Ne csinálj és semmit szerezz hollywoodi mosolyt 

885

 

A szép mosoly és az egészséges fogak — vonzóságod zálogai. Jobb azonnal helyesen ápolni a fogakat, mint aztán hatalmas pénzeket költeni a kezelésükre. De, sajnos, mindannyian követük el hibákat nap mint nap.

Nem figyelsz oda az íny vérzésekre

Ha a fogmosás után minden alkalommal kiköpsz egy kis vért – vészharang és oka a fogorvos felkereséhez! Így kezdődik a prodontózis, a fogágybetegség, amely a fogak elvesztéséhez vezet és egyáltalán nem muszáj eközben fájdalmat érezni. Az ínyek éveken át vérezhetnek kicsit, de később ez siralmas következményekhez fog vezetni. Nincs kizárva, hogy azt fogják neked javasolni, hogy válts fogkefét, vegyél egy puhábbat vagy szerezz be egy speciális fogkrémet az ínyek megerősítéséhez.

Kaotikus mozgásokkal mosod a fogaidat

A helyes fogmosási technikával bármelyik fogorvos megismertet téged. Sajnos, többségünk helytelenül mossa a fogait, ami a lepedékektől való nem megfelelő  megszabaduláshoz vezet és a fogzománc gyors elkopásához. Mozgásaid «söprögetőek» kell, hogy legyenek, «fel-le» irányban — csak így kell fogat mosni előről és hátulról. Viszont a rágófogakat  fent kell tisztítani kör-körös mozdulatokkal.

Rendszeresen végzel fehérítést

Sajnos, még a legmodernebb és kíméletes  fehérítések is— stressz fogzománcod számára. A helyreállító fogkrémek csak annak a kárnak egy részét képesek  kompenzálni, amelyet a fehérítés okoz a fogaidnak — a fogzománc vékonyabbá és törékenyebbé válik, ez pedig azt jelenti, hogy a fogszuvasodás kockázata többszörösére nő. Vigyázz!

Túlságosan kemény sörtéjű fogkefét választasz

Ha úgy gondolod, hogy a kemény sörtéjű fogkefe segít hatékonyabban megmosni a fogaidat,  akkor tévedsz. Az ilyen fogkefét csak fogorvossal érdemes kiválasztani, és csak abban az esetben van rá szükség, ha túl gyorsan alakul ki lepedék a fogaidon vagy nagyon sokat dohányzol. Minden egyéb esetben, még ha szereted a kávét és a teát, elegendő lesz számodra egy átlagos közepesen kemény sörtéjű fogkefe — fogzománcod ily módon tovább fog szolgálni!

Rosszul választasz fogkefét 

A jó fogkefe  — az, amelyen a lehető legtöbb sörte van. A gyártók különböző gumis betétekkel, vágásokkal és ritka  szálakkal rendelkező fogkefét ajánlanak nekünk,— valójában, mindez csak marketing lépés, amely az anyagok megtakarítására irányul.  Ezért, fogkefét választva. Figyelje oda azokra, amelyeknek a sörtéje a lehető legsűrűbb — ezek teszik lehetővé a fogak megfelelő megtisztítását a lepedékektől.  

Nem kezeled a kisebb fogszuvasodást, amelyik fáj

Ha észreveszed a fogszuvasodás tüneteit a fogaidon, akkor ez csak egyet jelent – ideje orvoshoz menni! A kisebb fogszuvasodás több éven át fájdalommentes lehet, de elpusztítja a fogat belülről – magad se veszed észre, hogy vesztetted el.

Hirtelen ingadozásokat teszel a meleg és hideg hőmérsékletek között

A legrosszabb, amit a fogaiddal tehetsz  — fagylalot enni, és kávéval vagy teával inni be. A hirtelen hőmérséklet ingadozások károsak a fogzománc számára — mikrorepedések jelennek meg benne, amelyek a későbbiekben fogszuvasodás kialakulásához vezethetnek. Tehát légy figyelmes!

Túl gyakran használsz elektromos fogkefét

Az elektromos fogkefék nagyon jól megtisztítják a fogakat a lepedékektől – használatuk után a fogzománc felszíne tökéletesen simának tűnik! De jó-e ez? A hasonló fogkefék nem teszik lehetővé, hogy ügyelj a mozgásokra a mosás közben, emellett sörtéjük, általában, eléggé kemény. Ezért, ha mégis használsz ilyen készüléket, akkor ezt ne tedd hetente 1-2 alkalommal gyakrabban, a többi napokon inkább az egyszerű fogkefét részesítsd előnyben.

Nem jársz professzionális fogtisztításra

A professzionális fogtisztítás — egy procedúra, amely fehérebbé teszi a fogaidat  (végre meglátod fogzománcod színét!) és megszabadít a fogkőtől, sőt még erősebbé is teszi őket. A tisztítás közben a fogzománcra speciális ásványi összetételt  visznek fel, amely helyreállítja felületét és lepecsételi a kisebb repedéseket.

Nem használsz fogselymet

Emlékezz vissza, hányszor javasolta neked a fogorvos, hogy vegyél fogselymet? Иés hányszor vetted meg valójában? Kitaláljuk – egyszer sem. Nem érdemes hanyagolni ezt az egyszerű dolgot   — csak a fogselyem segít hatékonyan megtisztítani a fogak közötti tereket.  A fogszuvasodás, mellesleg, éppen ezeken a helyeken kezdődik! Használd legalább naponta egyszer — ez egyáltalán nem nehéz és fogaid hálásak lesznek érte.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük