Miben különböznek a férfiak és a nők – a felfogás finomságai

856

Férfi és női – két pólus, amelyek között mi, konkrét emberek élünk. Szinte senki sem testesíti meg magában teljesen a Férfiasságot, s egyetlen nő sem mondható csak és kizárólag Nőnek, minden ember egyesíti magában  a férfi és női tulajdonságokat.

A különbség két férfi pszichológiájában nagyobb lehet, mint a különbség egy férfi és egy nő között. Ez így van, azonban minden egyes vezető tudja, hogy a férfi kollektíva eltér a női kollektívától, hogy az asztalos szakmában jobbak a férfiak, és a pénztáros beosztásba jobb inkább nőket alkalmazni. Megvan a kérdések megoldásának férfi és női stílusa, van férfi és női nevelési stílus, vannak női és férfi szórakozások.  Mi – különbözőek vagyunk.

Az akaraterő jobban ki van fejlődve a férfiaknál, mint a nőknél. A nők inkább emocionálisak, a férfiak pedig  –  erős akaratúak. Megvan ezen különbség csökkenésének tendenciája, annak köszönhetően, hogy a nők akaraerősebbekké válnak, és nagy mértékben a férfiak feminizációjának következtében.

A férfiak függetlenebbek a környezettől, mint a nők, gyakrabban éreznek bűntudatot, mint szégyent, és hajlamosabbak a rögeszmés-kényszeres betegségekre és a paranoiára.  A nők, a férfiaktól eltérően, gyakrabban éreznek szégyent, és éppen ezért jobban ki vannak téve a depressziónak és a hisztériának. A nők jobban függnek a környezettől, mint a férfiak.

A férfiakkal való összehasonlításban  a nőknek gyakrabban van alacsonyabb önbecsülésük, kisebb a dominanciájuk, nagyobb az érzékenységük, kisebb a bizalmuk, kisebb a gyakorlatiasságuk,  nagyobb a szorongásuk, konzervatívabbak, alacsonyabb az önkontroljuk, nagyobb a feszültségük.

A nők stresszállóbbak, mint a férfiak, könnyebben átvészelik a feszültséget és a szkításokat egy kapcsolatban (bár a látszat alapján gyakran épp ellenkezőleg tűnik). Feszültség, szakítási fenyegetés és szakítás esetében a nők demonstratívabban viselkednek.

Háborognak, amikor a férfiak hallgatnak. Sírnak, amikor a férfiak úgy tesznek, hogy minden rendben van. A nők a férfiaknál gyakrabban fenyegetőznek öngyilkossággal és gyakrabban szánják rá magukat a demonstrativ öngyilkosságra, míg a finális öngyilkosságok százaléka jelentősen magasabb a férfiaknál.

Létezik számos kutatás, amely rögzíti a férfiak és nők egyik vagy másik tulajdonságait a modern világban, azonban az ilyen vagy olyan férfiakra vagy nőkre jellemző vonások rendszertelen felsorolása, csak kis mértékben segíti elő a férfi és a női kezdet alapvető jellemzőinek megértését. Átlépve a különálló vonások véletlenszerű felsorolásából a Férfi és a Női kezdetek főbb különbségeinek  koncepcionális leírásához, a következő pozíciókat lehet kiemelni.

A férfiak világa – külső, tárgyi világ. Egy férfi jól érhet a kapcsolatokhoz, de elsődlegesen, természeti jellegéből adódóan, a férfi feladata – tárgyakat hozni létre, érteni a tárgyakhoz. A férfiak figyelmének központjában a külső világ áll. A férfi figyelme mindig külső és azt keresi, ami az övé lehet, amit ezután az elfoglalás követ.

A nő figyelmének központjában ő maga áll. A nő feladata – vonzani, a figyelme mindig saját magára összpontosul,  mindent megtesz, hogy vonz legyen, hogy a figyelem központjában találja magát.

A nő világa  – az érzelmek és az emberi kapcsolatok világa. Egy nő fantasztikusan orientálódhat a természet világában, de természetes női eleme – nem a tárgyi világ, hanem a kapcsolatok. A női feladat – kapcsolatokat hozni létre, kapcsolatokat alakítani ki, irányítani a kapcsolatokat. A férfiaknak instrumentális értékeik vannak és objektív eredményre törekednek, a nőknek – expresszív értékeik vannak, emocionális harmóniára  törekednek. A nők szeretnek kitalálgatni – hogyan  tegyük változatosabbá a kapcsolatot. 

Egy férfi a cselekvést részesíti előnyben, a nő pedig belső világban él, érzelmekkel él.  Egy férfi – külső, cselekvés, viselkedés. A férfi, ugyan úgy mint a nő is, rendelkezik érzelmekkel és aggodalmakkal, de ez vagy nem fontos neki, vagy úgy fogja fel, mint valamilyen idegen körülményt. A nő számára pedig az érzelmek, az aggodalmak, minden belső dolog az, mi a legfontosabb és igazi.

A csodákban nagyrészt a nők hajlamosak hinni.

A motívumok és a hangulat vonatkozásában,  a férfiak – bátorság, nyugalom, magabiztosság, kíváncsiság, érdeklődés és a fejlődésre való  ráhangoltság. A nők – félelmek, aggodalmak, óvatosság és gondoskodás a biztonságról. A férfi stratégia – előre haladni, őjat keresni, felderítő lenni, fejlődni, a vágy elsőnek lenni, győzni! A női stratégia konzervatív, számára fontos megőrizni azt ami megvan, azt részesíti előnyben, hogy ne az első legyen, hanem az első mellett álljon. Egy férfinak érdekes valami újat szerezni, egy nő fél elveszíteni azt, amije már megvan.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük