Hogyan kezeljük ki a gombát és ne kapjuk el ismét

911

A gomba  szinte a semmiből jelenik meg és egy igazi kínzásként tudat magáról: ott viszket, ahol megvakarni nem lehet. És van még egy borzasztó tulajdonsága – az, hogy visszatér. Mi kiderítettük, hogy mi az oka a szerencsétlenségnek, érdemes-e megvárni míg készen lesznek az orvosi vizsgálatok eredményei, és hogyan lehet csökkenteni az ismételt megfertőződés kockázatát.

Mi az a gomba és hogyan alakul ki

A gomba (candidiasis) — egy fertőzés, amelyet a Candida nemzetségébe tartozó gombák váltanak ki. Ezek leggyakrabban a nőknek okoznak gondot, a hüvely nyálkahártyáján fejlődve ki,  valamint a kisgyermekeknek, amikor megfertőzik a szájüreget azért, mert a kisbabák mindent a szájukba tesznek.

De néha a candidiasis érinti a belső szerveket is, ha az immunrendszer nem tud ellenállni a gombáknak. Ilyen előfordulhat HIV-fertőzés esetében, kemoterápia után, olyan gyógyszerek szedésekor, amelyek elnyomják az immunitást (például, szervátültetés).

A Candida gombák — az ember természetes mikroflórájának részei. Általában a nyálkahártyákon élnek és nem zavarnak, mivel a szervezet védőereje visszatartja a növekedésüket. De néha elkezdenek nagy sebességgel szaporodni.

Így történik, ha Ön:

 1. 20–40 év közötti nő. A statisztika szerint a candidiasis ebben a korban fordul elő a leggyakrabban.
 2. A hormonális háttér változásai és a szervezet átállása megváltoztatják azokat a feltételeket is, amelyekben a mikroflóra él.
 3. Szexel, amikor nincs elegendő természetes vagy mesterséges kenőanyag: a mikrosérülések elősegítik a hüvelygomba megjelenését.
 4. Antibiotikumokat szed. Az antibakteriális készítmények nem csak az ártalmas mikróbákat ölik meg, hanem a hasznosakat is. És ezek helyét a Candida foglalja el.
 5. Cukorbetegségben szenved. A magas cukorszint a vérben tápláló környezetet hoz létre a gombák számára.
 6. Gyenge immunrendszerrel rendelkező ember. Ezen túlmenően a gombák nem csak komoly megbetegedések esetében aktivizálódnak, hanem az átlagos akut légúti fertőzések esetében is.

A gomba elég jól kezelhető gombaelleni antibiotikumokkal, de van egy olyan borzasztó tulajdonsága, hogy újra és újra visszatér, mivel teljesen megszüntetni ezeket a mikroorganizmusokat gyakorlatilag lehetetlen.

A gomba tünetei

A betegség tünetei attól függnek, hogy milyen szerveket támadott meg a gomba. Általános fertőzés esetében az embernél magas láz, hidegrázás és reszketés, hányinger, fejfájás lép fel. Ha candidiasis alakul ki a szájban akkor kifejlődik a sztomatitisz: fájdalmas enni és inni, megpirosodnak az ínyek, a nyálkahártyákon fehér kerek foltok jelennek meg – a fertőzés gócai.

Ez a gomba a nőknél jellegzetes tünetekkel jelenik meg:

 1. Erős viszketés és kellemetlen érzés a nemi szervek területén.
 2. Bőséges fehér vagy sárgás folyás. Lehet sűrű és hasonlítanak túróra.
 3. Fájdalom a nemi aktus közben.
 4. Néha — égő érzés és fájdalom vizelés közben.
 5. A külső nemi szervek megpirosodása és duzzadása.

Hogyan kezeljük ki a gombát

A gombát speciális antibiotikumok segítségével kell kezelni, amelyek aktívak a gombás fertőzésekkel szemben. A klotrimazol, flukonazol, natamicin szájon át kerül szedésre vagy kúpokat és krémeket lehet használni, néha kombinálva ezeket a terápia fajtákat..

A gyógyszer típusától és a rá való reakciótól függően a kezelés ideje néhány naptól két hétig terjedhet. Ha a gombás fertőzés gyakran visszatér, akkor az orvos hosszas kezelést rendel el.

A szájüregi gomba esetében segít az öblögetés szódás oldattal: visszatartja a gomba szaporodását.

Lehet-e kezelni ezt a gombát az orvos látogatása nélkül

Az általános fertőzés tünetei esetében és gyermekkori sztomatitisz esetében minden képpen orvoshoz kell fordulni.

Azok a hüvelygombát már ismerő nők, akik tudják, hogy mi okozhatta a súlyosbodását, és akiknek már van működő receptjük, elkezdhetik a kezelést az orvos látogatása előtt. A vizsgálatok eredményei a candidiasis meglétéről nem korábban, mit egy hét múlva lesznek meg, a várakozás pedig néha tűrhetetlen.

De, ha a betegség tünetei kétségeket keltenek a diagnózisban (a váladéknak rossz illata van, fájdalmat érez a hasa alsó részében, szokatlan tünetek jelentek meg), akkor jobb elmenni és mintát adni.  Lehetséges, hogy a Candida — nem az egyetlen baktérium, amely a gyulladást okozta.

Azonban, ha Önnek soha sem volt ilyen gombás fertőzése és az internet alapján állapította meg magának a diagnózist, akkor azonnal felejtse el és menjen el egy orvoshoz.

Minden képpen konzultáljon a kezelést illetően, ha:

 1. Ön terhes vagy szoptat.
 2. A fertőzés kétszer fordult elő az utóbbi fél évben.
 3. Korábban Önnél vagy partnerénél nemi betegséget diagnosztizáltak.
 4. A tünetek nem múlnak el a kezelés elkezdésétől számított 7–10 napon belül.

Ezekben az esetekben a doktornak pontosítania kell a diagnózist és ki kell választania a legjobb kezelési módszert.

Hogyan kerüljük el a fertőzést

 1. Használjon természetes anyagokból készült ruhákat, amelyek sehol sem szorítanak és nem dörzsölnek fel. Az irritált bőr, a meleg és a nedvesség – tökéletes feltételek a gombák fejlődéséhez.
 2. Gyakrabban mossa a sportöltözékét.
 3. A nemi szervek higiéniájához — csak víz és speciális puha szappan (az utóbbi nem gyakrabban, mint naponta egyszer).
 4. Használjon higiéniai szereket szinezékanyagok és illatanyagok nélkül.
 5. Ha cukorbetegségben szenved, ellenőrizze a cukorszintet a vérben.
 6. Néha a gombák reagálnak akár az étrend változására is és az alkoholra is. Egyen kevesebb édeset és fűszereset.
 7. Igyekezzen ügyelni arra, hogy a gyermeke ne tegye a szájába a koszos kezét és tárgyakat: így kevesebb az esély arra, hogy elkapja a sztomatitiszt.

És egy univerzális válasz: támogassa az immunitását a helyes táplálkozás és a friss levegőn történő séták segítségével.

 

Milyen témákat szeretne megvitatni a női egészségről a bloggunkban?

Betöltés ... Betöltés ...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük