Éhezel, de nem mennek le a kilók? Nem meglepő – a tudósok bebizonyították a diéták ártalmát 

908

Minimumra csökkentetted az étkezésedet, annyit eszel szinte mint egy kisegér, a mérleg pedig ugyan azt a számot mutatja (egyáltalán nem örömtelit) ? Nézzük, miért nem csökken a súly!

Ha a hónap folyamán diétázol és ügyelsz étkezésedre, a súlyod pedig nem mozdul a helyéről, keresd az okot a listánkban!

Miért nem tűnnek el a fölös kilók

1. Vajon minden rendben van a pajzsmiriggyel?

Ha hypothyreosis van, vagyis a pajzsmirigy működését jelentősen csökkent, nem fogsz lefogyni, ameddig nem rendezed ezt a problémát. A hypothyreosis  első tünete a fokozott fáradtság, depresszió, állandó melankólia és az apátia. Most azt gondolod, hogy késő ősszel ez tipikus állapot mindenki számára? Itt van a veszély: a rossz idő rovására írva állapotodat, a nap hiányára és a  sivár kilátásokra, hogy még egy fél évig sötétben és hidegben kellesz élni, figyelmen kívül hagyhatod a betegséget. Ha  „Élet-hanyatlás” állapotban éled az életedet – azonnal menj orvoshoz. Vérvizsgálatra van szükséged a tirokszin T4 és trijódthyronin T3 hormonok szintjének megállapításához.

2. Nem lazultál el túlságosan?

Ha életedben csupa pozitív események történnek, a családtagjaid örömet szereznek neked, kedvesed kényeztet, a főnököd dicsér, a barátaid büszkék rád – nagyon örülünk a sikereidnek, de… éppen ez az egyfajta jólét érzet és nyugalom lehet az oka  az anyagcsere lelassulásának. Azok az emberek, akik úgynevezett „pozitív stresszt” tapasztalnak, aktívan anyagcserével rendelkeznek és könnyebben adnak le súlyt a teljesen megbékélt állapotban lévő emberekkel összehasonlításban. „Pozitívnak” számítódik a fizikai megterheléstől, a valódi emberek vagy filmek és könyvek karakterei érzelmi átélésétől, veszélyes éles tapasztalatoktól kapott stressz,   mondjuk olyan, mint amilyen az ember a hullámvasúton tapasztal.

3. Valóban olyan keveset eszel?

Mit lehet tenni, ha a súly nem csökken? Ha adag mértékében értékeled az elfogyasztott étel mennyiségét, ellenőrizd le, hogy nem osont-e be azoknak a termékeknek a listájába valamilyen zsíros  áll diétás ellenség — például tofu, aszalt gyümölcsök vagy ananász, amelyek egyáltalán nem olyan ártalmatlanok, mint amilyeneknek tűnnek.

4. Eleget alszol?

Nem titok, hogy az egészséges alvás, megmutatkozik a bőr álapotán és az általános közérzeten. De tudod-e, hogy-е  közvetlenül kihat a súlyra? A rendszer egyszerű: az erő visszaállításához a  szervezetnek legalább 7 órányi alvásra van szüksége naponta. Kevesebb mennyiségű pihenés esetében a szervezet energiahiányt tapasztal. A szervezet úgy tud energiát termelni, hogy  felosztja  a zsírokat. És ahhoz, hogy legyen mit felosztani… Helyes, gyűjti azt. Ellenőrizd le, hogy eleget alszol-e.

5. Nem este van a fő étkezésed?

Ha a reggelidet egy csésze kávé képzi, ebédre szendvicset eszel, este pedig „partit” szervezel a hasadnak, akkor még az ételek tökéletes napi kalóriatartalmának betartása mellett is fenn fog maradni a súlyod. Megvan a kalóriák kiszámításának  feltételes szabálya a nap különböző szakaszaiban. Azon termékek kalóriatartalmát, amelyeket 00 -12 ettél, oszd el kettővel; 12-től  18 óráig — számold ahogy van; 18−00 után pedig  szorozd meg a kalóriatartalmat kettővel.

6. Van-e folyamatos éhségérzeted?

Általában ez az érzés okoz örömet azoknak, akik fogynak: éhes vagyok, tehát, keveset eszem,  tehát, fogyok. Nem igaz! Ha éhség érzeted van, azt jelenti, hogy hízol. Mivel a szervezetednek fogalma sincs az új ruhádról, amelybe bele akarsz férni, viszont pontosan tudja: az éhség — rossz. Ez egy jel, hogy nehéz idők járnak és ideje zsírt tartalékolni. Minél többet.

7. Nem fázol-e?

A zsírtartalékok a szervezetnek nem csak az aktivitás fenntartásához szükségesek, hanem a hidegtől való banális védelemhez is. Ha túlságosan könnyedén öltözködsz vagy otthon és a munkahelyeden nem túl a fűtés, a szervezeted nyugodtan tartalékolhatja a zsírt, hogy biztosítani tudja a belső szervek normális működését, hiszen minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál lassabban működnek a rendszerek.

8. lehet, hogy már eléggé sovány vagy?

A szervezetnek van egy  belső beépített normaérzékelője. Az a súly, amely normális neked. Helyesbítéssel a testalkatodra  (asztenikus, nrmosztenikua vagy hipersztenikus) a normát meghatározni a a testtömeg-index segít neked — a testömeg kilogrammokban elosztva a magasság négyzetére centiméterekben. A normális TTI a 18,5−24,9 határokon belül van. Ha a te eredményed kisebb, mint 18,5, a további fogyás nem csak veszélyes, hanem életveszélyes. Úgyhogy hagyd abba a siránkozást, hogy „nem eszek, a súly pedig nem távozik” és kezd el normálisan enni.

9. Nem szenvedsz-e székrekedésben?

Nem a legétvágygerjesztőbb pillanat, de ha már beszélünk — beszéljünk őszintén. Ha szervezetedben üzemzavarok akadnak a kiválasztó rendszerrel, akkor a súly stagnálása azzal lehet magyarázható, hogy a belek tele vannak. Növeld a fogyasztandó víz mennyiségét és fogyassz több rostot: ez könnyen és gyorsan kijavítja a helyzetet.

10. Nem viszed-e túlzásba az edzéseket?

Ha törzsvendég vagy az edzőteremben, akkor lehetséges, hogy a testsúly stabil marad, mert a könnyebb zsírt nehezebb izmok helyettesítik. Azaz méretben kisebb leszel, azonban kilogrammokban nem.  De vajon a számok a mérlegen a legfontosabbak?  Ha a derekat vékonyabb lett, a lábaid pedig karcsúbbak, akkor nem mindegy, hogy mit mutat a méreg, nem igaz?

Sok lány a lefogyási igyekezetében szélsőséges intézkedésekig megy el, így működik az anorexia pszichológiája .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük