Egészséges test napi 2 perc alatt

876

A hideg vizes edzés – higiéniai intézkedés, amelynek köszönhetően az ember szervezete  ellenállóbbá válik a környezet kedvezőtlen hatásaival szemben, valamint türőképesebb lesz. благодаря которому организм человека становится более устойчивым к неблагоприятному воздействию окружающей среды, а также становится выносливее. Meg kell jegyezni, hogy ha egy személy rendszeresen végez hideg vizes edzéseket, akkor a megfázásos megbetegedések valószínűsége a 4-szeresére csökken! Egyes esetekben a megfázás elő sem fordul, mivel a szervezet annyira erőssé válik.

Dehát mi is történik a szervezettel a hideg vízzel történő leöntés során?  

Először is, a vérerek hirtelenül összeszűkűlnek és a vér kénytelen nagyobb sebességgel mozogni. Egyértelműen javul a vérkeringés az egész szervezetben. Megerősödnek az artériák és vénák falai, normalizálódik a  a vér-ellátó rendszer munkája egészében véve, nő a szív- és érrendszer munkaképessége.
Másodszor, a hideg zuhany arra készteti a testünket, hogy pótlólagos energiát termeljen az önmelegítéshez.

Harmadszor, a hideg víz kihatással van az agykéregre, javítva valamennyi részlegének munkáját. Aktivizálódik a gondolkozás, javul a felfogása és gyorsabban tud fontos döntéseket hozni!

Negyedszer, drasztikusan összehúzódnak az izomrostok, ez pedig a maga részéről a nyirokkeringés gyorsulásához vezet, ami kihat az anyagcsere folyamatokra.

Ötödször, a hideg zuhany – egy mini-stressz a szervezet számára, azaz aktív hormon kilökődés történik a szervezetbe, ami jelentősen felgyorsítja az anyagcsere folyamatokat a szervezetben. Mi pedig mini-stressz-ellenállóképességet kapunk!

Hatodszor, elkezdünk mélyebben lélegezni, és szervezetünk megtelik oxigénnel, azaz eltűnik a fáradság és álmosság érzése, nő a munkaképességünk.

Hetedszer, amikor felgyorsulnak az anyagcsere folyamatok, elkezdj jobban működni a védelmünk is – az immunrendszerünk. Nő a szervezet ellenállóképessége a vírusokkal, baktériumokal és hasonló fertőzésekkel  szemben. Ez pedig azt jelenti, hogy ritkában fogunk betegeskedni és nem fogjuk „pénzünkkel etetni” a gyógyszertárakat.

Hogyan hat ez ránk?

Élénkség és jó hangulat minden nap – az egyik mellékhatása a hideg zuhanynak. Semmi levertség és álmosság. A bőre feszesedni fog,  fiatal, egészséges és rugalmas lesz, haja ragyogóbbá és selymesebbé válik, egyszerűen fantasztikusan fog kinézni és úgy is fogja magát érezni!

A boldogság szinte perzselő fantasztikus érzése, mintha csak mágikus csillagok lepnék el a testünket, amelyek fel alá futkosnak a bőrünkön – szavakkal nehéz kifejezni ezt az érzést. Az ember élni, énekelni, alkotni akar… szárnyakat bontani…

Amikor én ősszel (pedig még az a fázós vagyok!) elkezdtem a hideg zuhany alkalmazását, s közben egészséges és energiával telt voltam, nem számítottam hagy hatásra (a klassz érzéseken kívül talán). Azonban másként történt, és ezt minden képpen meg akarom osztani. Mint minden normális embernek, nekem is 8 órára volt szükségem ahhoz, hogy rendesen kialudjam magam. Az alvás – szent dolog! Soha nem kerestem módszereket: mondjuk, hogyan aludjam ki magam 6 óra alatt. A hideg zuhanyzások elkezdése után két héttel észrevettem, hogy már 7 óra alatt ki tudom magam aludni! És semmilyen személy elleni erőszak! Csak zuhany!

Hogyan kezdjük a hideg zuhany alkalmazását?

Az első. A hideg zuhany alkalmazása előtt válaszoljon a következő kérdésre: miért van erre szüksége? Remélem, hogy a fent felsoroltak segítenek választ adni erre a kérdésre. Én azzal kezdtem, hogy felidéztem a fürdőzéseimet a Bajkál-tóban. A víz hőmérséklete – plusz 9 fok. De a testem a fürdés után bizsergett és szinte csipkedő érzést tapasztaltam – mintha a gyenge elektromos töltések ugráltak volna kívül és belül! Még egyszer át akartam érezni ezt…

A második. Természetesen, meg lehet tenni, hogy azonnal bemászunk a kádba, bekapcsoljuk a hideg vizet és magunkra irányítjuk a vízsugarat (merész hozzáállás, tisztelem!)…  De félek, hogy ez után a jobbik esetben Önnek egyszer és mindenkorra elveszlik a kívánsága, hogy hideg zuhanyokat vegyen.  Rosszabbik esetben „beszerez” egy megfázást…

Ezért okosan kell hozzáállni ehhez a kérdéshez, óvatosan és persze Szeretettel… Egy bizonyos ideig rá kell hangolni az agyat és a Testet a közelgő procedúrára. Először képzelje el magának milyen érzéseket fog tapasztalni a zuhany után… Beszéljen magának a hasznáról, amelyet magában rejt a hideg zuhany rejtélye.

A következő lépés (ha a gondolat arról, hogy be kell mászni a hideg vízsugár alá még mindig Borzalommal tölti el) a következő állítások mondogatása lesz: «nagyon könnyen fogom élvezni a hideg vizet», «A hideg víz fiatallá, egészségessé és karcsúvá teszi a Testemet!». A második állítást akkor kellesz ismételgetni, amikor már valóban a zuhany alatt fog állni! És, ha ez a folyamat egy hetet  vesz igénybe – ne húzza az időt!

Harmadszor. Mielőtt közvetlenül nekilátna a hideg zuhany alkalmazásának, először  (körül-belül egy hétig) áztasson hideg vízbe egy törölközőt és azzal törölgesse magát… De ezt tegye az után, hogy felmelegítette a testét nagyon meleg vízzel! Egyszer, kétszer, háromszor… A lényeg – nem szabad hogy fázzon! Tehát mielőtt én bezárom a meleg vizes csapot és kinyitom a hideget, felmelegítem a testemet.

Negyedik lépés. Neki lehet látni a hideg zuhanyozásnak. Fokozatosan tegye hidegebbé és hidegebbé a vizet. És amikor készen fog állni, tegye teljesen hideggé.

Hideg vagy kontrasztos zuhany?

Egyértelmű válasz nincs. Az egyik és a másik is nagyon hasznos a szervezet számára. A választás az Öné. Próbálja ki ezt is és azt is. Személyesen én lusta vagyok, nem szeretem ide-oda forgatni a csapot, ezért csak a hideget választom.

Meddig kell a hideg zuhany alatt állni?

Valaki azt fogja mondani, hogy egy percig kell a hideg víz alatt állni. De van egy verzió, amely szerint a maximális hatás érdekében naponta kétszer 10 percet kell tölteni a hideg víz alatt. Az utóbbi túl erős nekem – én körül-belül három percig állok a hideg zuhany alatt reggelente. Az egész testemet leöntöm hideg vízzel kétszer. Azt javaslom, hogy mindenki összpontosítson a saját érzéseire –  a víz bizsergetheti, de nem szabad, hogy fázzon! Milyen paradoxálisan hangzik!

A zuhany után két variáció lehetséges: vagy azonnal megtörölgeti megát egy törölközővel, vagy először csak álldogál és élvezi az érzést, és csak azután nyúl a törölköző után. Nálam a második variáció válik be.

Mi segít nekem ebben a folyamatban?

A csapok elfordításának pillanatában a kellő irányba kikapcsolom az agyamat – hiszen ez mindössze két másodperc: egy- elzártam a forró vizet, kettő – kinyitottam a hideget… ezt követően pedig elkezdtek erősen és mélyen… kilélegezni. A belélegzés pedig amúgy is automatikusan történik. Mellesleg, ha ebben a pillanatban kiabálni szeretne  – kiabáljon. A szomszédok pedig törjék csak a fejüket, hogy mivel is foglalkozik a fürdőszobában! Éppen így másztam bele a Bajkál-tó szent vizébe – távolabb mentem a parttól, nekifutottam és hatalmas kiabálással beleugrottam a hideg vízbe! Nekem így könnyebb volt…

Hogyan „kapcsoljuk ki” az agyunkat? Az első időszakban finom és kedves kis fejem azt súgdalta nekem:  «Ma nagyon hideg van! Mi lenne, ha ma nem zuhanyoznánk hideg vízben. De majd HOLNAP minden képpen megcsináljuk!» Ugyan ilyen finoman és kedvesen, Szeretettel a hangom azt válaszoltam neki:  ”Hallgass” és  kinyitottam a csapot. Hurrrrááááááá!

Rögzítés

Amint sikerül az első alkalom, a procedúrát minden nap meg kell ismételni. Legalább 21 napig. Ennyi időre van szükség, hogy agyunkban új ideg kapcsolatok formálódjanak meg. És még három hónap arra, hogy ezek a kapcsolatok véglegesen rögződjenek. Maximum – az egész élet is kellhet.

Természetesen, megígérhetünk magunknak valamilyen díjazást. A hideg zuhanyért, mondjuk a hét folyamán vesz magának egy…szép alsóneműt! De … szép alsóneműt vehet magának hideg zuhanyzás nélkül is! Az igazi jutalom Önnek a fantasztikus érzés, a jó közérzet lesz!

A leöntések mellett fontos sortot is űzni, például,  biciklizni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük