Pezsgőt inni egészséges: mítosz vagy igazság?

866

Ha feltesszük a kérdést ,hogy melyik ital a leghelyénvalóbb egy ünnepségen, akkor vitathatatlanul, a válaszok listájában a pezsgő fogja elfoglalni az első helyet. De, emellett kevesen tudják, hogy – bár ez nem felhívás a cselekedésre – a pezsgő valójában hasznos az egészség számára. Miért jutottak a tudósok ilyen következtetésre –  bloggunk elmeséli.

Érdemes-e emlékeztetni valakit arra, hogy egy üveg pezsgő az ünnepi asztal elválaszthatatlan része? De nem mindenki tudja, hogy az egyik legalacsonyabb kalóriatartalmú italnak minősül. Közte, mondjuk, ha egy pohár  félszárazról  vagy bruttról van szó, akkor mindössze  95 kalóriát tartalmaz.  Egy pohár félszáraz fehér vagy vörös bor pedig – 135 – 200 kalóriát.

Emellett, ha arról beszélünk, hogy miért hasznos a pezsgő, nem szabad elfelejteni, hogy ez az ital összetételében polifenolt tartalmaz – nagyon erős antioxidáns, amely elősegíti az Alzheimer-kór és a Parkinson- kór megelőzését, valamint más agyi betegségekét. És ennek következményeként, azok az emberek, akik ezt az italt részesítik előnyben más fajtákkal ellentétben, kevesebbet szenvednek memóriaproblémákban.

Az idegfeszültség, egyes orvosok véleménye szerint, szintén levehető egy kis mennyiségű pezsgővel. A lényeg az adott esetben – nem vinni túlzásba az adagot. A szakemberek megjegyzik, hogy ahhoz, hogy a szervezet megkapja a kellő és hasznos anyagokat az adott italból, elég meginni egy vagy két pohárral.

Mindezek mellett, miközben arról beszélünk, hogy hasznos-e a pezsgő, nem szabad kihagyni azt a tényt, hogy a borsav, amely ebben az italban van, segíthet a zsíros bőrrel rendelkező lányoknak, mivel antibakteriális tulajdonságai vannak. A kozmetológusok állítása szerint már egy heti bruttal való mosdás után a bőr tónusa egyenletesebbé válik. És íme egy információ, amely bizonyára el fogja nyerni az ázsiai nők tetszését – mindezeken túl a pezsgő fehérítő hatással is bír.

Bármilyen furcsán is hangzzon ez, de az adott ital mérsékelt adagokban történő fogyasztása kiválóan hat a szív munkájára. Mindez azért történik, mert a pezsgő aktivizálja a vérkeringést, kitágítja az ereket és elősegíti a vérnyomás csökkenését. Emellett, mint minden bor, segít megbirkózni a magas koleszterinnel.

Ne lepődjön meg, ha azok a barátai, akik szeretnek vacsora közben elfogyasztani egy-két pohárka pezsgőt, azt fogják állítani, hogy az utóbbi időben kevesebbet betegeskednek.  Ezt a fenomént teljesen meg lehet magyarázni. A tudósok állítása szerint az adott italban, mindenek mellett, tanin nevezetű anyag található, amely képes elősegíteni az immunrendszer munkáját. Ennek következményeként azok az emberek, akik más alacsony alkoholtartalmú italokkal ellentétben a pezsgő fogyasztását részesítik előnyben,  kevésbé vannak kitéve a vírusfertőzéseknek. Csak azok versenghetnek velük, akik szervezetüket multivitaminokkal és más, immumerősítő népi eszközökkel védik.

Minden a boretikettről – olvasd bloggunkban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük