Igazság és mítosz a kókuszolajról

912

A kókuszolaj csodatévő hatásáról legendák járnak. Azt mondják, hogy javítja az egészséget, segít lefogyni, és ógörög istennőt csinál egy átlagos nőből. A mi bloggunk megtudta, hogy a felsoroltakból mi áll közel a valósághoz, és mi minősl csupán marketing fogásnak.

Igazság a kókuszolajról

  1. Hasznos a bőr számára

Egy kutatás bebizonyította, hogy a kókuszolaj hidratálja a bőrt. Egy másik – hogy napvédő hatással rendelkezik. A kókuszolaj blokkolja az ultraibolya sugarak körül-belül 20%-át. Igaz, a szezámolaj még magasabb eredményt mutatott — 30%.

  1. Védi a hajat a sérlésektől

Emellett a tudósok azt is kiderítették, hogy a kókuszolaj képes bejutni a hajszálakba és erősíteni őket. Azonban a napraforgó- és ásványi olajok nem bizonyult hatékonynak.

  1. Javítja a szájüreg egészségét

Egy nemrégiben végzett kutatás bebizonyította, hogy a kókuszolaj segít megküzdeni a foglepedékkel és javítja az ínyek állapotát. A hatás egy heti alkalmazás után volt megfigyelhető.

Mítoszok a kókuszolajról

  1. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

A kókuszolaj rajongói arra a kutatásra hivatkoznak, amely arról tanúskodik, hogy a telített zsírok, amelyek a kókuszolajban vannak, növelik a „jó” koleszterin  szintjét. Ez pedig, a maga részéről, csökkenti a „rossz” szintjét és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is.

Valójában a kókuszolaj jobbik esetben semmiként sem hat a szív egészségére.

A kaliforniai Berkeley Egyetem kiadványa, a Berkeley Wellness adatinak megfelelően, minden attól függ, hogy pontosan mit helyettesít az olaj az étrendben. Ha a vajról vagy a disznózsírról beszélünk, akkor a kókuszolajnak vagy semleges hatása lesz, vagy jelentéktelenül emelni fogja a „rossz” koleszterin szintjét. Ha a növényi olaj helyét fogja elfoglalni, amelyben vannak többszörösen telítetlen zsírok, akkor a „rossz” koleszterin szintje jelentősen növekedni fog.

  1. Segít ledobni a fölös testsúlyt

Egy legenda az „Egyél és fogyjál” sorból. A fő érv támogatja ezt: a kókuszolaj közepes láncú triglicerideket tartalmaz, amelyeknek a felemésztésére a szervezet sok kalóriát fordít.

De mi a trükk? Először is, a különbség a kalóriák elégetésében minimális. Másodszor pedig, nem elegndő egyszerűen bevonni az étrendbe a kókuszolajat: le kell cserélni a többi zsírt. Máskülönben ahelyett, hogy leadná, csak fölös kalóriákat fog szerezni, amelyekből a kókuszolajban nem is kevés van.

  1. Kezeli az az Alzheimer-kórt

Az elmélet arra van alapozva, hogy a ketonok, amelyek a kókuszolajnak köszönhetően termelődnek a szervezeten, biztosítani tudják, az alternatív energia forrást az agysejtek számára. És, ennek következményeként, javítják a beteg állapotát.

Még, ha az olaj haszna be is lesz bizonyítva, nem valószínű, hogy a csodatévő ketonok jelentős hatással lesznek. Bármilyen esetben, is nem tudják megelőzni az Alzheimer-kórt.

Igazság, amely nem bizonyít semmit

A legegészségesebb emberek a világon sok kókuszolajat fogyasztanak

Polinézia és Sri Lanka lakosai, akik nap mint nap fogyasztanak az ételeikkel kókuszolajat, jó egészségnek örvendenek és a szív- és érrendszeri betegségek viszonylag alacsony szintjével. De az igazság az, hogy ezeknek az embereknek az étrendje, az olajon kívül, gazdag más hasznos termékekben is, például halban. Emellett, nem az utolsó szerepet játsszák a mindennapi fizikai megterhelések és a genetikai sajátosságok.

Következtetések

A kókuszolaj nem tesz csodákat, de nem is lesz ártalmas, ha okos mennyiségekben fogyasztjuk. A lényeg – emlékezni arra, hogy nem egy csodaszer: nem fog karcsúságot ajándékozni és nem fog kigyógyítani a komoly betegségekből. De elég jó helyettesítője lehet az állat eredetű zsíroknak vagy egyes kozmetikai szereknek.

Ön hogyan használja a kókuszolajat?

Betöltés ... Betöltés ...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük