Ha szereted — engedd el: a szerelmeseknek jobb külön-külön aludni

738

Az idősebb emberek már régen megszegik a házastársi szokást, hogy egy ágyban aludjanak. A korral a romantika helyét az egészségügyi problémák és a jó alvás töltik be. Azonban az utóbbi évtizedben egyre több fiatal pár gyakorolja a külön alvást.

A közös alvás előnyei

Az USA-ban 2001-től 2005-ig a külön alvó fiatal párok száma12-ről 23 százalékra emelkedett. 2015-ben ilyenekből már körül-belül 40% volt.

Miért szánják rá magukat az emberek az ilyen lépésre? Hiszen az együttes alvásnak megvannak a saját plusszai. Először is, hasznos a szexuális kapcsolat támogatásának szempontjából. Természetesen, elméletileg senki sem tiltja meg a pároknak, hogy szerelmeskedjenek, azután pedig külön-külön ágyba menjenek aludni. De a gyakorlatban a külön-külön alvás csökkenti a spontán kívánság megjelenésének esélyeit.

Ezen kívül, egy kutatásban be lett bizonyítva, hogy azoknak a nők az alvása, kik kapcsolatban élnek, jelentősen erősebb, mint az egyedülálló nőké. Ez azért történik, mert a közös alvás védettségi érzést ad nekünk. Hormonális szinten ez a kortizol mennyiségének csökkenésében nyilvánul meg, amely a stressz helyzetekért felel.

A közös alvás hátrányai

Azonban ezeket az előnyök behomályosítják a közös alvás hátrányai. Nos, a Rainerszon Egyetem alvás- és depresszió kutatási laboratóriumában elvégeztek egy kísérletet, amelyben a családi pároknak 10 napon át együtt kellett aludniuk, azután pedig ugyan ennyit külön. Az alvás folyamatának monitoringja aktográfiai berendezés segítségével volt elvégezve. Végeredményként, ahogy a mérőórák mutatói, úgy a kísérleti alanyok állításai is arra mutattak, hogy a partnerrel történő elalvás során az alvás minősége alacsonyabb volt.

Colleen Carney, a laboratórium igazgatója a következőket állítja:

Az emberek azt mondják, hogy jobb nekik együtt aludni. De az agy szkennelése bizonyítja, hogy nem tudják elérni a mélyebb alvási stádiumokat, mivel állandóan felkelnek a mozgások és hangok miatt.

Doktor Neal Stanley, a Surrey Egyetem alváskutatási laboratóriumának alapítója állítja, hogy a közös alvás során a megzavarásának mennyisége 50%-kal nő.

Hipermodern hagyomány

Így, az egészségügyi és a pszichológiai kényelem szempontjából hasznosabb dolog külön-külön aludni. Azonban a hagyomány ereje nem engedi meg sokaknak, hogy komolyan elgondolkozzanak a hasonló lépésen.

Neal Stanley tesz egy nagyon érdekes megfigyelést:

A közös alvás modern hagyománya az ipari forradalom korszakában veszi kezdetét, amikor a túlnépesedett városokban nem volt elegendő élettér.

Azaz, szerinte ez a hagyomány nem rendelkezik mély gyökerekkel, gyakorlati szükségességként alakult ki. Ha ez így van, akkor valóban kezdetleges és nincs értelme.

Sőt, míg az élettér korlátozásaival az emberek meg tudtak birkózni, addig az időhiány problémája szinte mindenki számára aktuális. A rossz alvást szív- és a tüdő betegségek kísérhetik, depresszió, a munkaképesség csökkenése. Ezért most egy másik sürgős szükség merül fel: abbahagyni feláldozni az értékes alvást a romantikus furcsa szokások nevében.

Egyszóval, ha Ön meg van elégedve az alvásának  aminőségével, akkor egyáltalán nem kötelező követni a hipermodern tendenciát. Ellenkező esetben azonban vegye figyelembe a lifehackot: ha krónikus alváshiányban szenved, a külön alvás megoldja a problémát.

Önnek hogyan sikerül jobban kialudnia magát?

Betöltés ... Betöltés ...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük