Csábítunk az illattal – hogyan válasszuk ki a tökéletes parfümöt

834

Azt mondják, hogy az illat – ez a boldogság pillanata, amelyre egész életünkben törekszünk.. … A parfümök által ihletett álmok, oly annyira hasonlítanak a szeszélyes, megfoghatatlan pillangókra… Még a legkifinomultabb öltözéknek  is szüksége van legalább egy cseppnyi parfümre. Csak ez adja meg a befejezettséget és tökéletességet neki, Önnek pedig a bájat és csábítást…

A saját illat kiválasztása – finom kérdés. Kiválasztani azt a parfümöt, amely kihangsúlyozza a természetet, néha nagyon nehéz dolog. Milyen gyakran előfordul, hogy belépve egy boltba, nézünk a különböző flakonokra, és egyszerűen elveszünk a hatalmas mennyiségükben. A tanácsadók azonnal körülvesznek, mint a méhek, és elkezdik dicsérni a divatos márkák egyik vagy másik parfümjét, és akkor megnyílik a perspektíva a divatos újdonság megvásárlására, amely egyáltalán nem illik Önnek, szinte fojtogatja Önt és a környezőket is. A hasonló helyzetek elkerüléséhez javasoljuk, hogy tanulmányozza át azt, hogy milyen illatok vannak, mi képezi az alapjukat, hogyan épül a parfüm-piramis.

Milyen parfümök és illatok vannak ?

Annak érdekében, hogy ne vesszen el teljesen, kezdjük a legegyszerűbb és legfontosabb dologgal. A parfümkészítmények a következő csoportokra oszthatók:

– chypre – friss és tiszta férfi és női illatok, tartalmazhatnak keserű hangokat, hangjukkal erdőre, fákra, mohára és fűre emlékeztethetnek.

– virág – a kifinomult, nőies, művészeti természetű emberek számára vannak; ennek a csoportnak az illatai gyakran tartalmaznak rózsát, ibolyát, zsászmint, liliomot és más virágokat. Általában ezek női parfümök, deazutóbi időben megjelent a divatos tendencia, hogy a virágillatokat hozzáadják a férfi parfümökbe is.

– keleti – ezek édes, szinte fűszeres illatok, gyakran tartalmaznak borostyánt, muszkuszt, fűszereket és vaníliát; leggyakrabban a keleti parfümök kifinomult kiegészítői az  estélyeknek. Ezek erősek, tartósak és nehezek.

– citrus – az életörömmel teli embereknek vannak címezve. Könnyűek és frissek, illenek a pihenéshez, az irodai munkához, a különleges élethelyzetekhez. Ezeknek a parfümöknek a fő illatai: gránátalma, bergamot, citrom, narancs, mandarin.

– zöld – a frissen vágott fű,ibolya szirmok illatai. Ezeken egyértelműen érezni fogja a rozmaring és levendula, gelbanum és a jácint, a boróka és fenyő illatait. Ezek friss parfümök, könnyűek, légiesek és nagyon kellemesek.

– fougere – különleges illatcsoport, amely főként a férfiaknak van címezve. Gyakran nevezik páfránynak, a francia  «fougere» – páfrányt jelent. Sok  parfümös sorolja ezt a csoprotot a chypre csoportba, mivel friss, kissé keserű illatokat is tartalmaz. 1882-ben megjelent egy parfüm «Királyi páfrány» néven Ubigantől. Éppen innen ered ennek a csoportnak az elnevezése.

– fa – olyan természetűeknek vannak szánva, akik készen állnak nagylelkűen adni a szeretetet, és képesek kifejezni a a legszebb érzéseket a szeretett és közeli embereknek. Ezek meleg illatok, amelyek szantálfa, cédrus, rózsafa jegyeket tartalmaznak.

– tengeri – tengeri jegyeket tartalmaznak, valamint mirtusz, írisz, muszkusz illatokat. Nevezhetik őket óceán, vizi és ózon illatoknak is.

– aldehid – ennek a csoportnak az illatai telítettebbek és világosabbak, felmelegedve a bőr felszínén. Nem tartalmaznak illóolajokat, de teljesen szintetizálva vannak a kémiai manipulációk révén a jó minőségű alapanyagokkal. Érdekesnek minősül az a tény, hogy ezen parfümcsoport első képviselője az ismert  Chanel №5 volt.

– gyümölcs – az ebbe a csoportba tartozó parfümök létrehozásához leggyakrabban ananászt, almát, dinnyét, szilvát, görögdinnyét, erdei bogyókat, őszibarackot, barackot, papját használnak. A gyümölcs jegyeket nagyon gyakran kombinálják a virágillatokkal.

– fűszeres – a meleg parfümök különleges fajtája. Fahéj, gyömbér, szegfűszeg, levendula jegyeket tartalmaznak.

– friss – a hegyi levegő, a természetes elemek, a tengeri szellő tükröződése. E csoport illatai vízinövényeket, görögdinnyék illatanyagokat, uborkát, szőlőt, ózont, liliomot vagy loncot tartalmaznak. A tengeri jegyek nagyon gyakran tartalmaznak virág, keleti és fa illatokat, hogy frissítsenek és harmonikusabb hangzást biztosítanak a kompozícióknak.

– bőr – a szigorúan férfi parfümök élénk képviselői.Ezekben kombinálódnak a dohány, borostyán, füst, méz, gyanta, bőr mély telített illatai.

– amber – édes, fűszeres aromák, amelyekben az egész kompozíció utolsó jegye érvényesül. Összhangban vannak a keleti illatokkal, gyakran tartalmaznak vaníliát, virágokat, borostyánt és muszkuszt.

– muszkusz – a csoport elnevezése önmagáért beszél. A muszkusz – állati eredetű anyag, amely a stabilitást biztosít a parfümöknek, az aromája képes enyhe eufória állapotot okozni, és gyógyhatása is van.

– oriental – ezek nehéz, forró illatok, amelyek sűrű vanília, gyanta, szantál és muszkusz árnyalatokkal rendelkeznek. Leginkább a téli időszakhoz illenek és az estélyi öltözékekhez.

A parfümök és fajtáik

Minden egyes parfüm, amelyet tehetséges mester hoz létre, az árnyalatok kombinálásától függően egyszerre több csoporthoz is tartozhat. Például: virág-gyümölcsös; virág-fa; fougere-citrus; virág, fa-muszkusz, virág, fa, amber, stb.

Parfümök osztályozása: «Luxus», «А», «В», «С».

A parfümök megvizsgálása után az árnyalataikat illetően, szintén érdemes tudni, hogy a parfümök osztályokra oszlanak a használt kivonatok minőségétől függően. A parfümöknek négy fő osztálya létezik: «Luxus», «А», «В», «С».

A legjobb minőségüek — ők a legdrágábbak, — a «Luxus» osztályba tartozóak. Ezek létrehozásához csak természetes, jó minőségű alapanyagok kerülnek felhasználásra. Csak a legjobb nyersanyagból lehet parfüm mesterművet hozni létre. A „Luxus” parfümöket nagyon gyakran készítik az ügyfelek megrendelésére, néha egy példányban, és áruk elérheti a több százezer dollárt is egy kis flakonért.

Összetétel– áttanulmányozzuk a csomagolást

A vásárlók szélesebb köre számára érhetőek el azok a parfüm kompozíciók, amelyek 90%-ban tartalmaznak természetes, jó minőségű alapanyagokból és 10%-ban tartalmaznak  szintetizált anyagokat. Ezek az «А» csoportba tartozó parfümök. A kevésbé drága illatrögzítők csökkentik a parfümök költségeit, de ez megnyilvánul az illatok tartósságán.

Parfüm gyártók

Svájc, Egyesült Arab Emírségek, Szíria, Kanada, Törökország, Ukrajna, Lengyelország, Oroszország — ez közel sem a teljes listája azoknak az országoknak, amelyekben «В» kategóriába tartozó parfümöket gyártnak. Ezek előállításához szintetikus és félig szintetikus nyersanyagok kerülnek alkalmazásra. Az illatok megfelelnek az eredetinek a fő, domináló jegyben, de a kompozíció gazdagságát, amely az eredetiben lehet hallani, természetesen nem fog sikerülni észlelni. Ennek az osztálynak a koncentrátjait használják a krémek, testápolók, tusfürdők, dezodorok elkészítéséhez – egyik vagy másik márka teljes parfümvonaljához.

A «С» osztály — a végső. A termékek előállításához a legolcsóbb kivonatok kerülnek felhasználásra. Ebbe a kategóriába tartoznak az engedéllyel remdelkező parfüm-hamisítványok, az aromás adalékok a szappanokhoz és porokhoz. A szintetikus parfüm-hamisítványokban nincs felosztás jelekre, azon egyszerű oknál fogva, hogy a szintetikus illóolajok nem rendelkeznek különbséggel a volatilitás fokában.

A parfümök tartóssága és az olajok koncentrációja

A fent felsoroltakon kívül fontos tudni, hogy az illat tartóssága egyenesen függ a parfüm típusától. Feltüntetjük az időbeli hozzávetőleges példákat:

  • citrus – 4-6 óra;
  • virág – 6-8 óra;
  • amber – több, mint 8 óra, a bőr típusától és a felvitel helyétől függően.

Emlékeztetjük Önöket, hogy a parfümöket jobb a „meleg” pontokra vinni fel a testen, a hajra. Emellett az illat tartóssága függ a évszaktól is: télen a parfümök tartóssága magasabb, nyáron – alacsonyabb. A zsíros bőrön az illat hamarabb elszáll, a száraz bőrön tovább tart. Az illat tartósságára, megnyílására és hangzására hatással van minden egyes ember bőrének egyéni kémiája is. Érdekesnek minősül az a tény, hogy az illat tartóssága függ a környezettől is, számítógép és elektromos készülékek mellett jelentősen csökkenhet.

Álmai parfümje

Amikor parfümöt választ magának, soha ne siessen. Adjon időt magának arra, hogy megismerkedjen az illattal, hozzászokjon, átérezze minden egyes jegyét. Ehhez szükség lehet néhány órára, vagy akár egy teljes napra is. És csak akkor fogja megérteni: igen, ez éppen az, ami kell,  ez az illat olyan, mint a második bőrön, megveszem. Nagyon reméljük, hogy ez az információ hasznos lesz az Önök számára. Ahhoz, hogy ne veszítsék el, küldjék el a hírfalukra a szociális hálózatban és osszák meg a barátaikkal. Kellemes vásárlásokat kívánunk. Mától fogva a parfüm választás legyen egy érdekes kaland az Önök számára, és lehetőség megnyitni valami újat és csodálatosat! 

Ön hogyan választ parfümöt?

Betöltés ... Betöltés ...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük