Mi fog történni, ha felosztjuk a napot 100 blokkra – megtanuljuk elosztani az időnket

780

Tim Urban, a Wait But Why népszerű blokk szerzője, azt javasolja, hogy gondolkozzon el azon, hogyan osztja fel az idejét. Minden dolgára naponta  1 000 perce van. Mire hajlandó ezeket fordítani?

Az emberek többsége 7–8 órát alszik naponta. Ez azt jelenti, hogy 16 vagy 17 órát van ébren. Vagy körül-belül 1 000 percet.

Képzeljük el, hogy az 1 000 perc száz darab 10-perces blokk. Ezzel a mennyiséggel ébred fel nap mint nap.

Ossza fel az idejét okosan

A nap folyamán Ön 10-10 percet tölt el az életőből minden egyes blokkban addig, ameddig azok mind véget nem érnek és nem jön el az ideje, hogy lefeküdjön aludni.

Most pedig nézzen vissza és gondolkozzon el rajta, hogyan is használja fel ezt a  100 blokkot, amelyet nap mint nap kap meg. Mennyit fordít arra, hogy jobbá tegye a jövőt, és mennyit fordít a szórakozásra? Mennyi blokk megy el a kommunikációra más emberekkel, és mennyit tölt el magányosan? Mennyi időt tölt azzal, hogy valami őjat hoz létre, és mennyit használ fel cél nélkül? Mennyi blokknyi időt szán a testére, az elméjére, és mennyiben nem csinál semmit? Milyen blokkok a kedvencei a nap folyamán, és melyek a legkellemetlenebbek?

Feltételesen felosztva a napot 100 blokkra elképesztő felfedezéseket lehet tenni

Képzeljük csak el ezeket az időblokkokat egy háló formájában.  Ha Önnek lehetősége lenne minden ügyét a kívánsága szerint tervezni meg, hogyan rendelkezne az időkockákkal?

Idézzen fel minden olyan elfoglaltságot, amelyre az idejét fordíthatja, és értékelje ezeket blokkokban. Ahhoz, hogy elkészítse a vacsorát , három blokkra van szüksége, ahhoz, hogy ételt rendeljen a szomszédos kávézóból – nullára. Ön hajlandó odaadni a blokkjait az ételek elkészítésére?

10 perc meditáció naponta – eléggé fontos dolog az Ön számára, hogy odaadjon érte egy blokkot? Ha alvás előtt 20 percet fog olvasással tölteni, Ön képes lesz elolvasni egy év alatt 15 könyvet. Ez megér két blokkot?

Ha a legjobban a videójátékokat szereti, határozza meg az ezektől kapott élvezet értékét  és döntse el, hogy mennyi blokkot (időt) lehet rászánni.

Meginni a barátokkal a munka után — ez körül-belül 10 blokk. Milyen gyakran hajlandó erre 10 blokkot szánni? És mennyi időt szán a barátaira?

Milyen elfoglaltságoknak kell benne lenniük az időfelosztásban, és melyeket lehet kizárni szükség szerint? Milyen blokkokat lehet üresen hagyni, kiszabott feladatok nélkül?

Megtanuljuk helyesen felosztani az időnket

Most pedig képzelje el ugyan ezt a hálót, de úgy, hogy ebben a hálóban minden blokk úgy van megjelölve, ahogy tegnap töltötte el. Tegye fel magának a kérdést:  miben különbözik ez a két háló egymástól és miért?

 

Általában hogyan tervezi meg az idejét?

Betöltés ... Betöltés ...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük