Ha férje horkol éjszaka 

885

Amikor este elalszunk, a légúti izmok tónusa csökken, valamilyen tényezők meglétének esetében, melyek szűkítik a garatot, s megjelenik a horkolás. A fölös zsírszövet megléte miatt, főként a nyak területén, a légúti lumen nagyon összeszűkűlhet és akár teljesen be is záródhat – a légzés leáll. Külsőleg ez így néz ki – az erőteljes horkolás után hirtelen csönd jelenik meg – szünet, az ember nem lélegzik. Ezt követően az agy jelzést kap arról, hogy a légzés leállt, és helyreállítja a normális lélegzést. Ezek után az ember hirtelen felhorkol és elkezd lélegezni. Ilyen légzés leállás egy éjszaka alatt akár 500 alkalommal is előfordulhat! Hosszúságuk – néhány másodperctől akár néhány percig is tarthat. Ez idő alatt a légútak zártsága miatt csökken a vér oxigénnel való telítettsége.

A diagnózis felállításához léteznek speciális kutatási módszerek, általában ezeket éjszaka végzik fekvőbeteg ellátásban. Ha Önnél alvási apnoe szindrómát fedeztek fel, minden képen fel fognak ajánlani Önnek egy speciális készüléket ennek az állapotnak a kezeléséhez – СРАР (szipap) vagy ВРАР (bipap) – állapota súlyosságától függően. Ez a készülék egy orr vagy egy orr-száj maszkot jelent, amely egy kisebb készülékhez van csatlakoztatva, mely a maga részéről fölös pozitív nyomást hoz létre a légutakban és nem hagyja, hogy alábbhagyjanak.

Az alvási apnoe – nagyon veszélyes állapot, amely orvosi tanácsadást igényel. A légzés leállása közben kialakulhatnak hosszas szünetek a szív működésében (a szív nem doboghat néhány másodpercen keresztül), és ritmuszavarok epizódjai – például, felgyorsult egyenletlen szívverés.

Az alvási apnoe úgynevezett «refrakter» magas vérnyomás esetében fordul elő – amikor jó vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése mellett sem csökken a nyomás.  .

Az alvási apnoe szindróma hormonális zavarok oka lehet, közte, a tesztoszteron termelés megzavarásáé, és a potenciájé a férfiaknál. Emellett, a hormonális zavarok miatt az éjszakai órákban, a testsúly csökkentése nagyon összetetté válik – az ember nem tud lefogyni, erőfeszítései ellenére.

Ránézve egy horkoló férfira, egyáltalán nem meglepő, hogy egyáltalán  nem k1ívánod a szexet 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük