Miért kell szerelmeskedni, még, ha nincs is hozzá kedve

746

Azok közül, akik régóta kapcsolatban élek, sokan kevés időt fordítanak a szexre. A gyermekek és a stressz minden erőt elvesz. Azonban a fizikai közelség segít megkönnyíteni ezeket a mindennapi gondokat és erősíti az egészséget.

1. A szex erősíti az immunrendszert

William Kolbe mikrobiológus és író úgy véli, hogy ez a szexnek az az agyalapi mirigyre történő hatása miatt történik.

Az szexuális aktivitás során az agyalapi mirigybe jelzések ékeznek arról, hogy stimulálni kell az endokrin tengelyt, közte a csecsemőmirigyet is (thymus), amely fontos szerepet tölt be az immunrendszer munkájában.  

Egy, a 2009-ben közzétett kísérlet adatai szerint azoknál, akik hetente egyszer vagy kétszer szexelnek az A immunoglobin tartalma a nyálban 30%-kal magasabb, mint azoknál, akik tartózkodnak a fizikai közelségtől.

Az А immunoglobinek — antitestek, amelyek segítenek nekünk megbirkózni a fertőzésekkel, közte a megfázással is. Ennek az antitestnek a legmagasabb tartalma azoknál a pároknál volt észlelve, akik hetente több alkalommal szexeltek.

2. A szex csökkenti a vérnyomást

2000-ben a tudósok megtudták 51 résztvevőtől (férfiak és nők) 20-tól 47 éves korig, hogy milyen gyakran szexelnek, azután pedig megmérték a vérnyomásukat. Kiderült, hogy a gyakoribb szexuális aktivitás kapcsolatban áll a vérnyomás csökkenésével.

A szex — kiváló edzés a szív és az erek számára, ez pedig pozitívan hat  a vérnyomásra. Emellett a szív számára nagyon hasznos a nemi hormonok aktív termelődése, főként ösztrogéné.

3. A szex elősegíti a szív egészségét

Egy kísérlet során, amelyet a Bristoli Egyetem tudósai végeztek el az derült ki, hogy a rendszeres szex csökkenti a stroke és a szívkoszorúér-betegségek kockázatát a férfiaknál.

Hasonló eredményeket kaptak az amerikai kutatók is. Az ő adataik alapján, azoknál a férfiaknál, akik egy hónapban egyszer vagy még ritkábban tanúsítanak szexuális aktivitást fokozva van a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata azokkal összehasonlításban, akik hetente kétszer vagy még gyakrabban szexelnek. A kutatók feltételezték, hogy azok, akik rendszeresen szexelnek, bizalmasabb kapcsolatban vannak a párjukkal. Ez pedig jótékony hatással van az egészségre, közte csökkenti a stressz szintjét is.

4. A szex csökkenti a stressz szintjét

Az ellazultság és az önelégült hangulat a szex után— általános jelenség. A 2002-ben közzé tett kutatás eredményei alapján, a sperma antidepresszáns tulajdonságokkal rendelkezik. A kontaktus a spermával a szex közben növeli a boldogság érzetet a nőnél, azaz csökkenti a stressz szintjét.

Keri Simon, klinikai szociális dolgozó St. Louisból szintén úgy véli, hogy a közeli bizalmi kapcsolatok csökkentik a kortizol stresszhormon termelődését.

Az érintése és az intim gesztusok segítségével jelzést adunk, hogy bennünk meg lehet bízni, ezzel megnyugtatva a szervezet természetes reakcióját – „küzdj vagy menekülj”. A kommunikáció az érintések révén nagyon fontos. Egy egyszerű kézszorításnak, hátbaveregetésnek vagy ölelésnek köszönhetően  érezzük a kapcsolatot a másik emberrel.

5. A szex javítja az alvást

Sokan azonnal elalszanak a szex után. És mindez azért van, mert a szerelmeskedés és közvetlenül az orgazmus közben endorfinok és oxitocin nevű hormonok termelődnek, amelyek elősegítik az elalvást. Az endorfinok az agyalapi mirigyben termelődnek az intenzív fizikai megterhelések, stressz és az orgazmus során. Az oxitocint pedig még a szerelem hormonjának is nevezik, mivel általában akkor termelődik ,amikor két ember fizikai kontaktusba lép egymással.

Érdekes, hogy egy kutatás során, amelyet 2014-en végeztek el kiderült, hogy azoknál a nőknél, akik romantikus kapcsolatban éltek és egy órával többet aludtak, emelkedett a nemi vonzalom szintje.  Emellett náluk 14%-kal nőtt a szexelés valószínűsége a következő napon. Úgyhogy a kapcsolat a szex és az elalvás között, úgy néz ki, hogy mindkét oldalra működik.

A szex, mint önmegerősítés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük