Hogyan tanítsuk meg a gyermeket a helyes táplálkozásra

862

Dzheymi Oliver évek óta harcol az iskola étkeztetési rendszerrel, amely szó szerint megöli a gyermekeket. Nekünk nincs érdemes az ismert séfre számítani, ezért saját erővel kell megtanítani a gyermekeinket helyesen táplálkozni.

Miért fontos, hogy a gyermekek helyesen táplálkozzanak

Miért vette rá magát Dzheymi Oliver az iskolai étkezdék ételeire? Azért, mert Nagy Britanniában és az USA-ban a gyermekeket az iskolákban nuggetsekkel, hamburgerekkel és chipsekkel etetik. Mindezt beöntik kecsappal, majd beisszák édes tejes koktélokkal és szénsavas üdítőkkel és mindez  az elhízási járványban nyilvánul meg.

Nem az ételek zsírtartalmáról és a borzasztó mennyiségű cukorról van szó, hanem arról, hogy gyakran az iskolai ételeket nem lehet lenyelni. A kísérletek arra, hogy egy hasznos ebédet minimális összegből oldják meg körül-belül ehhez vezetnek.

Hogyan tanítsuk meg a gyermeket helyesen táplálkozni

A fölös testsúly nem adódik ki ajándék minőségében 18 éves korra, fokozatosan és észrevétlenül gyülemlik fel. Dzheymi Olivernek igaza van abban, hogy az ártalmas ételeket evése szokásának alapköve gyermekkorban fektetődik le, és küzdeni a következményekkel mindig nehezebb, mint meglőzni őket.

Mivel egy főszakácsra, aki megreformálja az iskola étkeztetés rendszerét, nekünk nincs reményünk, a saját kezünkbe kell venni a dolgokat és el kell kezdeni foglalkozni azzal, hogy jó szokásokat formáljunk meg a gyermekeinkben.

Ne késztessék őket arra, hogy az étkezdében egyenek  

Ha nem volt szerencséje a szakácsokkal, a gyermek pedig nem eszik az iskolában, akkor Ön egyszerűen az ablakon dobja ki a pénzt az ebédekért. A gyermeke úgy is venni fog egy fánkot, vagy kekszet. Nem érdemes abszolútként felállítani a meleg étkezést, bár hasznos. Egy leves nem ment meg a gyomorhuruttól, amelyet a baktériumok váltanak ki, és stressz súlyosbít. Főként egy olyan leves, amelyet nem esznek meg.

A rendszertelen étkezés nem tudni valóban mivel váltja ki a gyulladást. De, ha választani kell a nem finom ebéd és az egészséges beharapnivaló között, de szárazon, akkor az utóbbi jobb. A folyadék kérdése pedig egy üveg kompóttal vagy gyümölcslével oldódik meg.

A probléma az, hogy ebédet adni egész napra, főként egy felsős tanulónak, nehéz dolog. Hűtőszekrény nincs, megmelegíteni az ebédet nincs hol, és emellett még hordozni kell a tankönyvekkel megpakolt iskolatáskában. Sajnos, itt csak az ebédek segítenek.

Táplálkozzanak otthon helyesen

Álljon bárhogyan is a helyzet az iskolában, a reggel és az este az Ön kezében van, a fő táplálkozási szokások pedig a családban alakulnak ki. Az egyetlen módszer, hogy megmutassa a gyermekének, hogyan helyes – nem hagyva neki választást. Azaz otthon minden ételnek egészségesnek kell lennie. Ez azt jelenti, hogy egy tonna cukor nélkül, minimálisan legyen feldolgozva, egy liter olaj és sütés nélkül legyen elkészítve. És semmilyen konzerv.

A friss meg nem munkált termékek, amelyekből otthon főzünk, abszolút többségükben hasznosak. Ne törje a fejét egy soros szuperegészséges recepten. Először is dobja ki a majonézt a hűtőszekrényéből.

Tanuljon meg főzni

Ha azt gondolja, hogy a hasznos nem lehet finom, akkor gondja vannak a főzőtudományával. Ugyan ez a Dzheymi Oliver megbirkózik ezzel a feladattal, sok tanácsát pedig mi is közzétesszük.

A gyorséttermi ételek és a zsömlék étvágygerjesztőek a cukor, a só és az aromaanyagok miatt. Versengeni ezzel a tűsérséggel csak olyan ételekkel lehet, amelyektől az embernek csorogni kezd a nyála. Azaz finomakkal és szépen tálaltakkal.

Ne késztesse arra a gyermekeket, hogy olyan termékeket egyenek, amelyeket nem szeretnek 

A gyermeke nem valószínű, hogy meg fogja akarni enni a gőzön készült brokkolit, és meg tudom érteni ezért. Ne rögződjön meg egy termék varázslatos tulajdonságain, adjon hozzá az étrendbe helyettesítőket. Nem lehet meghonosítani az egészséges táplálkozás szokását kívánság nélkül.

Ne tároljon otthon édességeket

A keksz és cukor tartalék nem minden felnőttet hagy közömböse, s akkor mit is mondjunk a gyermekekről. Vásároljon édességeket kevessével, hogy csak adag desszertet lehessen megenni. Kevesebb kísértés – kevesebb esély arra, hogy megadja magát.

Fokozatosan csökkentse a só mennyiségét

Az egészségvédelmi világszervezet azt tanácsolja, hogy naponta ne fogyasszunk több sót, mint 5 gramm. Ez kevesebb, mint egy kávéskanál. Eközben átlagban 1,5–2,5-szer többet fogyasztunk.

Egészséges táplálkozás..

A só hiánya segít lemondani a gyorséttermi ételekről. Mivel a kész ételek és a félkész termékek túlságosan sósnak kezdenek tűnni, amikor a receptorok megszokják a termékek igazi ízét.

Használjon fűszereket

Persze csak, ha nem allergiás rájuk. A fűszerek –  az ízfokozók  analógja, csak természetesek és hasznosak. Egészséges alternatívája az élelmiszer-adalékanyagoknak.

Szervezzen gyorséttermi napokat

Egy gyermek akkor is valami olyan fog enni, amit nem szabad, főként egy serdülő: hogyan is álljon ellen, amikor minden osztálytársa elment burgert enni? Vegye az ellenőrzése alá a dolgot és szervezzen olyan napokat, amikor elmennek gyorsétterembe, hogy ne alakítsa át az ártalmas ételeket tiltott élvezetté.

Beszéljen a haszonról érthető nyelven

Egy gyermek nem érti, hogy mi hasznos. Azt már mi tudjuk, hogy mi az a magas vérnyomás, fölös testsúly és gyomorhurut. A gyermekek számára az egészségügyi problémák túlságosan messziek, nekik nehéz elutasítani az ártalmas ételeket, de olyannyira finomakat a homályos jövő érdekében.

Kérje meg az edzőt a sportiskolában, hogy beszéljen a gyermekekkel

Kiváló dolog, ha a gyermeke sportol valamit. Mivel a világon egyetlen edző sem fogja támogatni az egészségtelen táplálkozást. Kérje meg az edzőt, hogy tartson egy kisebb előadást (ha még nem tette ezt meg) a helyes ételekről és arról, hogyan befolyásolja ez a sporteredményeket. A vezető hírnevének működnie kell.

Összefoglaló

Beszéljen a gyermekekkel az ő nyelvükön. Mesélje el, pontosan hogyan segít nekik egy konkrét termék. A burgonya azért kell, hogy több energiájuk legyen. A hús azért, hogy erősödjenek az izmok és le tudják adni a normatívákat a testnevelési órán. A diófélék segítenek megoldani a nehéz feladatokat és példákat. Ez már egyértelmű előny, és nem egy absztrakt egészség.

A serdülőket nem lesz fölösleges emlékeztetni arra, hogy a táplálkozástól egyenesen függ a külsejük.

A helyes táplálkozás melyik módszerét tartja a legmegfelelőbbnek a gyermekek számára?

Betöltés ... Betöltés ...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük