Miért jönnek elő a szemölcsök és hogyan lehet megszabadulni tőlük

1 161

A szemölcsök elleni harchoz az Internet minden felajánl: a banánhéjtől kezdve a ragasztószalagig. A bloggunk most megvizsgálta, hogy ezek közül a módszerek közül melyek működnek és mikor kell orvoshoz fordulni.

Mi az a szemölcs?

A szemölcs – új növekedés a bőrön. Úgy néz ki, mint egy kerek vagy ovális dudor, amely  világosabb vagy sötétebb, mint a a bőr alapszíne. A szemölcsön belül lehetnek sötét foltok – úgynevezett magok. Ezek apró elzáródott vérerek.

Miért jönnek elő a szemölcsök?

A szemölcsök a papilloma vírus (HPV) miatt alakulnak ki, amely megtámadja  a bőrsejteket és a nyálkahártyát (például a szájban és a nemi szerveken). A vírusnak sok altípusa van  — több, mint 150. Mindegyik a szemölcsök különböző típusának megjelenéséhez vezet a különböző testrészeken. Az átlagos közönséges, vulgáris) szemölcsök megtámadhatják a test bármelyik részét, de leggyakrabban az ujjakon, a tenyereken, a térdeken és könyökökön jelennek meg, mivel ezek a zónák állandóan sérülnek.

A papilloma vírus a hordozóval történő egyenes kontaktussal adódik át, de el lehet kapni a fertőzött felülettel való érintkezéskor is. A HPV leggyakrabban a sérült (karcolások, horzsolások, gyulladás) vagy nedves bőrön (például, izzadó lábak) tapad meg . De, a normális bőr sem garantálja a védelmet. A fertőzés és a szemölcsök megjelenése között eltelhet egy fél év is akár.

Ki van a kockázati csoportban?

Az átlagos (közömbös) szemölcsök gyakrabban jelennek meg a gyermekeknél és a fiatal embereknél, valamint azoknál, akik gyakran vannak kontaktusban nyers hússal (például, a munkahelyen). Kockáztatnak azok az emberek is, akiknek krónikus bőrbetegségeik vannak (ekcéma, pikkelysömör) vagy akiknek le van gyengülve az immunrendszerük. 

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Mindig. Az orvos segít megállapítani, hogy szemölcse van, vagy ez valami más. Minden képpen mutassa meg a bőrkiütést, ha fáj, gennyes, gyulladásban van, gyorsan növekszik és sötétedik.

Az átlagos (közömbös) szemölcsöt az orvos eltávolítja a krioterápia vagy erős gyógyszerek segítségével.  A krioterápia —  lefagyasztás folyékony nitrogénnel. Az orvos felviszi a folyékony nitrogént a szemölcsre 10–20 másodpercre. A szemölcs helye 4–7 nap alatt gyógyul be. De néha ez fájdalmas, főként a gyermekek számára.

Mivel lehet még eltávolítani a szemölcsöket?

Szalicilsav – az első orvosság szemölcsök ellen. A krémek, kenőcsök, tapaszok szalicilsavval megvásárolhatóak a gyógyszertárakban recept nélkül.

Ahhoz, hogy a szer hasson, áztassa ki a bőrét meleg vízben (egy kicsit megtörölgetheti a szemölcsöt habkővel). Ezt követően vigye fel a gyógyszert.

A gyógyszertárakban szintén kaphatóak szerek fenollal és növényi kivonatokkal, amelyek különböző hatékonysággal működnek.

A népi jogorvoslások segítenek?

A népi receptek a legendákra alapulnak. Amikor a szemölcsök elmúlnak, nehéz megmondani, hogy most az immunrendszer erőltette meg magát és pusztította el, vagy az otthoni szerek segítettek.

A legnépszerűbb otthoni gyógyszerek:

  • Almaecet.
  • Nyers burgonya.
  • Aloe vera.
  • Narancshéj.
  • Színtelen körömlakk.
  • Nyers fokhagyma.
  • Reszelt banán és banánhéj.
  • Pitypang leve.
  • Vérehulló fecskefű leve .

Sajnos, nincsenek kutatások, amelyek alá tudnák támasztani vagy meg tudnák cáfolni a hatékonyságukat.

Mi történik, ha beragasztjuk a szemölcsöt ragasztószalaggal?

A tudósok nem tudják, hogyan működik a ragasztószalag. Lehetséges, hogy elzárja a levegőt a szemölcsök számára. Vagy irritálja az egészséges bőrt a szemölcs körül, és gyulladást idéz elő. Amely elindítja az immunrendszer válaszát. Ez csak elmélet, alátámasztások nincsenek.

Szeretné kipróbálni a ragasztószalagot — használjon ezüst szalag, amely jobban illeszkedik a bőrhöz. Ragassza be a szemölcsöket minimum 6 órára, azután pedig távolítsa el a ragasztószalagot és áztassa ki a kinövést meleg vízben 20 perc során. A fürdő után a szemölcsöt meg lehet törölgetni habkővel. Éjszakára semmivel se fedje be, azután ismét használjon ragasztószalagot.

Ha a szemölcs nem hagyja magát, akkor a ragasztószalag az Ön esetében nem működik. Harmadszor nem kell elvégezni a kísérletet.

Nem szabad használni ezt a módszert, ha bőrfertőzése van, fekélyei, cukorbetegsége, keringési elégtelensége, érzékeny bőrrel rendelkezik.

Mit nem szabad csinálni?

Ne próbálja meg levágni a szemölcsöt, mivel bevihet egy fertőzést, megsérülhet, és végül heg maradhat a testén. Az önálló sebészet növeli a szemölcsök elterjedésének kockázatát. Ezért a szemölcsöket jobb, ha egyáltalán nem sérti meg.

Bármilyen helyi kezelés (amelyet az orvos rendelt el vagy önállóan végzett) allergiát válthat ki. Ha a bőr megpirosodott, elkezdett viszketni, hagyja abba a készítmény szedését és értesítse erről az orvosát.

A terhes és szoptató nőknek konzultálniuk kell az orvosukkal.

A szemölcsök eltűnhetnek kezelés nélkül?

Igen, eltűnhetnek. Az immunrendszer jó munkájának esetében a szemölcsök maguk is eltűnnek. Az emberek körül-belül 20%-a két-három hónap alatt kigyógyul, a páciensek kétharmada pedig – két év folyamán. Elegendő támogatni az immunrendszert: helyesen kell táplálkozni, sportolni kell, jól kell aludni. Ez jobb az otthoni gyógyszereknél.

Ha a szemölcsök nem nyugtalanítják, akkor ne figyeljen oda rájuk. Eltávolítani el kell őket, ha terjednek, fájnak vagy egyszerűen nem tetszenek.

Ki lehet-e egyszer és mindenkorra kezelni a szemölcsöket?

Sajnos, visszatérnek. És senki sem tudja megmondani, hogy örökre eltűntek-e a szemölcsök, vagy egyszer vissza fognak térni.

Voltak-e szemölcsei és hogyan küzdött velük?

Betöltés ... Betöltés ...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük