Kapcsolat a férjjel a gyermek születése után

826

A kisbabára várva egy nő a kilenc hónap a szülésre készül – ez az egyetlen dolog, ami foglalkoztatja. Szeretné minél hamarabb túlélni ezt a nehéz eseményt és aztán az anyaságnak szentelni magát. De egy kisbaba születésével kezdődnek csak el valójában a nehézségek, és közel sem alakul miden olyan szépen, mint ahogy azt elképzelte. A kapcsolat a férjjel a gyermek születése után katasztrófálisan megromlik, és ebben, az úgy tűnhetne boldog időszakban a családot a válás fenyegeti.

Nem szabad ellazulni!

Egy gyermek megjelenése egy fiatal családban – egy igazi vizsga a pár számára a szilárdságra. Van még közelebb hozza a házaspárt, vagy megmutatja, hogy kapcsolatuk nem a tiszteletre és a kölcsönös segítségre épül.

Egy fiatal anyuka mindig fáradt, már nem ápolja magát úgy, mint korában, csak a kisbabájára összpontosít. Egy férfinak egy kategórikusan nem tetszik, hiszen ő nem ezt az ápolatlan nőt vette el. De nem akar tőle túl sokat? Egy nő fizikailag minden pillanatban az újszülött mellett kell, hogy legyen, hogy állandóan gondoskodni tudjon róla. Nincs ideje a frizura vagy a manikűr készítésre, és őszintén szólva nem is látja értelmét.

Azonban egy fiatal anyukának szintén nem szabad elhanyagolnia magát. Fenn kell tartania a normális mikroklímát a családban. A kapcsolat a férjjel így vagy úgy, de meg fog változni. De csakis ő dönti el, hogy javíthatatlanul megromlik, vagy újabb szintre emelkedik. 

A buktatók legyőzése

  • A fiatal apukákra egy újszülött születésével hatalmas felelősség hárul, amelynek szintjét egyenlőre még fel sem fogják. Ha pedig fel is fogják, akkor pánikusan félnek tőle. Nem akarják elfogadni a gondolatot, hogy gondtalan életük véget ért és depresszióba esnek. Egyesek közülük nagyon kevés időt töltenek a gyermekükkel, arra panaszkodva, hogy nagyon elfáradnak ezektől a teendőktől. Ez képezi a konfliktust a házastársak között. A feleség bosszúállóan emlékezteti a férjét arra, hogy milyen nehéz volt neki kilenc hónapon át a szíve alatt hordani a gyermeket, szenvedni a toxémiától, átélni a fájdalmas szülést, most pedig még minden három órában szoptatni is. De nem érdemes sietni a férj vádolásával, a kifogásokkal, a szemrehányásokkal. Egszerűen üljön le vele beszélgetni, hallgassa meg. Lehet, hogy ő is emlékeztetni fogja Önt arra, hogy ez idő alatt a gyerekszobát készítette elő, az életük rendezésével foglalkozott, nem aludta ki magát.  Adjon neki lehetőséget arra, hogy pihenjen egy kicsit.
  • A férfiak őszintén nem értik, hogy mit tudnak csinálni egy kisgyermekkel. Más dolog, amikor megnő egy kicsit. Akkor lehet lesz vele sétálni, megfogva a kiskezét, beszélgetni vele, mesélni neki. De egyenlőre… Vagy sír, amikor éhes, vagy órákig alszik. Mi ebben az ő férfi szerepe? A nők pedig eközben a maguk részéről őszintén nem értik, hogy lehet ilyen érzéketlennek lenni? És végeredményként a férj magába fordul, a feleség pedig, próbálkozva kontaktusba lépni vele, csak súlyosbít a problémán, megtalálva a fájó helyeket és követelve, hogy több időt fordítson a gyermekére.
    Nem érdemes most követelni a férjtől azokat az érzelmeket, amelyeket egyenlőre nem tud kimutatni. A apai ösztön később fog felébredni nála. De, a másik oldalról, nagy hiba lesz teljesen határolni az apróság gondozásától. Igyekezzen egyenletesen elosztani a feladatokat, ne féljen rábízni a gyermeket a férjére és ösztönözze arra, hogy készen áll Önnek segíteni. Ebben az időben a kapcsolatukban a lényeg a „közösen” kell, hogy legyen. Ne zúdítson magára mindent, attól félve, hogy a férje a kisbabával maradva valamit rosszul fog csinálni. Az Ön áldozatát senki sem fogja értékelni, Ön pedig csak mérges lesz, és soros alkalommal arra a következtetésre fog jutni, hogy a férje egyáltalán nem segít Önnek és nem akarja ezt csinálni.
  • A gyermek születésével a férfiak elkezdik fölöslegesnek érezni magukat. Köztük és feleségük között nő az elidegenedés: az újdonsült anyuka érdeklődési köre most csakis azokra a témákra korlátozódik, amelyek a gyermekkel kapcsolatosak, a férfinak pedig ez egyáltalán nem érdekes. Egy hasonló helyzetben egy nőnek kontrollálnia kell a beszélgetéseit és választékosabbá kell tennie a témáit. Közte, minden képpen érdeklődnie kell arról, hogy mennek a férje dolgai.
  • A szexuális kapcsolat, amely olyan fontos a férj számára, a kisbaba megjelenésével szintén megváltozik. A nő, aki még nem állt helyre a szülés után, állandóan fizikai kényelmetlenséget érez, és nem tudja arra késztetni magát, hogy szerelmeskedjen a férjével. A férfinak ezzel meg kell békélnie – hiszen a mi most történik, csak ideiglenes. Másfelől, nyíltan beszélve, ebből a helyzetből is lehet kiutat találni. Ha a feleség hihetetlenül elfáradt, a férj pedig állandóan szexet követel, engedni kell. Hiszen nem szeretné, ha férjének szeretője lenne. Emellett, ahhoz, hogy megőrizze a kapcsolat harmóniáját, nem szabad elhanyagolnia a külsejét.

Senki sem vitatja, hogy nagyon nehéz egyidejűleg tökéletes anyának, gondoskodó feleségnek, és szexis szeretőnek lenni. Azonban minden nő számára a világon a legfontosabb a család.  Hogy újraéleszd a szenvedélyt, felajánlhatod a férjednek, hogy kezdjetek el meztelenül aludni. Ez nem csak kellemes és csábító, de egészséges is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük