Karrier vagy család

913

Értsenek egyet, hogy legalább egy az életben, de minden nő feltette magának a kérdést: hogyan lehet kombinálni a karriert, a családot és a házimunkát. Mindannyian azon igyekszünk, hogy mindenben tökéletesek legyünk. De, sajnos, ebben a versenyben mi magunk szenvedünk, a folyamatos kötelezettségek ördögi körében találva magunkat, minden és mindenki előtt.

Az egész élet – állandó harc a túlélésért, hiszen először be kell bizonyítani a szülőknek, a barátoknak, azután a kollégáknak és férjünknek, végezetül pedig saját magunknak, hogy nem hiába éljük az életünket. De a legnehezebb abban a pillanatban, amikor  egy sikeres fiatal nő és emellett még feleség is, anyává válik. Átélve élete legboldogabb pillanatait, amelyek a kis csoda születésével kapcsolatosak,  egyszercsak átváltozik a csodálatos hattyúból egy „döglött tőkehallá”, egy egyfajta „szoptatós tehénné”.  Kötelezettségei közé nem csak a gyermek gondozása és az érte való felelősség tartozik, hanem az otthoni teendők is.  Hiszen most már egész nap otthon van és férje könnyedén rásózza apró otthoni kötelezettségeit, s emellett növeli követeléseit. És az egész élet egy borzalommá válik, amikor az újdonsült anyuka próbál végezni minden teendővel a férj hazajöttéig, de, sajnos nem minden sikerül. És erről a gyenge, még helyre nem állt egészség tehet, a borzasztó fáradság, az egyre növekvő önbizalomhiány, és emellett a tükörkép nem csak, hogy nem örvendeztet meg, hanem inkább megijeszt. A karcsú alak valamilyen valami szörnyű formátlan lénnyé változott át. És akkor még a kedves férj is elkezdi lassacskán a beszélgetéseket a házastársi kötelezettségekről. És a nő futni szeretne, kiszakadni ebből a körből. Csak az a kérdés, hogy hova? Természetesen, a munkába! Igen, ez minden probléma megoldása, közte a pénzügyi gondoké is! Legalább is abban a pillanatban így tűnik.

A döntés el lett fogadva. Elkezdődik egy új kör az életben. Fájó szívvel ráhagyva az apróságot a dadára, vagy otthagyva a bölcsödében, az anyuka fejest ugrik abba világba, ahol a fő feladat a tervek teljesítése, az erős konkurencia leküzdése, ahol a főnöknek teljesen mindegy, hogy otthon pici baba vár. És ekkor ott legbelül megint fáj az anyuka szíve. Megint egy csapda. Megjelenik a bűntudat, és a munkahelyen egyre gyakrabban nem egyedi ötletek és a munkafolyamat tökéletesítésével kapcsolatos gondolatok jelennek meg, hanem jobban aggaszt egy kérdés: hogy van ott nélkülem? Minden rendben van-e, nem felejt-e el, nem fog-e kevésbé szeretni?

Így hánykolódunk a középút keresésében. És boldogok azok, akik megtalálják ezt az utat. Gondolom, nekünk nőknek, nincs szükségünk arra, hogy halálra hajtsuk magunkat, annál inkább pedig arra, hogy megpróbáljuk bebizonyítani tökéletességünket minden szférában.  Az egyik kiút: egyszerűen olyan munkát kell találni, amely több szabadidőt biztosít a család és önmagunk számára, és emellett pénzügyi és erkölcsi elégedettséget nyújt. A pénzügyileg független nő mindig biztos a jövőben és saját magában. Valamint, nincs semmi értelme hibáztatni magunkat azokért a dolgokért, amelyeket nem érkezünk elvégezni az életben. Ha férjeink azt szeretnék, hogy a családi költségvetés bővüljön, akkor meg kell tanítani őket segíteni a feleségeiknek,  például, egyenlően elosztani a kötelezettségeket. Ez megspórolja azt az időt, amely az otthoni teendőkre megye el és Ön ezt az időt élete legfontosabb emberének- gyermekének szentelheti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük