésétől. Az ízületi betegségek  kónikus formáinak esetében a szauna látogatása csak hasznot fog hozni. Ha az adott szakaszban Önnek szövődményei vannak, akkor ez csak árthat.

Ha az arthritissel párhuzamosan problémái vannak az erekkel, szívbetegségi vannak, jobb elhalasztani a szauna látogatását a jobb időkig.

6 hozzászólás


 1. // Válasz

  Nekem tavaly voltak problémáim a hátammal. Eljártam masszázsra és szaunába – minden elmúlt!


 2. // Válasz

  Köszönet a bloggnak a soros érdekes és hasznos cikkért! Nekem a férjem szenved az ízületi gyulladástól, minden képpen elmegyünk vele egy szaunába!


 3. // Válasz

  Sziasztok! Lányok, meg tudnátok mondani, hogy hány ismétlést veszélytelen végezni a szaunában? Az van írva, hogy egy – nem több, mint 10 perces. És aztán?


  1. // Válasz

   Szia! Mi általában két-három órára megyünk. De a közérzeted alapján ítéld meg. Be lehet menni 5 percre, azután 15-20 perc szünet, azután így ismét. És igyál minél több folyadékot!


 4. // Válasz

  És milyen gyógyszerek összeegyeztethetetlenek a szaunával?


  1. // Válasz

   És milyen gyógyszerek összeegyeztethetetlenek a szaunával?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük