Akne: öt mód a pattanásokkal vívott harchoz az arcon

931

Íme 5 mód arra, hogy megszabadulj az olyan félreértésektől, mint a pattanások

Serdülőkori akne  — ez az élet része, amelybe könnyű belenyugodni. De amikor már felnőtt vagy, a pattanások pedig még mindig megjelennek, ez egyszerűen dühít! Az USA-ban például, a felnőtt lakosságnak több mint 40%-a szenved a pattanásoktól,  amelyek néha az állon, az arcon vagy az orron jelennek meg. Miért történik ez? Íme a betegség legelterjedtebb okai  és megszüntetésének módjai.

  • Nem használsz hidratáló krémet

Bizonyára úgy gondolod, hogy a krém zsírosabbá teszi a bőrödet. De ez nem így van, állítja Simal Desai, a Texasi Egyetem mellett működő Délnyugati Orvostudományi Központ bőrgyógyász professzora. Ha szárító hatású szereket használsz, például olyat, mint az archabok, akkor szervezeted  elősegítheti a faggyúmirigyek munkáját, hogy megfelelő szinten tartsa a bő kellő nedvességét. Ennek eredményeként a pórusok eltömődnek,  ezzel elősegítve a baktériumok elszaporodását és a pattanások megjelenését.

Megoldás : ha zsíros bőröd van, vásárolj 2-3%-kos  szalicilsav  oldatú szereket. Érzékeny a bőröd? Válassz glikolsav tartalmú szereket. Mosakodás után használj hidratálót.

  • Mindenről az okostelefonok tehetnek

Koszos ujjaiddal megérinted a képernyőt, azután pedig az arcodhoz teszed, válaszolva a hívásra. Így válik a pattanásokat okozó baktériumok  szaporodásának és átadásának helyévé.  «Gyakran vannak olyan pácienseim, akiknek az egyik arcukon több pattanás van, mint a  másikon», — mondja Simal Desai.

Megoldás: törölgesd a telefonodat szesz tartalmú szerekkel minden nap. És minél ritkábban teszed az arcodhoz, annál jobb. Lehetőség szerint használj fejhallgatót.

  • Nagyon sok egyszerű szénhidrátot fogyasztasz

A nagy mennyiségű egyszerű szénhidrátokat tartalmazó diéta, például, a sok fehér kenyeret vagy édes energiaszeleteket tartalmazó megerősítheti a a faggyúmirigyek munkáját», — mondja Adnan Nasir, bőrgyógyászati szakértő. A nemrégiben Koreában végzett kutatás azt mutatta, hogy az alacsony glikémiás indexű diéta, amely a teljes kiőrlésű gabonákra, gyümölcsökre és zöldségekre teszi a hangsúlyt, lehetővé teszi a pattanások kialakulásának csökkentését 10 hét alatt.

Megoldás : teljesen lemondani kenyérről nem kell: a koreai kísérlet résztvevői 45% kalóriát kaptak a szénhidrátokból.

  • Munkamániás vagy

A stressz számos egészségügyi probléma okozója lehet, közte az arc fokozott zsírosodása problémájának is. Az aggodalom citokineknek nevezett, gyulladásos markerek növekedéséhez vezet, amelyek a maguk részéről  növelik a faggyúmirigyek  munkáját.

Megoldás : tanulj meg kevesebbet aggódni és többet pihenni.

  • Rossz az öröklődésed

Nem örököltél tökéletes bőrt. A pattanások kialakulásának genetikai okai — az egyik legelterjedtebbek. Ez ellen szinte semmit nem lehet tenni.

Megoldás: kérj időpontot a a bőrgyógyásznál, aki agresszívabb kezelést javasolhat neked, például, antibiotikumos krémet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük