Hogyan kell helyesen gondoskodni a kutyákról

902

Szabad-e csontokat adni a kutyáknak, mivel jobb etetni a házi kedvenceket, mikor kell megmutatni őket az állatorvosnak – tudja meg a válaszokat a kezdő kutyatartók leggyakoribb kérdéseire.

Mivel kell etetni egy kutyát?

Az első szabály — nem szabad spórolni az eledelen. Higgye el, hogy az állatorvos szolgáltatásai és a gyógyszerek sokkal többe fognak kerülni, mint a jó minőségű eledel. A megfelelő eledel kiválasztásában egy nagyon egyszerű szabály segít: nem kell, hogy olcsó legyen és nem lehet megvásárolni a bevásárlóközpontokban. Ne legyen lusta, és sétáljon el az állat kereskedésig, ott nagy választéka lesz a közepes árkategóriába tartozó jó minőségű eledeleknek.

De emellett etetheti a kutyáját természetes étellel is. A lényeg – ügyelni kell az étrend kiegyensúlyozottságára és nem szabad megfeledkezni a vitaminok adásáról a kedvencnek. Sok variáció van az egészséges természetes menüre, például a hajdinakása, rizs, szárnyas- vagy marha belsőségek. Sós termékeket nem javasolt adni.

Az etetések szigorú rendje – az egészséges emésztés egyik záloga.

Édesség a kutyus számára — nem lisztes termék és nem édesség. Ha szeretné kényeztetni egy kicsit a házi kedvencét, akkor vásároljon neki egy speciális finomságot az állatboltban.

A friss szűrt víz mindig legyen szabadon hozzáférhető.

Fontos! Ellentétben a sztereotípiával, nem érdemes csontot adni a kutyának, hogy rágcsálja. A csontok rongálják a fogzománcot,  a kedvence akár a fogát is beletörheti. Emellett, a csontdarabkák eléggé erősen eltömítik az emésztőrendszert. Szeretne adni a kutyájának valamit rágcsálni? Az állatkereskedésekben csodálatos alternatívát talál –  csontok inakból.

Mikor kell állatorvoshoz fordulni?

Nem találtak még ki jobb módszert arra, hogy Ön és a kutyája is megszabaduljanak a problémáiktól, mint a sterilizáció. Önnek nem kellesz amiatt aggódnia, hogy a kedvence elszökik, mert „hölgyre vágyik”, vagy éppen ellenkezőleg, váratlanul utódokat hoz haza.

A fél évente egyszeri állatorvosi vizsgálat segít kideríteni és megelőzni a lehetséges betegségeket. Jobb biztosítania magát és észlelni a problémát még a legelején, mint azután küzdeni az előrehaladott betegség következményeivel.

A védőoltások is ugyan úgy elkerülhetetlenek, mint az adók. A veszetség és más vírusos betegségek elleni oltásokat évente egyszer adják.

Ha változásokat tapasztalt a kutyája viselkedésében vagy külsejében – levertség, az eledel elutasítása, helyenként kihullott a szőr, megvastagodások jelentek meg a bőrön – keresse fel állatorvosát. Inkább sétáljon egyet csak úgy, mint elmulassza a betegség kezdetét.

 És mi van a sétákkal?

A tél azért jó, mert minimálisra csökken az esélye annak, hogy a házi kedvence mondjuk kullancsot hoz haza. Azonban  nyáron a séta előtt érdemes befújni a kutyáját rovar elleni sprével, hogy nehogy megtámadja valamilyen parazita.

De természetesen jobb biztosra menni és átnézni a háziállata szőrét a séta után. Főleg, ha az erdőben sétáltak. Mellesleg megtanulni a kullancs eltávolítását nem is olyan nehéz dolog. Kérje meg az állatorvost, hogy mutassa meg hogyan kell ezt csinálni és Ön önállóan is képes lesz megszabadítani a kutyáját a kullancstól, ha erre lesz szükség.

A séta közben a kutya szőrét ki lehet fésülni – otthon is kevesebbet kellesz takarítani, és esély van rá, hogy közben kullancsot talál benne.

Még, ha a nyár nagyon forró is, akkor se engedje, hogy a kutyája ismeretlen vízben ússzon. Ki tudja, mi van abban a vízben, és a fertőzéseket azután Önnek kellesz kezelni.

Nem szabad engedni, hogy a kutya felvegyen valamit az utcán, és pláne, hogy megegye ezt. Ez axióma.

A mozgásszegény életmód – út a betegségek felé. Az egészséges életmód az utcán kezdődik. Sétáljon minél gyakrabban a kutyájával, inkább fáradjon el a kedvence egy kicsit az utcán, de térjen haza elégedetten. És mellesleg egy modern városi lakosnak is hasznos egy ilyen fizikai megterhelés.

Kell fürdetni egy kutyát?

A kutya nem macska, és szükség less a fürösztésre. Főként, ha hosszú szőrű kutyája van.

Gondosan válasszon sampont a kedvence számára. Ha nem akar következményeket allergia és irritáció formájában, akkor jó minőségű termékeket kell választania, nem pedig valamilyen kétséges szert 200-300 forintért.

Figyeljen oda a kutyája füleire. A fülkullancs és a középfülgyulladás sok kellemetlenséget képes okozni Önnek és a háziállatának is, ezért, ha észreveszi, hogy a kutyáját nyugtalanítja a füle, azonnal induljon el vele a klinikába.

Tanítani is kötelező?

Egy általános képzési kurzus nem lesz fölösleges egy közepes vagy egy nagy fajtájú kutya számára. Ha nincs lehetősége erre, akkor egyedül tanítsa meg a kutyáját a főbb parancsokra:  «hozzám», «helyedre», «nem szabad», «mehetsz». Így könnyebb lesz ellenőriznie a kedvencét a nyilvános helyeken.

Kiabálni a kutyára és ütni nem érdemes. Nem valószínű, hogy megérti az agressziójának az okát, azaz a nevelési hatás kétséges lesz, de a kutyája félni fog Öntől.

Mit nem szabad csinálni semmi esetben sem?

  • Elengedni a kutyát egyedül szaladgálni. Ez a leggyorsabb módja annak, hogy elveszítse a kedvencét. Kivétel – ha a kutyája az Ön körbekerített udvarán szaladgál.
  • Kis labdával játszani a kutyájával: lenyelheti és megfulladhat tőle.
  • Otthon hagyni a kutyát úgy, hogy rajta van a nyakörv. Az aktív háziállatok beleakadhatnak egy kiálló tárgyba és megfulladhatnak.
  • Sok eledelt adni a kutyának. A gyomrában megduzzad, és a kutyájának hányingere lehet.

Egy kutyakolosszális felelősség

Amit minden képpen csinálni kell – szeretni a háziállatot  és minél több időt tölteni vele. Az ő életük sokkal rövidebb, mint a miénk, és mi vagyunk az ő életük nagy része.

Milyen szerepet tölt be a kutyája az életében?

Betöltés ... Betöltés ...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük