Szabad-e hasizom gyakorlatokat végezni menstruáció közben

2 150

A menstruáció tekintetében sokan hisznek a babonákban és szokásokban.
ezek a mély múltból érkeztek el hozzánk és időnként még ma is megtalálhatóak.
Igen, egy nő ezekben a napokban

 • nem jár templomba;
 • nem csinál tésztát és nem főz liszttel;
 • nem fürdet gyermeket;
 • nem vesz fel fehéret és feszeset;
 • nem fördik és nem vesz fürdőt;
 • nem sportol .

A régi időkben a menstrucáió közben a nők nem szántottak, nem vetettek és nem szőttek – mindez tilos volt. Egyesek még ma is betartják ezeket a szabályokat, és hiszik, hogy ha megszegik őket, akkor miden nem úgy fog menni, mint szeretnék.

A menstruáció alatti sportolás is nagy ellentmondásokat vált ki.

A medikusok meggyőzően állítják: a menstruáció – nem betegség, ezért az izmok és az erek megerősítéséhez, a kritikus napokban hasznos dolog mérsékelten sportolni. Csak korlátozni vagy teljesen ki kell zárni a megterheléseket a hasi izmokra. Mellesleg, még az ilyen megkönnyített megterhelés sem vonatkozik azokra a nőkre, akiknél nagyon fájdalmasan zajlik a menstruáció. Nekik jobb egyáltalán nem sportolni ebben az időszakban és jobb szakemberhez fordulni.

Miért lép fel fájdalom a menstruáció közben?

A fájdalom szindróma oka, amely a menstruáció közben lép elő a nőknél az, megnyílik a méhnyak. A menstruáció közben a méhnyak teljes 0,5 centiméterre nyílik ki, miközben a terhesség alatt teljesen zárva van. Ez a izomhúzódási diszharmónia okozza a fájdalmat.

Honnan jön a vér?

A méhfal struktúrája három rétegből áll:

 • szerózus,
 • izmos,
 • nyálka.

A nyálkásat még endometriumnak is nevezik. Ez két rétegből áll:

 • bazális,
 • funkcionális.

Az utóbbi a menstruáció ideje alatt elkezd hámlani. A méh minden egyes rétegét artériák hálózzák be, amelyek ecsetekre hasonlítanak.Csak az apró elágazó erek jutnak el a funkcionális réteghez. A nyálkahártya hámlása közben ezeknek az elszakadása kisebb vérzéseket okoz. A nagyobb artériák betekerednek az izomfalban spirálok formájában. A rugókhoz hasonlóan a méh összehúzódásakor összenyomódnak, ami megvéd a széthullástól.   A leírt folyamatok azt mutatják: a hasizom gyakorlatok, amelyek kiváltják a méh összehúzódásait, nem váltanak ki nagyobb vérzést. De eközben az epitélium, amely lehámlik, idegvégződésekkel rendelkezik. Duzzadtá és lazává válik a menstruáció előtt. Ezért előnyösebb megóvni.

Szabad-e hasizom gyakorlatokat végezni menstruáció közben? Erre a kérdésre igenlő választ lehet adni. Elkezdve a hasizom gyakorlatokat, hallgasson az érzéseire. Nem érdemes figyelmen kívül hagyni a fájdalomérzeteket – ezek figyeleztető jelek. Ha a gyakorlat közben a fájdalom erősödik, hagyja az edzést holnapra. Végezzen nyújtást vagy edzen a szobabiciklin.

A menstruáció alatt nem javasolt a szex, mivel nagy a kockázata valamilyen fertőzés bekerülésének. A rossz szex-szokások toplistáját olvasd a bloggunkban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük