Miért van az, hogy childfreenak lenni — normális dolog

814

Valamilyen száz évvel ezelőtt a kontracepció olyan szinten volt, hogy a “ha van szex nálad, akkor vannak gyermekeid is” szabály működött. A szexuálisan érett gyermektelen ember vagy beteg volt, vagy egyáltalán nem vonzó mint szexuális partner, vagy házastárs.

Viszonylag nem olyan régen tanultuk meg ellenőrizni a reproduktív rendszert az egészség számára történő károkozás nélkül. És ekkor megjelentek a childfreek, akik eltörölték az évszázados mintát.

Kiderült, hogy így lehet! Gyermekek nélkül élni, méghozzá nem rosszabbul, hanem még jobban is, mint velük.

Kik azok a childfree

A childfree — gyermektől szabad. A nyelvünkben nincs is teljes analógja ennek a szónak. A gyermektelenek – a gyermek nélküli emberek. Például, azok, akik nem tudtak szülőkké válni különböző okok miatt, de szerettek volna. A childfreek azonban – azok, akik nem akarnak szülőkké válni és nem szenvednek emiatt.

A legismertebb kutató, Jean Vivers két csoportra osztotta a childfreeket:

 • azok, akik nem szeretik a gyermekeket;
 • azok, akiknek egyszerűen jó gyermekek nélkül.

Most inkább a childfreere és a childhaightra (gyermekgyűlölők) osztják őket.

Hogy mennyien vannak — senki sem tudja. Egészében véve a gyermektelenek száma 5-30% az országtól függően.

Miért csinálják ezt

A fő ok — nem akarnak. Hogy pontosan miért, mindenki maga dönti el. Variáció sok van.

Szabadság

A szülői felelősséget viselni kell, ameddig a gyermek nem tölti be a 18-ik életévét. Ez elméletileg van csak így, a gyakorlatban – egész életben. Egy gyermeket nem lehet csak úgy leinteni és elfutni tőle néhány napra. Még, ha a szüleire is hagyja a gyermekét és elhúz egy lakatlan szigetre  kapcsolattartás nélkül, Önnek akkor is lesz gyermeke.

Felelősség

Nem mindenki akar gondoskodni magáról és a gyermekről is. Valaki nem biztos az erejében, van aki egyszerűen nem szereti a felelősséget semmilyen formában.

Pénz

A gyermekek sokba kerülnek, néha nagyon sokba. Azokban a családokban, amelyekben a gyermekek megszülettek a szerény pénzügyi helyzet ellenére – a legjobb a fogamzásgátló és a childfree  propagandája.

Karrier

Főként a nők számára. A gyermek ápolása továbbra is női dolog: az édesanyák 13-47% nem dolgozik azért, mert ügyelni kell a gyermekekre. Egy nőt csak akkor vesznek valóban komolyan, ha szült.

A karrier hiánya

A gyermekek előiárnyozzák a stabil növekvő jövedelmet, mivel a növekedésükkel együtt nőnek a kiadások is. Egy gyermektelen ember megengedheti magának, hogy szabadúszó legyen, kisebb vagy véletlen munkákat vállaljon el, vagy esetleg ételért dolgozzon egy táborban önkéntesként.

A gyermekekkel összeférhetetlen tulajdonságok

A gyermek sírásától megfájdul az ember feje. A nehéz természet miatt nem sikerült közös nevezőre jutni. A megoldatlan pszichológiai problémák nem hagyják nyugodtan aludni. Azoknak az okoknak a listája, hogy „miért nem kell süzlőkké válni” tucatnyi pontot számlál.

Félelem

Félelemből sok van: szülés, terhesség, a státusz megváltozása, változások a kapcsolatban, pénzügyi nehézségek és még több száz más mítosz, amely a gyermekek születése körül forog. Próbáljon meg feltenni egy női kollektívában egy kérdést arról, hogy milyen volt a szülőszobában. Az elbeszélések olyanok lesznek, hogy  Stiven King  jóságos esti mesének fog tűnni.

Miért egyesültek a childfreek

A gyermek nélküli emberek számtalan közösségeket alkotnak a XX század 70-es éveitől fogva, mivel védekezniük kell. A társadalmi attitűdök nem érkeznek megváltozni, sokak számára a „gyermektelen” – beteg vagy alkalmatlan ember.

Abszolút minden barátomat megkérdezik a gyermekekről (a nőket- gyakrabban legfeljebb). A kérdést, hogy „mikor fogsz már szülni”, sokan már úgy veszik, mint a „hány óra van” kérdést. Tapintatlanság, de ez a valóság.

Az aktívan felhangolt childfreeknak a meggyőződésük, hogy elnyomják őket, mivel egy „gyermekközpontú” világban élnek, ahol a gyermeknek és a szüleiknek minden  meg van engedve és persze a gyermektelenek költségén, persze. Például, az adóelvonást a gyermekre az igazságtalan gyermektelenségi adó analógjának tartják. Az ilyen childfreek számára az egyesülés – egy módszer támogatni a nézeteiket és módosításokat érni el a törvényekben.

Miért nem szeretik childfreeket

A gyermekes emberek harcolnak a gyermektelen emberekkel, ezek a harcok szóbeliek és főként az interneten zajlanak. A tartalmukat illetően hasonlítanak az iPhone és Android-okostelefonok rajongóinak összecsapásaira. Értelmetlen dolog győzködni egy embert, aki nem akar gyermeket arról, milyen jó dolog, amikor van otthon kisbaba.

Mondjuk meg őszintén, van miért nem szeretni a childfreeket.

 • A gyermekek és a szülők démonizálása miatt. A közösségekben megvitatják  a gyermekek, az édesanyák és az édesapák undorító viselkedését. S eközben ennek az okának a gyermekeket tartják.
 • A szleng miatt: mindezek a «lárvák» és «ovulátorok», amelyek között megengedik, hogy létezzenek a «helyes gyermekesek», valóban megsértik bárki érzéseit.
 • A címkézés miatt: mintha minden gyermekes— szerencsétlen ember lenne, aki alig tud megélni, bánja a döntését és szenved amiatt, hogy nem lehet szabad.

Ha a childfreek nem beszélnének gy nyilvánosan, kevesebb lenne a negatívum. De ez persze unalmas dolog, és a háború különböző forrásokon forr. Azaz a childfreeket éppen azért nem szeretik, amiben másokat vádolnak: azért, mert próbálják beledugni az orrukat abba, amihez egyáltalán nincsen semmi közük és próbálnak megtanítani másokat helyesen élni.

Hogyan nem lehet beszélni a childfreekkel

Ha a barátja, rokona, kollégája vagy szomszédja nem akar gyermeket, és Ön hirtelen szerzett tudomást erről, ne próbálja meg áthúzni a másik partra. Az érvek többsége értelmetlen ebben a vitában. Lentebb – a tilos kifejezések listája, amelyeket a childfreek minden nap hallanak.

 • A gyermekek — boldogság.
 • Majd később meg fogod bánni.
 • És mi lesz az utódokkal?
 • Megszülöd — megszereted.
 • Ki fogunk halni, mint a mamutok.
 • A gyermekek— természetes dolog.
 • A childfreek nem normálisak .
 • És ki fog neked egy pohár vizet adni, amikor megöregszel?
 • Adott az Isten nyulat – adni fog rétet is; Isten megbüntet; Isten megparancsolta.
 • Minden childfree – önző.

Childfreenek lenni— ez jó dolog?

Childfree ek lenni – normális dolog. Ez se nem jó, se nem rossz, ez egy egyéni döntés, amely a személyes és intim életre vonatkozik.

Rossz dolog – elítélni mások életét és „bebújni más ágyába”. Ez vonatkozik azokra, akik nem szeretik a childfreeket, s ugyan úgy a gyermekektől független emberekre is.

Hogyan viszonyul a childfree emberekhez?

Betöltés ... Betöltés ...

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük