Sasszem – javítjuk a látásunkat

815

1 Olvasás az okostelefonon

Kis betűméret, villogások a képernyőn, háttérvilágítás, amely egyenesen a szemre irányul – az okostelefonok erősen károsítják a látásunkat. Az ember szeme nincs alkalmazkodva az ilyen körülményekre. A technika gyártó állandóan növelik a felbontást, csökkentik a pixelek méretét, növelik a megvilágítást. Ez szebbé teszi a képernyőt, a tulajdonságok számát pedig – jobbá, mint a konkurensnél, de károsan hat a szemünkre.

Növelje a betűméretet a telefonján és válassza ki a fényerősség és a kontraszt kellemesebb mutatóit. Csináljon szünetet minden 20 percnyi olvasás vagy videónézés után az okostelefon képernyőjén.

2 Az éjszakai tévénézés is árt a látásnak

A televíziós programok megtekintése, az elektronikus könyvek olvasása, az okostelefon vagy a hordozható számítógép használata az ágyban, teljes sötétségben – mindezek a cselekmények nagyon rosszul mutatkoznak meg a látásunkon. Ennek eredménye – fejfájás, a szemek szárazsága és megpirosodása, a látás elvesztése, Ami pedig még rosszabb, ezek a dolgok kihatnak az alvási rendre is.

Legalább kapcsolja be az állólámpát vagy éjjelilámpát az ágya mellett, ha már annyira látni szeretné a film végét vagy végig akarja olvasni a fejezetet az alvás előtt.

3 Kontaklencsével aluni – rossz a látás számára

Szemüveget hordani napjainkban nem divatos, ezért az emberek egyre gyakrabban vásárolnak kontaklencsét. És elfelejtik levenni az alvás előtt. A szemek éjszaka nem pihennek, ami nagy árt az egészségüknek.

Az orvosok észrevették, hogy a kontaklencsés emberek gyakran szenvednek szemfertőzésekben Az ok egyszerű – koszos kézzel veszik ki vagy teszik be a kontaklencséiket, vagy elfelejtik megmosni a speciális oldattal.

4 Dörzsölni a szemeket

Amikor a kezünkkel dörzsöljük a szemünket, megsérthetjük a vérerek összetett rendszerét a szemhéj alatt. Nem is szólva már a nagy menyiségű baktériumról, amely a szem nyálkjahártyájába kerül be.

Ahhoz, hogy megnyugtassa az irritált szemet, próbáljon meg hideg pakolást tenni rá. És gondolja meg kétszer, hogy érdemes-e kézzel dörzsölni.

5 A szemcseppek túlzásba vitele

Megvenni a gyógyszertárban az nagyon reklámozott szemcseppeket – nem a legjobb megoldás, ha problémái vannak a szemeivel. A hasonló szerek többsége csökkenti a szemek szárazságát és megpirosodását, de semmi képpen sem szünteti meg a kialakulásuk okát. A kozmetikai hatás mögött gyakran rejlik kár az egészség számára.

Ha problémái vannak a szemeivel – menjen el egy szemészhez. Csak azokat a szemcseppeket vegye meg, amelyeket az orvos írja fel Önnek és szigorúan kövesse az utasításait.

6 Rossz táplálkozás  – biztos út a látás elvesztéséhez

A szem – egy nagyon összetett mechanizmus, s normális munkájához nagyon sok vitaminra és ásványra van szükség. Ha rosszul táplálkozik a munkahelyén, a beharapnivalókat részesíti előnyben a teljes értékű ebédek helyett, gyakran eszik gyorséttermi kajákat,akkor ne lepődjön meg amikor látási szintje lecsökken.

Igyekezzen C és E vitaminban, cinkben és Omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket fogyasztani. Egyensúlyozza ki a diétáját úgy, hogy szervezete megkapjon minden szükséges nutrigént.

És ne feledkezzen meg a vízről – a szem az első, ami szenved a folyadékhiányról a szervezetben. Állandóan vízre van szüksége a könnyek – természetes kenőanyag és tisztítószer előállításához.

7 Munka védőszemüveg nélkül

A szemsérülések 45%-a otthoni körülmények között történik. A mosószerek vagy más vegyszerek bekerülése, vagy a forró zsíré a serpenyőből, esetleg a poré és koszé a nagyjavítás során – mindez a látás romlásához vezet.  A férfiak szeretnek olgozgatni a  csiszológépekkel vagy más eszközökkel, nem téve fel védőszemüveget a szemükre. A nők pedig egyáltalán nem is tudnak ennek a dolognak a létezéséről.

Ne feledjék – csak két szemük van. Nagyjavítást tervez otthon vagy a nyaralóban? Vegyen magának egy legegyszerűbb védőszmüveget, amely segít megőrizni a látást.

8 Állandó alváshiány

Az alváshiány egy teljes sor problémához vezet – depresszió, súlygyarapodás, immunitás és a látás csökkenése.

Aludjon minimum 7 órát naponta, szünet nélkül. A jó alvás – a jó egészség és a kiváló látás záloga.

9 Smink

Majdnem minden második nő országunkban még a pékárú boltba sem megy ki smink nélkül. Szempillaspirál, szemceruza, szájfény, szemhéjfesték  – a kozmetikai ipar tonnányi szert gyárt, egyáltalán nem gondoskodva arról, hogy miként is hat ez a sok vegyszer a látásra. Még a legjobb szempillaspirál is blokkolja a faggyúmirigyeket a szemhéjon. A kozmetikai szerek irritálják a szem nyálkahártyáit, még a legkisebb adagokban is.

Ha semmi képpen sem tud lemondani a sminkről, akkor legalább tisztítsa a kozmetikai eszközeit három hónapban egyszer – minimum. Az olyan sötét és szürke helyek, mint a kozmetikai táskája vagy a szempillaspirál tubusa  – kiváló hely a betegségokozó baktériumok szaporodásához, amelyek hamarosan bekerülnek a szemeibe.

10 Lemondás a szemüvegről és állandó hunyorítás

Természetesen, a szemüveg segítségével nagyon ritkán sikerül helyre állítani a látást. De, ha a szemorvos szemüveget írt fel Önnek, és Ön nem tud meglenni nélküle a mindennapos munkában, békéljen meg ezzel és hordja. Az állandó hunyorítás, a rossz látással renelkező emberek változatlan szokása, csak még tovább csökkenti az élességet.

Hordja a szemüveget legalább akkor, amikor kis tárgyakkal vagy képekkel kell dolgoznia.

11 Lemondás a napvédő szemüvekeről vagy a túlzásba vitelük

A napvédő szemüvegek arra vannak, hogy  megvédjék a szemet a káros és veszélyes ultraibolya sugarak hatásától. Kész, ez az egyetlen funkciójuk. Egyes emberek még a legnapsütöttebb napokon is szemvédelem nélkül mennek ki az utcára, mások pedig sötét szemüveget vesznek fel még éjszaka is, azt gondolva, hogy ez stílusos.

Fényes nap? Vegyen fel napszemüveget. Bármilyet – az üveg és a műanyag egyaránt nem ereszti át az ultraibolya sugarakat, a sötét felület pedig megvédi a szemet a élénk fénytől. De amint a sötét szemüveg elkezd Önnek zavarni – vegye le és tegye be szépen a szemüvegtokba.

12 Nem látogatja a szemorvost

Dehát mit lehet tenni – nem szeretjük mi az orvosokat. De ennek ellenére, a szemorvos látogatása ugyan olyan gyakori kell, hogy legyen, mint a fogorvosé.  Minimum félévente egyszer. Minél előbb felfedezi a doktor a problémát, annál egyszerűbb lesz elhárítani.

Látogassa a szemorvost legalább 6 hónapban egyszer. Forduljon orvoshoz, amint észre vesz valamilyen, akár nagyon aprócska tünetet is. Megpirosodtak a szemei? Fájdalmat vagy irritálást érez? Romlott a látása? Futás az orvoshoz!

Az alkohol negatívan hat a látásra is, ha teljesen lemondunk az alkoholos italokról, csodálatos változásokat  lehet észrevenni a szervezetben, nem csak a látás terén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük