Az anorexia pszichológiája: mi készteti a lányokat, hogy az éhezés útjára lépjenek?   

829

Mi fontosabb – a soványság vagy az egészség? Sajnos, sok fiatal lány az elsőt választja. A XXI században a test kultusza elérte a csúcspontját és most minden, magát tiszteletben tartó hölgy így vagy úgy, de törekszik az ideáljához. Egyesek a helyes táplálkozást választják, mások pedig fejestül elmerülnek a fárasztó éhezési diétákban. És ez nem meglepő, hiszen a fényes magazinok borítóján modellek ragyognak, olykor karcsúak, olykor betegesen soványak.

Az anorexia nem az a betegség, amely a semmiből jelenik meg. A legtöbb érintett hölgy szándékosan törekszik erre és tudja, hogy milyen veszélynnek teszi ki magát és szervezetét. Nem kelt bennük félelmet  egészségük elrontásának kockázata, az, hogy haj, körmök, szép egészséges bőr nélkül maradnak. Hajlandóak feláldozni mindent ami szép bennük, csak hogy elérjék a hőn áhított számot a mérlegen.

Hol kezdődik minden?

A rendszer, általában, egy: egy szép napon a lány odasétál a tükörhöz és érti, hogy az alakja közel sem tökéletes. Lehetséges, hogy ennek a tudatosítását az előző nap kapott sértő szavak vagy kollektív viccek segítették elő. Valószínű, hogy az az ember, egyáltalán nem kívánt rosszat neki,  de mostmár nem tudja úgy tekinteni magára, mint korábban.

Elkezdődik egy sor diéta. Néha kísérletek történnek az egészséges táplálkozásra és a sportolásra. Ebben a szakaszban egyesek feladják és visszatérnek korábbi életükhöz, mások pedig makacsul tartanak céljuk felé, szigorú keretek közzé űzve magukat.   Azonban felmerül egy probléma: a hónap alatt felszedett kilóktól nem lehet egy hét alatt megszabadulni jelentős táplálékfelvétel nélkül.

Ekkor kezd gyorsan csökkenni a napi kalóriák száma. Egy anorexiás nő fokozatosan kevesebbet és kevesebbet eszik. Olykor napokon át éhezik, olykor feladja, és felfal mindent, amit csak lát a hűtőben. De a fő probléma az, hogy az ilyen hölgy nem látja, hogyan pusztítja magát saját kezeivel. Gyűlöli a testét, és ez félelmetes.

Mit nem szabad tenni egy anorexiás nő társaságában?

Az ilyen lányok nagyon érzékenyen fogadják a külsejükre irányuló megjegyzéseket. Bármilyen kijelentés, legyen az bók vagy félreértés, ara készteti őket, hogy még jobban elmerüljenek világukban.

Szintén nem érdemes megpróbálni „megetetni” őket. Ezeket a kísérleteket úgy fogadják, mint csúfolást és egy próbálkozást, beleszólni más ember magánéletébe. Szentül hiszik, hogy senkinek sincs  közük hozzájuk.  A szülők és a közeli barátok szintén nem képeznek kivételt!

Nem szabad ragaszkodni a kezeléshez és hinni nekik, amikor azt mondják, hogy minden ellenőrzés alatt van. Az a pillanata, amikor „minden ellenőrzés alatt volt” volt, régen elmúlt, de egy anorexiás lány ezt nem érti meg mindaddig, ameddig maga nem akarja ezt. És ameddig testét csúnyák és  a képzeletében megrajzolt ideáltól messzinek tartja, minden szó és  intelem haszontalan.

Miért térnek vissza az egykori anorexiások az éhezéshez?

A diéták a kábítószerek alternatívái. Még egy helyreállt lény is, aki ismeri az átélt betegség minden borzalmát, néha ismét visszaesik. Miért? Mi készteti őket arra, hogy újra ezt tegyék?

Először is a „repülés” érzése. Tudták, hogy az anorexiások körében az éhező lányokat pillangóknak nevezik? Ennek az összehasonlításnak megvan az értelme, hiszen idővel az állandó éhség érzete elcsitul. Ezt a könnyedség, szárnyalás, eufória érzése váltja fel.

Másodszor, nehéz megfeledkezni a saját test iránt táplált  gyűlöletről. Ritkán kezdik el az anorexiás lányok óvni magukat, hiszen szemeikben örökre csúnya kövér lányok maradnak.

Hogyan lehet ezt megelőzni?

Mindig, minden körülmény között emlékezzenek, hogy szeretni kell saját magunkat. A testünkkel való ellenségeskedés veszélyes következményekhez vezet, akár a tudatos önpusztításhoz.  Hölgyek – bármilyen súllyal, hajszínnel, bőrrel – önök tökéletesek. Ne fizessenek egészségükkel az idegen szépség ideáloknak való megfelelőségért és éljenek, élvezve az élet minden egyes pillanatát.

Nem érdemes szélsőségekbe esni, azonban csinálni egy mentesítést és  lefogyni egy hét alatt  teljesen lehetséges dolog

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük