Azért hízol, mert nem alszod ki magadat!

800

Nincs jelentősége, hogyan szabadult meg a fölös testsúlytól – összetett diéták segítségével, gyógyhatású éhezéssel vagy erőteljes edzésekkel. A leadott kilók nagyon gyorsan visszatérhetnek, ha elkövet legalább egyet ezekből az egyszerű hibákból.

1.   Az anyagcseréje lelassult, Ön pedig észre sem vette

Minél kisebb a szám a mérlegén – annál kevesebb kalóriára van szüksége a szervezetének. Átlagos helyzet – egy kövér ember nagyon sok kalóriát éget el a sportolás közben és akár a minden napos életben is. Hiszen mozgatnia kell nehéz testét.

A lefogyás után az anyagcsere lelassul, az elégetenő kalóriák száma hirtelen leesik. Ha  90 kilogrammos testsúlynál elegendő volt egy 5 km-es futás, hogy a fölös szelet torta ne alakuljon át zsírrá, akkor 70 kilogrammnál kétszer többet kellesz futnia. Egy ember könnyebb kibírni a szigorú diétát, mint átépíteni a mentalitását, áttérni kisebb adagokra és intenzívebb edzésekre.

Minél többet fogy – annál többet kell edzeni és kevesebb kalóriát fogyasztani.

2. Keveset alszik

A másik ok, miért térnek vissza a kilók – a kialvatlanság. Szeretne karcsú alakot és keskeny derekat? Akkor aludjon naponta 7-8 órát, feküdjön le aludni minél hamarabb és keljen fel a kakasokkal.

Amikor a szervezet alváshiányt tapasztal, több gerlin hormont termel, amely növeli az étvágyat, és kevesebb leptint, amely a telítettség érzésért felel. Az energiát, amelyet nem sikerült megspórolni az alvás közben, a test igyekszik kompenzálni a fölös kilókkal.

Minden nagyon egyszerű: kevesebbet alszik, jobban elfárad. Az anyagcsere lelassul, az étvágy pedig nő. Ezért tér vissza a súly a lefogyás után.

3. Súlyvesztés – hosszú folyamat

Egész hónapban éhséggel kínozta magát és ledobta az áhított kilókat. A diétának vége, meg lehet ünnepelni, mondjuk, megengedve magunknak egy vödör fagylaltot. Most már érti, miért tér vissza a fölös súly?

Bármilyen procedúra után, amely a súlycsökkenésre irányul, rögzíteni kell az eredményt. Ha visszatér az átlagos diétájához, a fölös kilók ismét visszajönnek és erőfeszítései  a süllyesztőben landolnak.

Az éhezés után – fokozatos átmeneti időszak és új menü.

A diéta után – zökkenőmentes átmenet és új menü.

Az erőteljes edzések után – új menü.

Új menü – kisebb adagok és több egészséges étel. De maga is tud mindent – több zöldség és gyümölcs, semmi édesség, óvatosan a zsíros ételekkel, a hússal és a szénhidrátokkal. És, természetesen, jobb kizárni a gyorséttermi ételeket, a szénsavas italokat és a fagylaltot.

4. Elveszítjük az akarterőnket

Mondjanak bármit is az akarterőről, a kutatások azt mutatják, hogy ez a forrás szintén nem határtalan. Minden embernek megvan önfegyelme feltételes határa, amely minden nap frissül. Minél keményebb feltételeket választ magának, annál hamarabb fogja feladni.

Érdemes észben tartani, hogy akaraterőnk csúcsa reggel van. Ezért a nehéz edzést jobb erre az időre tervezni. Nem érdemes ájulásig foglalkozni – hagyjon magának egy kis önfegyelmet estére is.  Hiszen, ha nem lesz  ereje ahhoz, hogy elutasítsa a vacsora repetát, edzése értelmetlenné válik.

Ugyan ez van a diétákkal és a gyógyhatású éhezésekkel. Nem kell azonnal maximális célokat szabnak ki magunknak, mint mondjuk «lefogyni 20 kilót egy hónap alatt». Kezdje kicsivel, nézze meg, hogy sikerül, azután emelje a mércét.

Nincsen semmi rosszabb, mint kínozni magunkat egy szigorú diétával egy héten át, aztán pedig hirtelen feladni. Ebben az esetben a fölös súly 2-3 nap alatt visszatér.

Hagyjon egy kis akaraterőt az átmeneti folyamatra.

5. Régi szokások

Sokan képesek megváltoztatni az étkezési szokásaikat, de nehezen birkóznak meg a kísérő szokásokkal. A baráti összejövetelek, az üzleti ebédek az éttermekben, a piknikek egy zajos társasággal, a kávészünetek az irodában a kollégákkal – mindannyian ilyenek vagyunk.

Az ember képes ledobni a fölös kilókat, megváltoztatni otthoni menüjét és teljesen megfeledkezni a káros termékekről. De ekkor elkerül valamilyen szültésnapra, és nem az, hogy feladná, hanem egysezrűen megfeledkezik a kalóriák ellenőrzéséről és az egészséges ételekről. És a súly visszatér.

A legjobb fogás, amelyet az éttermekben szolgálnak fel – az ásványvíz.

Egy ünnepi asztalnál tegye a tányérjába a legkisebb adagot, és mindenki megfeledkezik a születésnaposról – a fő téma vasakarata és sportos alakja lesz.

6. A motiváció elvesztése

Sok erőfeszítést tett, akaraterőt, kitartást és döntőképességet nyilvánított. Végre sikerült megszabadulni néhány fölös kilótól. És hogyan tovább? Egy idő múlva megszokja új súlyát, és a  motiváció elkezd eltűnni. Úgy fog tűnni Önnek, hogy mindez hiábavaló volt – „na és, belefértem az esküvői kosztümömbe és jobban behúztam a szíjat”.

Ne keseredjen el! Vélje úgy, hogy minden leadott kiló – egy plussz év az életében. Ha testsúlya normális lesz, drasztikusan csökkenti a szív- és érrendszer megbetegedések valószínűségét, emeli életminőségét és  javítja a közérzetét.

Lehetséges, hogy egyszerűen a fogyáshoz alkalmatlan időt választottál, ezért a diéta nem hozza meg a kívánt eredményeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük