Élj és fogyj – szuper alak erőfeszítések nélkül

851

Megszoktuk, hogy túlságosan gyakran kényeztetjük magunkat csokoládé szeletekkel az ebédidőben, elfogyasztunk néhány csomag chipset kedvenc dorozatunk megtekintése közben, és soha nem utasítjuk el, ha megkínálnak egy szelet süteménnyel.

Vajon mindig éhesek vagyunk-e ezekben a pillanatokban? Lehetséges, hogy ez csak egy szokás, hogy „rágjunk ás rágjunk”? Ha ez így van, akkor jó lenne, ha elsajátítanának egy új szokást – éhségük irányítása. Emlékezzenek arra, hogy a szervezetnek energiára van szüksége, amely a rendszeres táplálkozásnak köszönhetően jelenik meg. Ha úgy tűnik, hogy az éhségérzet nem enyhül, valószínű, hogy a probléma az ételtől való érzelmi függőségben rejlik. A hamis éhséget be lehet csapni, és ma elmeséljük, hogy hogyan!

Vízfogyasztás

Ez az egyik legegyszerűbb mód arra, hogy egészségesek maradjunk és tartani tudjuk magunkat a kiegyensúlyozott diétához. Az ivóvíz kivezeti a szervezetből a toxinokat és megtölti a gyomrot. Azonban nem érdemes túlzásba vinni, mivel a túlzott vízfogyasztás veseproblémákhoz vezethet. Nyolc pohár víz naponta plusz egy pohár minden étkezés előtt – az a norma, amely mellett Ön képes lesz kontrollálni a éhségét és fenntartani szervezete egészségét.

Szundítás

Nem tudja megállni, hogy a hűtő tartalmára gondoljon? Próbáljon meg szundítani egyet, és energikusabban és kielégültebben fog felkelni. Az emberek többsége nem érzi magát éhesnek reggelente, mivel az éjszakai nyugalom állapotában a gyomor speciális nyálkával burkolódik be, amely megvédi a gyomorsav hatásától. Amint felkelünk és elfogyasztunk egy korty vizet vagy teát, a gyomorsav  ismét aktiválódik, és a szervezet elkezd működni.

Étkezés «részletekben»

Egyen kisebb adagokat a nap folyamán. Az egyik legjobb módszer az éhség kontrolálására – folyamatosan enni! Bizonyított, hogy az ilyen étkezési rend elősegíti a fogyást, ha helyes ételeket fogyasztunk. A gyakori ételfogyasztások miatt gyorsul az anyagcsere, a gyomor mindig el van foglalva.  Próbáljon meg ötször étkezni kisebb mértékekben minden 3 óránként 3 nagy étkezés helyett, ügyeljen minden egyes adag kalóriatartalmára.

 Zöldségek

Ha valóban harapnia kell valamit, akkor olyasmit érdemes fogyasztania, ami miatt nem lesz bűntudata. A zöldségek – nagyon jó alternatívái a tésztaféléknek. A zellert, például, negatív kalóriatartalmú zöldségnek nevezik, viszont a  burgonyafogyasztást nem érdemes túlzásba vinni, mivel sok keményítőt tartalmaz.

A szénhidrátok csökkentése

A szénhidrátok cukorrá alakulnak át, elősegítik az éhség érzetet és zsírlerakódások formájában „ülepednek le”. Hogy megszakítsuk ezt az ördögi kört, kevesebb „gyors”  szénhidrátot kell fogyasztani, amelyek az édességekben találhatóak meg, de több „lassút”, amelyek energiával ajándékoznak meg, például a kásákat. Ezekben emellett elegendő mennyiségű rost van, amely pozitívan hat az emésztőrendszerre.

Fehérje fogyasztás

A fehérjék mindig teljesen megemésztődnek a szervezet által. Elegendő fehérje fogyasztás esetében naponta (50-60 g) ritkábban fog éhséget érezni, ha pedig összeegyezteti a helyes táplálkozást a fizikai megterhelésekkel – a fehérjék elő fogják segíteni az izmok növekedését. A legjobb fehérje források – tojás, túró, csirkehús vagy tojás, túró, csirkehús vagy sovány marhahús, lencse, diófélék, zöldségek, lazac.

Reggeli

Amikor egy ember kihagyja a reggelit azzal a reménnyel, hogy ily módon csökkenti az ételmennyiséget, amelyet a nap folyamán fogyaszt, borzalmas hibát követ el. Minden meg nem kapott kalória a szervezet energikus működéséhez és az általános munkaképességhez minden képpen be lesz húzva estefelé, méghozzá nem a legegészségesebb ételekkel. Minden képpen lennie kell reggelinek: először is, segít fájdalom nélkül „kihúzni” az ebédig, másodszor pedig, megadja az impulzust az anyagcsere számára a szervezet zavartalan működéséhez a nap folyamán.

Fogmosás

Ha az éhség hirtelen tört elő, mosson fogat. A mentás íz a szájban csökkenti az étvágyat, és Ön el fog gondolkozni mielőtt beleharapna egy soros csokoládészeletbe, hiszen nem hiába mosta meg a fogát!

Fizikai megterhelések

Egy hosszú séta vagy kocogás növeli az adrenalin szintet a vérben. Függetlenül attól, hogy a fizikai megterhelések közben a kalóriák aktívan égnek, az éhség érzet nem tör elő, hanem ellenkezőleg, eltompul- Ha pedig az ember mégis szeretné visszaállítani az erejét, valószínűtlen, hogy megkíván egy szelet tortát, inkább valamilyen zöldséget vagy gyümölcsöt fog előnyben részesíteni. A szervezet maga tudja, hogy mire van szüksége, ezért hallgasson rá.

Só és cukor

A túl sok só soha sem mutatkozott meg pozitívan a szervezeten és a test állapotán. A só kiszáradáshoz vezet, sok ember pedig nem tud különbséget tenni az éhség és a szomjúság között. Ugyan ez a helyzet a cukorral. A magas cukortartalmú termékeket sokan kedvelik, de ezek még gyorsabban hívják elő az éhség érzetet.

Elfoglaltság

Sok ember arról győzködi magát, hogy éhes, miközben valójában egyszerűen unatkozik. Foglalkozzon valamivel, és valószínűtlen, hogy Önre tör a kontrolálhatatlan éhség roham. Javasolt a hűtőtől minél messzebb foglalkozni valamivel.

Lassú evés

Ha csökkenti az ételfogyasztás megszokott tempóját, meg fog lepődni, mennyivel kevesebb ételre van szüksége, hogy jól lakjon. Minél gyorsabban eszik, annál nehezebb a szervezetnek felfognia mi is történik. A tudatosítás túl későn következik be, akkor, amikor már minden el lesz fogyasztva, ami az asztalon volt. Próbálja meg letenni a villát minden egyes harapás után a tányérba. Ne tartsa a kezében, ameddig rág. Ez a praktika segít jelentősen lelassítani az ételfogyasztás folyamatát.

Kalóriaégető termékek .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük