Hogyan lehet megkülönböztetni az igazi alkoholt a hamisítvénytól

837

Senki sincs biztosítva az alkoholos hamisítványoktól. Elegendő mindössze rossz minőségű nyersanyag, hogy mérgezést kapjunk és már akár egy pohárka után is másnaposságtól szenvedjünk. A bloggunk elmeséli, hogy mire kell odafigyelni az alkohol kiválasztása során.

Hely

Semmilyen kétséges bolt vagy üzlethelyiség. Az alkoholos italokat vásárolja a kereskedelmi hálózatokban, amelyek felügyelik a hírnevet és gondosan kiválasztják a beszállítókat. Azaz, ha a boltban a polcon olyan termék van. Amelynek lejárt a szavatossági ideje, akkor itt az alkoholt nagyon megfontoltan kell megvásárolni.

Az alkohol vásárlásakor Önnek mindig kell, hogy adjanak számlát, tökéletes esetben pedig – el kell, hogy kérjék a személyigazolványát, még akkor is, ha már régóta nem néz ki iskolás korúnak.

Ár

Egy valóban jó dolog nem olcsó. Ha egy jó francia konyakot kínálnak Önnek 1000 forintért, akkor itt valami nem az. Ha drága alkoholt akar vásárolni, először nézze meg, hogy mennyibe kerül, hasonlítsa össze az árakat az interneten, ne fusson az olcsó ár után.

Meghamisítani az ismeretlen márkák olcsó alkoholos italait nem érdekes dolog, mivel az ilyen italok már eleve rossz minőségűek. Tehát vásároljon jó italokat,  leellenőrizve a hitelességüket.

Üveg

A márkás alkoholos italokat speciális üvegekbe töltik, amelyek nem megszokott formával rendelkeznek, szélekkel a nyakukon, domborított betűkkel. Ha egy konkrét ismert márkát akar megvásárolni, próbálja meg megtalálni a gyártó honlapját és értékelje, hogy miben különbözik az üveg a többítől.

Figyeljen oda:

 • A fedél anyaga. Plasztik, fém vagy parafa, burkolt a kupak vagy sem, egyenes vagy domború, lapos vagy kitüremkedő. Egy jó alkohol kupakja nem forog át, nem folyik. A vodkás üvegek kupakjain szám van, amely alapján az üveget le lehet ellenőrizni a gyártó honlapján a valódiságra.
 • A nyak formája. Hosszú vagy rövid, széles vagy vékony, stb. Az adagolóval rendelkező üveg – annak a jele, hogy gyárban készült, nem pedig „pincében”.
 • Az üveg formája. Figyeljen oda az oldalakra, az aljára, stb.
 • Dombornyomások és képek. A drága alkoholon gyakran lehet találkozni az ital megnevezésének feliratával, a kereskedelmi ház szimbólumával, más jelekkel. A hamisítványokon ezek a feliratok vagy egyáltalán nem ismétlődnek meg, vagy csak részben, vagy nem azon a helyen vannak feltüntetve.

Zárjegy

A zárjegyet speciális papíron nyomtatják színes szálakkal, minden szám és kód pontosan meg van adva rajta, jól látható és könnyen olvasható. A zárjegy teljesen egyenesen kell, hogy legyen felragasztva.

Címke

A jó minőségű alkohol címkéje jó papíron készül, gyakran dombornyomott vagy összetett elemeket tartalamz.

Ha egy konkrét márkát keres, hasonlítsa össze, hogy milyen sorrendben kell mennie az információnak a címkén. A márkás termékeken minden címke ismétli a mintát, a termék megnevezése pedig a beregisztrált kereskedelmi jel jelével kísérődik.

Minden képpen fel van tüntetve a gyártó címe (jogi címe és a gyártás helye), az összetétel, és lenniük kell hivatkozásoknak a normatív okmányokra.

Az üveg tartalma

Ez segíthet, ha átlátszó üvegből készült üvegben vásárol alkoholt és tudja, hogyan néz ki az ital.

 • A konyak, ha felfordítjuk az üveget olajos csíkokat hagy maga után. Ez konyak-lábaknak nevezik.
 • Ugyan így viselkedik a jó whisky is. Emlékezni kell arra, hogy a whisky — átlátszó ital, üledékeknek és pelyheknek nem kell lenniük.
 • Vodka — csak átlátszó, üledék nélkül.

De az ital kinézete alapján csak a kisipari hamisításokat lehet felfedezni.

Itt csak a hamisításokról van szó, pedig vannak egyszerűen rossz  minőségű italok is. Például, a bor, amely szesz és színező, valamint ízfokozó kombinációjából készül. Itt csak a címke elolvasása tud segíteni, az összetétel megtekintése rajta és a standartoké, amelyek alapján az adott alkohol készült el. És az Ön érzései. Ha Ön kinyitotta az üveget és úgy tűnik Önnek, hogy  valami nincs rendben, akkor ne igya meg. Inkább veszítse el a pénzt, mint az egészségét.

Mellesleg, a bor hasznos az egészség számára . 

A leghatásosabb módszer arra, hogy megvédje magát a rossz minőségű alkoholtól  

Hamisítani mindent lehet, még a zárjegyet is. Ezért a leghatékonyabb módszer arra, hogy megóvja magát a rossz minőségű alkoholtól –  a megvásárlás helyének kiválasztása és az alkoholé, amelyet le lehet ellőrizni a gyártó honlapján.

Hogyan ismerjük fel a metilezett szeszt

Sehogy. Bár vannak receptek a metanol meghatározására.

A felmelegített rézhuzal leengedése az alkoholba, például. A metanol, amikor reakcióba lép a rézzel  formaldehidet fog kiengedni, ön erős illatot fog érezni. Az etanol nem viselkedik így.  De az etanolnak szintén lesz szag, de nem annyira rossz. Van még egy variáció – a szesz meggyújtásával és a láng árnyalatának meghatározásával (a metanol zöldesen ég).

Ezek a módszerek működnek, ha összehasonlít két különböző tiszta szesz fajtát. A metanol különböző adagokban lehet hozzáadva az alkoholba, fel lehet hígitva és össze lehet keverve festékanyagokkal, ízfokozókkal és etanollal.

A metanol szesszel történő mérgezés tünetei

Az elején a metanolos mérgezés nem tér el semmiben az alkoholos mérgezéstől:szédülés, hányinger, fejfájás. Ezt követően jelennek meg az aggasztó jelek:

 • Fájdalom az egész testben.
 • A látás elveszítése.
 • Légszomj.
 • Szívdobogás.

Mit kell tenni, hogy ne kapjon metanol mérgezést

 1. Csak leellenőrzött helyeken igyon alkoholt és csakis jó minőségűt.
 2. Soha ne rúgjon be olyan szintig, hogy elmulassza a mérgezés első tüneteit, azaz, hogy elveszítse a talajt a lába alatt és hányingere legyen.
 3. A mérgezés tüneteinek esetében sűrgősen hívja ki a mentőket vagy jusson el az orvoshoz.
 4. Az orvosok megérkezéséig nyújtson első segélyt, ha valaki mérgezést kapott.

Ön általában hogyan fogyasztja az alkoholt?

Betöltés ... Betöltés ...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük