Mindössze egy kifejezés, amely megállítja a pletykásokat egyszer és mindörökre

836

«Képzeld, a férje…», «Egyáltalán nincs ízlése», «Valójában nem is szakember!», «A gyermekeik annyira neveletlenek» –
legalább egyszer az életben, de mindannyian hallottunk hasonló kifejezéseket. És őszontén szólva, mi sem vagyunk ellene, hogy néha megvitassuk a kollégáinkat vagy barátainkat. Az emberek imádnak pletykálni. Egy kutatás azt mutatta, hogy: beszélgetéseink körül-belül 80 %-a más emberek és szokásaik megvitatása.

Miért szeretjük annyira a pletykákat?

A pszichológusok véleménye szerint a fő ok — az ember törekvése arra, hogy leegyszerűsítse a szociális kapcsolatok kialakításának folyamatát.

  • Az ellenszenvek, amelyeket megosztanak a tárgyalópartnerek, erősebben összekötik őket, mint a közös szimpátiák és érdekelődések.
  • Az emberek meghatározott izgalamt éreznek, amikor bizalmas információt tesznek közzé másokról.
  • Vannak pletykások, akik élvezetet kapnak mások kudarcaitól és sikertelenségeitől, gondolatban párhuzamot húznak az «ilyen okos én» és a szomszédos részleg egyik munkatársa között.

Ki állítja le ezt?

Úgy tűnik, hogy a pletykások mindenhol ott vannak és nehéz őket elkerülni. De a pszichológusok ráleltek egy egyszerű kifejezésre, amely megállíthatja a pletykásokat. Amikor valaki igyekszik bevonni Önt egy negatív beszélgetésbe valaki másról, egyszerűen kérdezze meg:

«Miért mondod ezt nekem?»

Egyszerű kifejezés, ugye? Ennek ellenére nagyon hatásos.

  • Először is, a kérdés eloszlatja a pletykás minden önző motívumát.
  • Másodszor pedig a kifejezés arra készteti a pletykást, hogy megértse, hogy Ön nem érdekelt a részvételben és elveszíti Ön iránt, mint beszélgetőtárs iránt az érdeklődést.

A pletykák sértőek. A  pletykák és hazugságok elterjesztése negatívan mutatkozhat meg az ember érzelmi egészségén, és a hírnevén is. Fontos megérteni, hogy amikor Ön pletykál – kárt okoz, közvetve vagy közvetlenül. Ezért legközelebb, amikor valaki megpróbálja behúzni egy pletykába, jusson eszébe, hogy az egyszerű kifejezés  — « Miért mondod ezt nekem?» megállíthatja a piszkos pletykák áramlását. Több magabiztosságot, és minden sikerülni fog!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük