Mit tegyünk, ha az életünkben ugyan az a forgatókönyv játszódik le?

844

Miért ismétlődnek meg az események az életemben? Kitől függ ez: tőlünk vagy a sorstól? Meg lehet-e állítani ezt?

Például, egy hölgy új munkahelyet (825) talált és nagyon tetszik neki. De eltelik egy bizonyos idő, és számos ok merül fel, hogy felmondjon és elmenjen. Ami meg is tesz. Ezt követően a hölgy ismét új munkát talál. «Végre, ez biztos az enyém!» — mondja a hősnőnk, «Örömmel szaladok reggel az irodába, készen állok hegyeket mozgatni meg!». De egy bizonyos idő múlva, megint nem stimmel valami… A hölgy elmegy. Ez a forgatókönyv többször megismétlődik.

Vagy vegyünk a kapcsolatokat… Megismerkedel valakivel, találkozgatsz teljesen különböző férfiakkal, de eredményként az események egyforma alakulását veszed észre. Úgy beszélnek s úgy viselkednek, minta csak előre megbeszélték volna. És te azzal vádolod magadat, hogy újra ugyan azt a hibát követed el, helytelen férfiakat választasz.

Ismerős helyzet?

És mennyi történet van olyan nőkről, akik alkoholistákhoz, kábítószerfüggőkhöz, vagy szenvedély játékosokhoz mennek feleségül. Hány olyan ember van, aki mindig tartozik, hány olyan lány, akit állandóan megcsalnak. Bizonyára magadra ismertél valamelyik hasonló történetben.

Dehát miért is történik így? Nézzük csak.

Miért ismétlődnek meg a forgatókönyvek az életben?

Valaki azt mondja: «Ez a sors!». Lehetséges, hogy így is van. De miért pont neked esett ki ilyen sors? Hogyan lehet változtatni ezen? Hiszen butaság lenne megbékélni ezzel és egy egész életen át vinni ezt a keresztet.

Képzeld csak, el, hogy mennyi esemény (körülmény) kell, hogy egybeessen, hogy ebben az időben ezen a helyen legyél. Ezeknek a körülményeknek nem csak nálad kell így egybeesniük. Azt fogod mondani: «Dehát én nem akarom ezt! Hogyan tudnám én létrehozni az eseményeket és vonzani az életembe azokat az embereket, akik nem tetszenek nekem?».

Minden nap választásokba ütközöl. A jelentéktelen pillanatoktól kezdve: hánykor indulj el otthonról, milyen találkozókat jegyezz fel a napirendedben, melyik úton menjél, stb… A fontosokig: melyik házban vásárolj magadnak lakást, hova menj el dolgozni, kihez menj feleségül. Attól függnek az életed további eseményei, hogy milyen választást csinálsz.

Úgy tűnhet neked, hogy egy kis döntés nem befolyásolhatja az életedet. Biztosítalak róla, hogy képes!

Az életünk olyan, mint egy pókháló, amelyben minden egyes szál – egy útvariáció. Az általad választott irányba vezet téged. Ettől a döntéstől függően jelensz meg a meghatározott helyeken és találkozol a meghatározott emberekkel.

Az egyforma események mind addig megismétlődnek, amíg nem tanulsz belőlük

Létezik egy elmélet arról, hogy az élet vagy a világmindenség tanít minket. Az egyforma események mind addig meg fogna ismétlődni, ameddig nem vonod le a tanulságot. Sőt, ha vak maradsz és továbbra is ugyan úgy fogsz viselkedni a megismétlődő események során, akkor  helyzet romlik, és a lecke keményebbé válik.

Ezek az események azért történnek meg az életünkben, hogy megtanítsanak minket valamire.

Születési forgatókönyvek

«Mindannyian a gyermekkorunkból származunk». Éppen a gyermekkorban formálódik meg a személyiségünk. Konkrét szülőknél születünk meg, meghatározott körülmények között és meghatározott környezetben. Tudat alatt elfogadjuk igazságként azt, hogyan alakulnak a viszonyok a családban. Ez a nyomonkövetés átkerül arra, hogy miként viszonyulunk más emberekhez,  a munkánkhoz, az egészségünkhöz.

Az születési forgatókönyvek nagyon erősek. A tetteink, mintha csak „be lennének programozva” az ilyen helyzetek létrehozására. Meg lehet-e változtatni ezt? Szerencsére – igen.

Az élet — a tükröződésed

Egy másik elmélet szerint az élet – a te tükörképed, ez pedig azt jelenti, hogy az okokat is magadban kell keresni. De mégis, hogyan lehet megtörni az ismétlődő események láncolatát, és elkerülni, hogy újra hibát kövessünk el?

A pszichológia nyelvén a sors – az élet forgatókönyve. A nevelés, a hit, a félelmek, a szokások egy úgynevezett élet-pókhálót formálnak. És megértve, hogy mi áll az egyik vagy másik esemény mögött, meg lehet változtatni azt.

Megváltoztatva magadat, megváltoztatod az életedet is.

Higgye el, hogy Ön képes megváltoztatni magát, az eseményeket az életében. Váljon rendezővé, hozza létre a saját filmjét, játssza el benne a szerepét. Ön leélheti azt a sorsot, amelyet maga választ magának.

Az Ön élete — olyan, mint egy film. Nem tetszik a szerep? Bátrabban! Játsszon másat, válasszon újat. Ne feledje: bárki képes bárkivé válni!

Te tanulsz az életed ismétlődő helyzeteiből?

Betöltés ... Betöltés ...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük