FIATALODJ MEG SZEMLÁTOMÁSRA – KÖNNYEN, GYORSAN ÉS KELLEMESEN 

924

Rossz hír: már a születés 25 napján elkezd a szervezeted lassan széthullni. Jó hír: mindössze néhány jelentéktelen változást kell esközölni a napirendben, hogy megállítsd ezt a folyamatot és minél tovább maradj fiatal! Kezd el a megfiatalodást már most!

Szeretnéd elérni a  100 születésnapodat? Várj a válasszal – képzeld el, hogy az utóbbi 40 évet ebből az időszakból a kórházak folyosóin töltöd, vagy infúzió alatt vagy még rosszabb, az Alzheimer-kór mágikus ölelésében. Sajnos, bár napjainkban az ember átlag élettartama magas, mint soha, az „egészség tartalma” – az időszak, amikor az ember elég lénk ahhoz, hogy élvezni tudja az életet, ne pedig csak kapaszkodjon bele, — nem nagyon jó.

«Bár ezt a kérdést alaposan meg kell vizsgálni. A szenilitás tüneteinek nagy része, amelyeket a korral tapasztalunk, valójában nem állnak kapcsolatban az öregedéssel. Ezek várakozásaink és hangulatunk eredményei, — mondja Ellen Lendger, a Harvardi Egyetem szociál-pszichológiai professzora.— Várjuk, mikor kezdünk el széthullani, így  rommá válunk».

De mi lenne, ha megváltoztatnád a hangulatodat, s egyúttal úgy döntenél, hogy mindörökre a fiatalságban maradsz? Az új tudományos adatok szerint, az idő romboló hatása  visszafordítható.

1. A tüdőd

Sérülés Még, ha soha nem is nyúltál cigarettához és nem is álltál dohányosok közelében, akkor is nehéz lesz egyszerre elfújnod 40 gyertyát az ünnepi tortán – a tüdők munkája erre az időre romlik. „Oxigén gyárad” teljesítményképességének csúcspontja körül-belül 25 éves korodban van, a negyedik „x” közepén pedig elkezdődik a termelés csökkenése. A  Georgetowni Egyetem tudósai kiderítették, hogy az alveolusok összfelülete— apró léghólyagoké, amelyek továbbítják az oxigént a vérbe és kivonják belőle a  szén-dioxidot, — fokozatosan csökken. És már nincs elég elvegőd, amikor a lépcsőn mész felfelé…

 «Vissza» gomb Ne törölgesd a „tejbajuszodat” — ez tüdőd fiatalságának a jele! Azoknál az embereknél, akik naponta elfogyasztanak két pohár zsírszegény tejet vagy néhány adag joghurtot/ túrót, sokkal kevesebb korváltozás következik be a tüdejükben. Az ok — mindössze két betűben rejlik: a D vitamin megvédi a tüdőket a sérülésektől, az A vitamin pedig bekapcsolja azokat a géneket, amelyek a tüdőszövetek sejtjeinek elosztódásáért felelnek. És legyél többet a napon, amikor vidékeden süt. Hiszen emlékszel rá, hogy a napsugarak elősegítik az endogén D termelődését a szervezetedben, ugye?

2. A szived

Sérülés Az órád jár meg jár a mellkasodban, de egyszer lemerül az elem. Körül-belül 40 éves kortól az aortában elkezdődik az elasztin cseréjének folyamata (fehérje, amely képes kinyúlni és összehúzódni) a kollagénra (feszesebb fibrilláris fehérje). «Egyidejűleg ezzel a  szívizomsejtek, az  izomszöveted alapja, fokozatosan helyettesítődik hegszövettel, tehát a szív kisebbé válik», — örvendeztet meg minket Zsoao Lima kardiológus a Johns Hopkins Kórházból (USA). A kis kemény szív (mellesleg jó kis elnevezés egy pop sláger számára, nem?) nem tud megbirkózni a munkamennyiséggel, a veszélye, hogy egy nap a szívrohamot kap az ember, növekszik.

«Vissza» gomb  Minden pillanat, amelyet a futópadon töltesz — a visszafordítási idő. A kardio helyreállítja a szívizom és az artériák rugalmasságát és biztosítja a pulzus normalizálódását nyugalmi állapotban. Az intervallumos edzések, amelyeket rendszeresen ajánljuk a futóknak, nagyon jók a sporteredmények javításához — a szív rendbehozásához jobb tartani a stabil tempót. A International Journal of Cardiology kiadvány előkészítette a javaslatokat: heti három alkalommal legalább fél órákat kell tölteni a futópadon.
3. Az agyad

Sérülés Körül-belül 25 éves korban az ember agya elkezd lassan csökkenni méretében. És elmei képességeid „olvadni” kezdenek. A a Texasi Egyetem professzora, Debora Litl azt a magyarázatot adja, hogy az agy méretének csökkenésével fehérállománya elkezdi rosszabbul továbbítani az ideg inpulzusokat: munkamemóriád  (a gondolkodási képesség, hogy megértse és megőrizze az információt) egyre gyakrabban akadozik.

«Vissza» gomb  Egy brit kutatás 2009-ben azt rögzítette azoknál az embereknél, akik hat héten keresztül gyakoroltak zsonglőrködni, hogy jelentősen javult az agy fehérállományának struktúrális integritása. És nem fontos, mennyire jól sikerült nekik a labdák dobálgatása. Bármilyen új  készség segíti  a mielin termelődését – valójában ebből áll a fehérállomány. Nézd meg a  YouTube –on a Learn How to Juggle 3 Balls videófilmet («Tanulj meg zsonglőrködni 3 labdával») Jason Garfield zsonglőrtől. Legalább fél órát foglalkozz naponta, heti öt napon át. Vagy, a kutatás szerzője, Jan Solc tanácsa szerint, tanulj meg valami mást, ami tartalmaz fizikai aktivitást és pontos mozdulatokat a kezekkel s a lábakkal: íjászat, szörf, teke, stb.

4. Csontjaid

Sérülés Amíg korellenes kozmetikai szerekkel kenegeted a bőrödet, hogy megőrizd a fiatalságodat, belső csontjaid felügyelet nélkül maradnak. A Mayo Clinicában végzett nemrégi kutatás azt mutatta, hogy  a szivacsos csontszövet a férfiak csontvázában  a 24 és 48 éves kor közötti időszakban 30%-kal csökken. Azután pedig, már olyan 65 év körül, a csontok elkezdik elveszíteni az ásványokat, amelyek biztosítják az erősségüket. Tenni kell valamit!

«Vissza» gomb  A varázspálca ebben az esetben a kedvenc aszalt gyümölcsünk lesz. «Az aszalt szilva egyedi polifenolokat tartalmaz, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek és segítenek megküzdeni a csontritkulással, — mondja a Floridai Egyetem táplálkozás szakértői tanszékének vezetője, Bahram Ardzhmand.— Ráadásként az aszalt szilva  növeli a magnézium tartalmat a csontokban». A magnézium pedig, mint mindannyian tudjuk, fontos a csontvázunk erősségéhez és sűrűségéhez. Egyél naponta három szárított szilvát, idd be egy pohár vízzel, vagy próbáld meg hozzáadni az aszalt szilvát reggeli zabkásádba. Hogy rögzítsd a hatást,  Ardzhmand  azt tanácsolja, hogy egyél meg két almát vagy 50 gramm friss áfonyát naponta, amelyek csökkentik a kálcium veszteséget és elősegítik a csontok növekedését.

Ki tudod világosítani az arcodat, hogy fiatalabbnak nézzél ki .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük