Hogy lehet vizuálisan nagyobbá tenni egy kis szobát

741

Kívánságaink nem mindig esnek egybe a lehetőségeinkkel. A szobák kis méreteit gyakran nem elégítenek ki, nagyobb pénzügyi kiadások nélkül pedig nem fog sikerülni áttervezésük végrehajtása és törvényessé tétele. A világos és tágas lakásban élés kívánságát valóra lehet váltani a lakástervezők titkainak segítségével a tér vizuális kibővítése révén.  A szakembereknek ezen a téren elég sok módszerük van.

Léteznek speciális effektek ahhoz, hogy egy kis szúk szobát tágassá tegyünk. Előfordulnak esetek, amikor a szoba mérete teljesen normális,  azonban a bútorok és a dekorációs elemek elfoglalják az egész teret és szűkké teszik a helyiséget.

A mennyezet és a falak színskálája

A hideg színek mindig nagyobbítják a helyiséget. A mennyezetet és a falakat jobb fehérre, égszínkékre vagy elefántcsont színűre festeni. Ez garantált területnagyobbodást biztosít a helyiségnek. Az ilyen szobákban a tapéta pasztel árnyalatú kell, hogy legyen és  kisebb rajzokat kell, hogy tartalmazzon. A nagy fregmenseket tartalmazó tapéták csak kihangsúlyozzák a szoba kis méretit. A sötét frízek, mesterséges fülkék csak túltelítettnek és szűknek teszik a helyiséget.

A szobák megnagyobbításához gyakorolják a  szemközti falak különböző színekre való festését. Viszont a fa házak falainak festését szakembereknek kell végeznie.  A fényképes tapéták a messzire menő utakkal, a tengeri szellővel, a naplementével vagy a napfelkeltével – mindez pótlólagos vizuális teret ad.

A stílus és a színek csodákat képesek művelni. A helyiség vizuális  megnagyobbításához csak világos árnyalatokat használnak, a minimalizmus pedig kiegészítő szabad teret ad és a szoba vizuális megnagyobbodását biztosítja. Nem mindenkinek tetszik ez a stílus a belső térben. Viszont a kényelmesen berendezett szoba, mint az kitűnik, egy szekrényre emlékeztethet.

A kis szobák bútorozása

A kis szobák számára világos árnyalatú bútorokat választanak. Ne aggódjon amiatt, hogy egybe fog folyni a falakkal – itt is megvannak a titkok. A világos árnylatú bútrokon valamilyen fajta dekorációkat alkalmaznak különböző színekkel vagy hangsúlyt fektetnek a fa imitációjára, valamint fogósabb furnitúrát választanak.

Unikális bútor – a transzformer kiváló a kis szobák számára. Egy üveg tetejű asztal, egy szekrényfal-konztruktor nyitott polcokkal – mindez vizuálisan több teret biztosít a szoba számára. A fő szabály – a bútorokat a falak mentén kell elhelyezni, szabadon hagyva a szoba közepét.

Ablak problémák

Függönyök nélkül egy szoba mindig nagyobbnak tűnik, sőt akár üresnek is. Ezt a trükköt akkor kell használni, amikor kis méretű szobáról van szó.  Az ilyen szobákban jobb római vagy  redőnyös függönyöket használni, de nem szabad többrétegű sötét lambrequines függönyöket alkalmazni. Szintén fel lehet akasztani egy könnyű tüllt.

Padlók

A padlóburkolat bármilyen anyagú lehet. De a kötelező feltétel – egyszínűnek kell lennie, így a szoba vizuálisan szélesebbé válik. A dísztárgyak a padlóra összpontosítják a figyelmet. A fa padlókat vagy a laminátot az ajtótól kell kezdeni lerakni vagy  átlósan, de nem keresztben.

Kiegészítő elemek

A pótlólagos dekorációhoz fel lehet akasztani néhány képet a falon, el lehet helyezni egy nagy padlóvázát a szoba távoli sarkában. A kifejezőséghez a világos falon jól fog mutatni egy színes panel. Viszont az apró  csecsebecséktől a polcokon meg kellesz szabadulni.

Mindezek a trükkök észrevehetően szélesebbé teszik a kis szobát. A helyiség egyidejűleg otthonosabbá és szabadabbá válik.

A lakás zónázásának titkai 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük