Miért nem sikerül végigcsinálni a diétát?

933

Miért nem sikerül végigcsinálni a diétát?

Minden nő diétázott legalább egyszer életében. Valaki számára ez egy pillanatnyi dolog, mások számra – szükség. De vajon sokan bírják-e ki a diétákat azok közül, akiknek le kell fogyniuk?  

Úgy tűnhetne, hogy minden egyszerű: bevarrni a szánkat és miden reggel örülni karcsúbb alakunkat látván! Ennek ellenére a valóságban nem minden ilyen egyszerű. Britanniában felmérést végeztek, és kiderült, hogy   86% -a azoknak, akik éppen foggyank már a második napon okokat keresnek a diéta abbahagyására, 56%-ik pedig így is tesz. De miről is van szó?

Azok a helytelen motiváció. Ha azért döntött úgy hogy lefogy, hogy szép és sportos legyen, tudja: valószínűbb, hogy nem fog sikerülni. Mivel a „szépség” és a „karcsúság” – az ember alapszintű szükségletei.
Az alapszintű szükségletek – olyan igények, amelyek nélkül nem tudunk teljes értékűen és boldogan élni. Ezt állított Abraham Maslow,  amerikai pszichológus, aki kidolgozta az emberi motiváció teóriáját és elmélete kiállta az idő próbáját. Felhozunk egy példát. Ha egy lakatlan szigeten élne, nagyon aggasztaná a kinézete? Valószínű, hogy nem. De, ha a túlsúlya miatt nem tudna elfutni a tigristől, akkor bizonyára elgondolkozva a lefogyáson!
Vagy itt van még egy példa. Boldog házasságban él, családtagjai szeretik Önt és csodálják, a munkahelyén értékes munkatársnak tartják, barátai pedig annyian vannak, mint égen a csillag  … Nekik teljesen mindegy, hogy Ön mennyit nyom, olyannak szeretik, amilyen! Igaz, ahhoz, hogy bekösse a cipőfűzőt,  Önnek oda kell hívnia valakit a családtagjai közül, hogy segítsen: a túlsúly miatt egyszerűen nem tud lehajolni.

Keressük a helyes motivációt
Gondolkozzon el a következőkön:

  •  Jól és könnyedén érzi-e magát a testében?
  •  Szereti-e testét, van-e kívánsága, hogy gondoskodjon róla?
  •  Élvezi-e amikor fizikailag aktív (fut, gyorsan jár, ugrál, stb.)?

Ha a válasz legalább egyike – «nem», akkor Önnek esélye van megtalálni a saját, helyes motivációját a lefogyáshoz:

  • Könnyűnek, fürgének érezni magát, érezni, hogy jól érzi magát a testében.
  • Szeretni, végre valahára a testét, amelyet a születésénél kapott.
  • Élvezetet kapni a fizikai aktivitástól.

Pontosan, saját szavaival formálja meg lefogyásának motívumát. Például, így: „Azért fogok lefogyni, hogy megszabaduljak a fulladástól”, vagy „Azért fogok lefogyni, hogy örömmel nézzek a tükörbe”. De lehet, hogy a lefogyás lehetővé teszi, hogy nagyobb élvezetet kapjon a szextől?

Minden esetben, amikor meg akar enni egy zsömlét vagy egy csokoládét, emlékezzen vissza, hogy miért érdemes lemondani a túlevésről. Ahhoz, pedig, hogy ez ne okozzon stresszt és fáradságot, tegye szabályává:

  • Csak jó kedvvel üljön az asztalhoz.
  • Mielőtt kielégítené éhségvágyát, igyon meg egy pohár vizet. A szomjúság nagyon gyakran éhségnek „álcázza” magát.
  • Ha stresszt él át, ha ingerült vagy levert, akkor azelőtt, hogy a hűtőszekrényhez szaladna, végezzen egy kis testmozgást. Lehetséges, hogy negatív érzelmei ilyen módon találnak kiutat és nem lesz szüksége arra, hogy „beharapja” őket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük