Miért szeretjük a rosszfiúkat?

948

5 ok, amely arra készteti, hogy beleszeressen a csalókba és a manipulátorokba.

A rossz fiúkhoz való vonzalmat könnyű leellenőrizni egy nem is olyan ravasz kísérlet segítségével: ha, mesélve egy férfiról, azzal kezdi az elbeszélését, hogy „ő persze jó ember” vagy „ő tényleg kiváló srác”, akkor nincs helye kétségeknek: ezt biztosan követni fogja a kompromisszum nélküli „de” hosszű magyarázattal arról, hogy miért nem érdekli Önt egyáltalán ez a nagyon „jó”, sőt „kiváló” rajongó. De eközben a kiválónak nem nevezhető hírnévvel rendelkező férfiak, akik hajlamosak a csalásokra és a becsapásokra, az egoisták,  nárciszok, nőcsábászok és manipulátorok mintha csak rendelkeznének valamilyen titokkal, amely lehetővé tesz számukra, hogy a nők beléjük szeressenek. Milyen okok késztetnek minket arra, hogy vonzódjunk azokhoz, akiktől érdemes volna távol tartani magunkat?

Csábít minket a «tiltott gyümölcs»

A szimpátia a rosszfiúkhoz, általában, az éretté válás időszakában jeleni meg (és tökéletes esetben el is múlik ekkor) – és erre, mint azt nem nehéz kitalálni, a szorgalmas és kizárólag „helyes” kitűnő-lányok hajlamosak. A rosszfiúk, kettes tanulók és huligánok a számukra – minden tiltott megtestesítői, ennek megfelelően pedig a még nem ismert és a vonzó, amely a megszokott „helyes” élet keretin kívül van. Ha a szeretet a huligánok iránt, olyan mint a himlő, amelyet nem sikerült átvészelni a serdülő korban, akkor megjelenhet 20, vagy akár 30 évesen is, és persze jobb, ha ezek rövidtávú, élénk románcok lesznek, nem pedig komoly hosszú kapcsolatok – mert ezeket egy rosszfiúval nagyon nehéz kialakítani.

A rossz fiúkat szexisebbnek tartják

Kiderült, hogy arról, hogy vonzódunk a nem éppen felelősségteljes, nem túl becsületes és hűséges férfiakhoz, a biológiai törvényei tehetnek. Mint azt Karternek, amerikai kutatónak sikerült kiderítenie, az egoista,  cinikus, könnyelmű, makacs, magabiztos és felelősség nélküli férfiakat férfiasabbaknak és brutálisabbaknak tartjuk  — ennek megfelelően pedig, tudat alatt vonzódunk hozzájuk, mint alfa-hímekhez, amelyek erősebbek, versenyképesebbek, és ennek megfelelően előnyösebb partnerek az utódok nemzéséhez. Nos, minden amit tehetünk – emlékezni a természetes ösztönökre és megtanulni alárendelni őket az eszünk hangjának.

A rosszfiú — ROMaNTIKUS

Figyeljen oda arra, hogy mit mutatnak be a népszerű filmek rossz szereplői: ha kalóz – akkor nem egy félénk csúfság, hanem egy extravagáns és ügyes szépfiú, Jack Sparrow; ha bankrabló — akkor az őrült és illetlenül bájos kék szemű Patrik Sueyzi. Akaratlanul is, de engedünk a képernyő rabló, banditái és drogbárói varázsának, amely a tudatunkban létrehozza a rosszfiúk annyira vonzó megjelenését – az izmaikkal játszadozó fehérfogú szépségekét, akik mindennél többre értékelik a kalandokat, a szabadságot és a pénzt. Annak érdekében, hogy ne engedjünk a hollywoodi filmesek provokációjainak, ne szabad elfelejteni, hogy a kasszasikereken kívül néha a hírek kriminális részét is nézni kell (az itteni szereplők emlékeztetni fognak arra, hogy a hamis romantika mögött banális gyávaság és a kapzsiság rejtőzik),a kiegészítő megelőzés céljából pedig, gyakrabban kell megnézni a Pókember és a James Bond filmeket – hogy ne felejtsük el, hogy a jó fiúk is lehetnek brutálisak, őrültek és szexisek.

Arról álmodozunk, hogy «azzá a nővé válunk, aki mellett más lett »

Legyünk őszinték: amikor elszánjuk magunkat, hogy egy csalóval építsünk kapcsolatot (Don Juan, nárcisztikus, manipulátor — a megfelelőt alá kell húzni), azzal az illúzióval vigasztaljuk magunkat, hogy „a lelke mélyén, valahol nagyon mélyen” minden rossz fiú — csupán csak az igaz szerelmet nem ismerő csodálatos herceg. És milyen édes az álom arról, hogy Ön, mint a mesében, ki fogja olvasztani a jég szívét és átváltoztatja a cinikus nőcsábászt – egy hű lovaggá, a gátlástalan hazudozót pedig — egy igazi őszinte baráttá. Sajnos, csalódást kell okoznunk: kevesen akarnak a rossz fiúk közül átneveltek lenni, őket, általában, minden kielégíti, bár nincsenek ellene annak, hogy elcsavarják egy soros naiv „megmentő” fejét. Eredmény: megkapja a soros pipát a könnyű ebédek jegyzetfüzetében, Ön pedig a darabokra tört szívét. Kell ez Önnek?

Drámára vágyik

A jó férfiakkal, értsenek egyet, minden eléggé előrelátható, a becsületességük és az őszinte hűségük miatt. Egy rossz fiúval, ha elgondolkozunk, minden még jobban előrelátható, de a gazdag fantázia meglétének esetében, pontosan a rossz fiúk mellett lesz hol sétálniuk az érzelmeinek: először felemelheti az emelvényre, kitüntetve őt a nem létező jellemzővel „összegyúrtam abból ami volt, azután pedig ami volt, azt megszerettem” elv alapján, eljuthat az érzéseivel a saját alkotása eredményeihez, majd pedig átélheti az érzések teljes spektrumát a forgatókönyv logikus fordulatának (és nem a legvidámabbnak) eredményeként – csalás, megcsalás, vagy hasonló „gyöngyszemek” egy rosszfiúval folytatott kapcsolatban. Lehetséges, hogy érdemes keresni egy veszélytelenebb adrenalin forrást a lélek egészsége számára?

Te hogyan viszonyulsz a rosszfiúkhoz?

Betöltés ... Betöltés ...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük