A vásárlás istennője vagy, vagy egyszerűen spontán vásárlások függője?

797

Ha a vásárlás folyamata megmagyarázhatatlan élvezetet biztosít az ember számára, a színházlátogatás helyett pedig a boltokat járja, akkor nagy az esély rá, hogy a shoping- függőség magába kerítette újabb áldozatát. R. Eliot, az Oxfordi Egyetem doktorának meggyőződése, hogy  a haszontalan vásárlások megszállottsága, amely az utóbbi időkben milliókat kerít uralmába, nem kevésbé veszélyes a személyiség számára, mint az alkohol vagy a kábítószerek.

A shoping- függők különböznek a meggondolatlan vásárlásokkal és a hajlammal, hogy minden szabad eszközüket saját szenvedélyük kielégítésére fordítsák. A gazdagok és a legszegényebb embereknél is előfordul. Ők is a kereskedelmi intézményekbe szaladnak az első lehetőség adtán. Ez a kábítószermánia fajta nagyon ritkán fordul elő magától. Eliot állítja, hogy a vásárvlási megszállottság gyakran fordul elő azoknál az embereknél, akik depresszióknak, fóbiáknak vannak kitéve, nincsenek megelégedve az életükkel. Az ilyen emberek   65% százaléka – a szebbik nem képviselője.

A tudós kijelölte a kábítószerfüggők  3 fő csoportját:

Az egyik csoportot a «bosszúálló vevők»… képezik. Általában ezek – gazdag és befolyásos emberek feleségei, mivel férjeik állandóan el vannak foglalva munkájukkal és ünnepélyes fogadásaikkal. A kellő figyelem nélkül hagyott nők az őrült pénzköltéssel a boltokban igyekeznek újra és újra „megmutatni” magukat másoknak.

A második csoport – «egzisztenciális vevők». Nem csak élvezik a vásárlás folyamatát, hanem érvényesülnek is a segítségével. Általában az adott csoport képviselői úgy vélik, hogy finom ízléssel rendelkeznek a drága dolgok terén és eléggé logikusan meg tudják alapozni még a leghaszontalanabb vásárlást is.

A harmadik csoportba elég kevés ember tartozik, akik egyszerűen nem tudnak elmenni a szép csomagolásba öltöztetett termékek mellett. Általában az ilyen fajta shoping-függőség  túlevéshez és túlsúlyhoz vezet.

A fent felsorolt csoportokhoz még egy negyediket is hozzá lehet sorolni – a «gyűjtők» csoportját. Ide nem tartoznak igazi gyűjtők, akik egész életükben céltudatosan rabjaik a hobbijuknak. Az adott csoport heves vásárlói az elején porcelán macskákat kezdenek el gyűjteni, pár hónap múlva vázákat, azután átkapcsolódnak a szakácskönyvekre vagy valami másra. Végezetül, a kollekciók létrehozása csak ürügy a végtelen járkálásokra a boltokban, amely kellemes pillanatokkal ajándékozza őket meg.

Egy gazdag shoping-függő – igazi főnyeremény a szegény rokonai számára. Hiszen valamilyen módon meg kell szabadulnia a haszontalan dolgoktól, hogy folytatni tudja végtelen futkározását a bevásárló központokban. A vásárlás megszállottjainak gazdag képviselői gyakran ajándékoznak, adnak oda vagy adnak el szimbolikus áron ruhákat, bútorokat és más dolgokat.
Míg a vásárlási gyengeség nem jelent problémát a gazdagok számára, addig azoknak az embereknek, akik szűkösen vannak a pénzzel, ez a „szórakozás” gyakran végletes következményekkel jár – a csődbe ment emberek száma gyorsan nő a világban. Több millió ember fülig van hitelekben, és most nyugodt öregkoruk kétséges. Az áldozatok többségét a fogyasztás területén a shoping-függők teszik ki. Általában a rokonok és családtagok nem tartják betegségnek vásárlási megszállottságukat és nem is sejtik, hogy sűrgős orvosi segítségre van szükségük.

Természetesen, az adott szenvedély – nem heroin, és vannak módszerek arra, hogy megszabadítsuk az áldozatokat a vásárlási függőségtól. Lentebb vannak felsorolva a külön tanácsok.

  • Érdemes józanul elemezni minden vásárlás szükségességét az utóbbi hónap alatt és összeszámolni az összeget, amelyet azokra a dolgokra költött el, amelyek nélkül nyugodtan meg lehet lenni. A kapott eredmény gyakran megdöbbentő.
  • Kerülni kell a „spontán” vásárlásokat: mielőtt bemenne a boltba pontosan tudni kell, hogy mit kell venni, és csak a betervezett dolgokra kell pénzt vinni magával.
  • A boltok látogatásának vonzalmát javasolt átkapcsolni a múzeumokra. A kiadások jelentősen kisebbek, haszon pedig jóval több lesz.
  • Ha állandóan vásárolsz valamit, a ruhásszekrényed nem fogja tudni elraktározni az összes darabot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük