Hogyan mossuk meg a sütőt: 6 hatékony takarítási szer

952

Ha a sütő falait ellepte a zsír, amely minden egyes bekapcsoláskor elkezd égni és büdös, az ajtón pedig barnás lepedék jelent meg, ne pánikoljon. Mi segítünk Önnek könnyen és gyorsan visszaadni a sütője elsődleges tisztaságát. 

A legtöbben az átlagos, hidrolízises takarítást részesítik előnyben. Ez az, amikor a felmelegített sütőbe belehelyeznek egy edényt vízzel és várják, ameddig a pára feloldja a zsírt.

De gyakran előfordul, hogy a víz nem leegendő a tisztításhoz. Ha a foltok régiek, akkor bizony kiegészítő szerekre van szükség. Ezekről lentebb fogunk beszélni, most pedig megvizsgáljuk a fő szabályokat.

A sütő karbantartásának alapvető szabályai

 1. Minél gyakrabban, annál jobb. Ha a sütő belső felületét minden egyes használat után letöröljük, emellett hetente-másfél hetente egyszer átgőzöljük a sötőt vízzel és mosószerrel, akkor globális takarítást gyakrolatilag nem is kellesz végezni.
 2. Ahhoz, hogy a piszok jobban lejöjjön, kicsit melegítse fel a sütőt, bekapcsolva azt 50 °С-ra 15–20 percre.
 3. A tisztítás előtt vegye ki a tepsiket, az oldalsó irányadókat. Ha a szerkezet engedi, vegye le az ajtót és az üveget is. Ez kényelmesebb külön mosni.
 4. Ne használjon súroló szivacsot vagy fém kaparót. Ezzel kaparva le a zsírt, károsíthatja a zománcot a sütőben. Jobb puha szivaccsal vagy ronggyal dolgozni.
 5. Soha ne vigyen fel a sütő melegítő elemire és a ventillátorra tisztítószereket, főként vegyszereket.
 6. A tisztítás után hagyja néhány órára nyitva a sütő ajtaját, hogy kiszáradjon, a szagok pedig kipárologjanak.
 7. Megmaradt a szag? Oldjon fel egy pohár vízben 10–15 darab aktivált széntablettát, és tegye be néhány órára a sütőbe. A szén elnyeli a fölösleges szagokat.

Hogyan tisztítsuk meg a sütőt szódabikarbónával

A szóda kiválóan megbirkózik a friss szennyeződésekkel és eltávolítja a barnás lepedéket a hőálló üvegről.

A szóda alapján pasztát kell készíteni a sütő mosásához, vagy egysezrűbbne is lehet tenni.

Vigye fel a szódát a sütő oldalaira (ezt megteheti egy nedves szivaccsal). Kicsit fröcskölje be vízzel és hagyja 60 percig.

Egy óra múlva mossa meg a sütőt egy szivaccsal, amelyet előzetesen beáztatott szappanos oldatba, és törölje szárazra papírtörlőkkel.

A régi foltokkal az ecetes szóda jobban megbirkózik.

Hogyan lehet megtisztítani a sütőt ecettel és szódával

Ha összekeverjük a ecetet és a szódabikarbónát, akkor széndioxid szabadul fel. Ez pedig még a legszárazabb zsírlepedéket is eltávolítja.

Először kenje be a sütő belső felületét ecettel, azután pedig egy nedves szivacs segítségével vigye fel a szódát. Hagyja így a sütőt néhány órára, ezt követően pedig mossa meg meleg vízzel.

Ha valahol nem mentek le a foltok, akkor törölje meg őet ecetbe áztatott szivaccsal.

Hogyan mossuk meg a sütőt citrom segítségével

Két módszer létezik a sütő citrommal történő megtisztítására: a frissen facsart citromlé használatával és a porállagú citromsav segítségével.

 1. Az első módszer a friss szennyeződések számára jó. Keverje össze a citromlevet és a vizet egyforma adagokban. Egy szivacs segítségével mossa meg a szekrény falait ezzel az oldattal. Hagyja száradni 40–60 percig, azután pedig töröljön le mindent tiszta neves szalvétával.
 2. A második módszer megbirkózik a nagy zsírlepedékkel és alkalmas a mikrohullámú sütők tisztításához. Töltsön meg egy serpenyőt vagy valamilyen más hőálló edényt vízzel és citromsavval. ½ liter vízbe egy csomag citromsav kell. Tegye bele az edényt a 200 °С-ig felmelegített sütőbe 30–40 percre. Ezt követően hagyja egy kicsit kihűlni és jól mossa ki. Azokat a foltokat,a melyek nem jönnek le törölje meg egy darab friss citrommal.

Hogyan lehet megtisztítani a sütőt sütőporral

A sütőport nem csak a sütéshez lehet használni, hanem a sütő és a sütőtálcák megtisztításához is. Hiszen, lényegében véve, ez szóda citromsavval.

Egyszerűen törölje meg a sütő oldalait egy vizes ronggyal és munkálja meg a vízben feloldott sütőporral.  Egy csomag sütőporhoz 2-3 kanál vizet kell hozzáadni, hogy sűrű tejbegríz konszisztencia sikerüljön.

Hagyja a szert a sütő felületén 2–3 órára. A zsíros lepedék csomókba fog összegyűlni és könyű lesz eltávolítani.

Hogyan lehet megtisztítani a sütőt konyhasóval

A só — elérhető szer, amelyet jobb azonnal a sütés után alkalmazni. A nátrium-klorid felmelegedéskor lazává teszi a zsírt, ez pedig azt jelenti, hogy könnyebb lesz lemosni a szennyeződéseket.

Szórja szét a sót a vízszintes felületekre, amíg a sütő nem hűlt ki, és hagyja rajta egy fél órára.

Ha a sütő kihűlt, kapcsolja be (≈100 °С). Amikor a só aranyszínű árnyalatotkap, akkor kapcsolja ki a sütőt.

Amikor a hőmérséklet lecsökken, alaposan mossa meg a felületeket meleg szappanos vízzel. A végén töröljön meg mindent papírtörlőkkel.

Hogyan lehet megtisztítani a sütőt ammóniaoldattal

Sok háziasszony tartja ezt a módszert a leghatásosabbnak. Az ammónia valóban kiválóan eltávolítja a zsírt.

Az ammónialdattal történő tisztításnak két módszere van.

 1. Hideg módszer. Egszerűen vigye fel az ammóniát a sütő felületére egy szivacs segítségével vagy permetezze rá egy permetezővel. Hagyja ott éjszakára, reggel pedig mossa meg a sütőt mosószerrel.
 2. Forró módszer. Melegítse fel a sütőt 60 °С-ra. Kapccsolja ki. A felső polcra tegyen fel egy pohár ammóniaoldatot. Az alsóra — egy tálat forralt vízzel. Zárja be az ajtót és hagyja így a sütőt nyolc órára. Ezt a tisztítási módszert kényelmes dolog éjszaka használni, vagy nappal nyitott ablakok mellett és akkor, maikor senki sincs otthon. A kellő idő elteltével adjon hozzá a sütőben lévő ammónioldathoz mosószert és mossa ki a sütőt ezzel az oldattal.

Az ammónia után érdemes kiszellőztetni a sütőt.

Tiszta sütő – ez egyszerű dolog

A modern sütők, főként az elektromosak, gyakran vannak felszerelve öntisztítórendszerekkel. De a pirolízis és katalízis funkciók miatt ez a berendezés sokba kerül.

Ön milyen gyakran mossa a sütőt?

Betöltés ... Betöltés ...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük