Elzsírosítja a testet, puffaszt, és mindennap iszod: jobb, ha még ma abbahagyod!

679

Живот-девушки

Szinte mindenki tudja, hogy az édességekben, finomított szénhidrátokban és zsíros húsokban gazdag táplálkozás olyan komoly egészségügyi következményekhez vezethet, mint a kóros elhízás vagy az ennek következtében kialakuló szív- és érrendszeri betegségek, illetve a cukorbetegség.

Jóval kevesebben gyanakodnak azonban a felnőttek és gyerekek által egyaránt előszeretettel fogyasztott cukros üdítőitalokra, melyekről számos kutatás is bebizonyította már, milyen komoly problémákat képesek okozni.

Komoly többletsúlyt okozhatnak

Egy amerikai kutatás szerint, amelyet 20 éven át végeztek, összesen 120 ezer ember bevonásával, és amelynek áttekintését 2011-re a Harvard egyetem közegészségügyi karának kutatói végezték el, olyan apró étrendi szokások, mint amilyen egy pohár cukros üdítő elfogyasztása naponta, hosszú évek alatt jelentős többletsúlyhoz vezethetnek.

A Harvard szakemberei arra kerestek választ, hogy milyen étrendi tévedések vezettek a legnagyobb súly felszedéséhez. A lista élén a sült krumpli és a chips állt, ezeket követte a cukros üdítőital és a hús. Fontos hangsúlyozni, hogy minden esetben pár falat többlet ételről vagy egy pohár többlet italról van szó egy-egy étkezésnél, illetve azon kívül.

Hozzájárulnak a cukorbetegség kialakulásához

Abban, hogy a jómódú országokban egyre inkább terjed a cukorbetegség, a vizsgálatok szerint a magas cukortartalmú üdítőitalok rohamosan növekvő fogyasztásának is fontos szerepe van. A választék óriási: a kólaféléktől a gyümölcsízű leveken át az átlagosnál is több cukrot tartalmazó energiaitalokig minden és mindenhol kapható.

Egy 2009-es vizsgálat szerint a naponta legalább kétpohárnyi vagy annál is több cukrozott üdítőitalt elfogyasztók esélye a cukorbetegség kifejlődésére 24%-kal növekedhet azokéhoz képest, akik csak ritkán isznak hasonló leveleket.

Növelik a vérnyomást is

Egy, az Amerikai Szívgyógyász Társaság folyóiratában 2010-ben megjelent tanulmány szerint a cukros üdítőitalok fogyasztása a vérnyomást is megnövelheti, arra a megállapításra jutottak ugyanis, hogy átlagosan napi egy pohárral kevesebb cukros üdítő fogyasztása másfél év alatt mérhetően és statisztikailag jelentős mértékben csökkenteti a vérnyomás mindkét értékét, tehát a szisztolés nyomást, valamint a diasztolés nyomást is.

Edd magad egészségesre!
Helyes táplálkozással akár komoly betegségeket is elkerülhetsz. Megmutatjuk, hogyan.
Antioxidáns-bombák
Ételek rák és influenza ellen
Íme, a 7 legegészségesebb étel

Azt már korábban igazolták, hogy aki sok cukros üdítőt fogyaszt, az nagyobb eséllyel lesz cukorbeteg, gyakrabban szenved puffadástól – különösen, ha az ital szénsavas is -, meghízik, és a vérzsírszintje is kórossá válik, a vérnyomás esetleges változására vonatkozó adatok azonban eddig hiányoztak.

A gyermekelhízásban is komoly szerepet játszanak

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének felmérése szerint jelentős az elhízás mértéke a magyar felnőttek és gyermekek körében egyaránt, így kiemelt figyelmet kellene fordítani az egészséges táplálkozásra, melynek fontos része a megfelelő folyadékfogyasztás, a cukros üdítőitalok fogyasztásának csökkentése is. A cukros üdítő fogyasztása a gyermekkori elhízásban is kiemelt kockázati tényező, a bevitel csökkentése pedig bizonyítottan hatékony prevenciós eszköz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük