A terhesség jelei, amelyeknek szabad és nem szabad hinni

986

A menstruáció késése, reggeli hányinger, hangulatváltozások, hiretelen előtörő szeretet a citrom és a só iránt… A bloggunk most elmeséli, hogy mire lehet támaszkodni, és milyen tünetek minősülnek mindössze babonának, valamint elmagyarázza, hogy mikor kell terhességi tesztet végezni.

Melyik időszakban jelennek meg a terhesség jelei

Valamilyen többé-kevésbé megbízható jelekről a terhesség ötödik heténél nem korábban lehet beszélni. Mindig a szülési időszakról beszélünk. Mi is ez?

A terhességi kort soha sem számolják a fogantatás pillanatától, mert ezt a dátumot lehetetlen meghatározni (még akkor sem, ha pontosan tudja, hogy mikor történt a nemi aktus). A félreértések elkerülése végett, a terhesség korát az utolsó menstruáció első napjától számolják. Mindig hetekben mérik, nem pedig hónapokban.

De miért nem lehet megállapítani a terhességet az ötödik hét előtt? Röviden megvizsgáljuk az elméleti részt.

Ahhoz, hogy sikerüljön a terhesség, a petesejtnek találkoznia kell a spermával a petevezetékben. Mindennek egy-két nappal az ovuláció után kell történnie – a petesejt megérésekor a petefészkekben. A megtermékenyített petesejt a petevezetékből a méhbe indul, hogy ott megtapadjon.

A megtermékenyítés és az embrió megtapadása között a méhben néhány nap telik el.

Először a megtermékenyített petesejt eljut a méhhez, ezt követően pedig még várja, hogy megtapadjon. Ez az időszak 5-9 napot vesz igénybe a fogamzás után. Az idő alatt, míg a petesejt a méhbe vándorol, érkezik néhányszor osztódni és megformálni az embriót. Ha helytelenül megy végbe a petesejt osztódása, akkor a defektes embrió nem fog tudni megtapadni a méhben. Azaz a terhesség úgy ér véget, hogy el sem kezdődött. És az ilyen esetek 80%-ban előfordulnak, s közben a nők többsége nem veszi észre az ilyen folyamatokat, mivel lehetetlen nyomon követni őket. Ezt követően az embriónak meg kell tapadnia a méh falán. Ehhez szükség lehet két hétre is.

Mit jelent ez az Ön számára? Ez azt jelenti, hogy nincs értelme megpróbálni megállapítani a terhességet azonnal a nemi kontaktus után.

Általában, megérteni, hogy Ön terhes, a terhesség ötödik-hatodik hetében lehet, nem korábban.

Azaz az utolsó menstruáció első napjától körül-belül öt hétnek kell eltelnie. Ez idő alatt történik a fogamzás, a petesejt megtapad a méhben, a szervezet elkezd HCG-t termelni (egy speciális hormon, amely elengedhetetlen a terhesség sikeres elkezdődéséhez), a megtermékenyített petesejt látható válik az ultrahangos felvételen. És mindez aközben, hogy Önnek normális menstruációs ciklusa van  — 21- 32 nap. Kivételes esetekben mások lesznek a határidők is.

Jelek, amelyek a terhességre utalnak

Mint azt már megértettük, azonnal a nemi kontaktus után semmilyen terhességi jelekről nem lehet beszélni. Néha találkozni lehet különösen érzékeny nőkkel, akik az intuíció szintjén meg tudják határozni, hogy a szervezetükben valami megváltozott. De ezeket az érzéseket nem lehet felmérni és nem lehet alátámasztani, tehát meghatározni, hogy terhes-e Ön vagy sem, ezek alapján nem fog sikerülni.

Nincs menstruáció

A több, mint hét napos késés  — ez már ok arra, hogy elmenjen az orvoshoz, és átmenjen a vizsgálatokon, amelyek meghatározzák, hogy pontosan mi történt. Néha, a terhesség alatt előfordlnak hamis menstruációk, implantációs vérzések. Ha a megszokott menstruáció valahogy nem úgy zajlik, érdemes megvizsgálni, hogy miért történik így.

Mellfájdalom

Ez egy közvetett tünet, amely lehet, hogy egyáltalán nem jelenik, meg vagy a mellbetegséget jelzi (vagy a kényelmetlen melltartót). Általában a mellek reagálnak a hormonális változásokra a szervezetben.

Pozitív terhességi teszt

A gyógyszertári tesztek kimutatják a HCG szintet, azét a hormonét, amely akkor termelődik, amikor a petesejt megtapad a méhben. Az idejét tekintve ez akkor történik, amikor a menstruáció zajlik. Ezért javasolják az ilyen teszteket a menstruáció késésének első napján végezni el.

Bármilyen otthoni teszt mutathat téves eredményt, ezért ne legyen lusta és ismételje meg a tesztet, ha pedig kétségei maradnak – menjen el orvoshoz és vizsgáltassa ki magát.

Vérvizsgálat HCG szintre

A laboratóriumi feltételek között történő vizsgálathoz vért kell eladni vénából éhgyomorra. Az ilyen ellenőrzés pontosabb, mint a terhességi teszt elvégzése, az eredményt pedig így is hamar megkapja, maximum egy nap alatt.

Az eredmény lehet hamis, de csak nagyon ritka esetekben, általában ez betegségekről tanúskodik, de ez már egy orvossal megvitatásra szoruló téma.

Ultrahangos vizsgálat

Az ultrahangos vizsgálat során a terhesség ötödik hete után az orvos már képes meglátni a petesejtet, fel tudja ismerni a méhen kívüli terhességet, le tudja ellenőrizni a szervek állapotát.

Magzati szívverés és mozgás

A szülész-nőgyógyász speciális berendezés segítségével meg tudja hallani a magzat szívverését a 8–9-ik héttől, a 16-18 héttől pedig ehhez csak egy sztetoszkópra van szükség. A 20-ik héten már érezni lehet a magzat mozgását és a formák is magukért beszélnek ebben az időszakban – ez a terhesség közepe. De vannak olyan esetek is, amikor egy nő nem is sejti, hogy milyen állapotban van ebben az időszakban.

A szervek különleges állapota

A terhesség egyes jelei csak az orvos számára láthatóak, és ő minden képpen meg fogja jegyezni ezeket a vizsgálat során.

A terhesség korai jelei, amelyek kevésről árulkodnak  

A nő szervezete reagál az új állapotra, ezért a terhesség állapota eltér a többitől. Egyes reakciók elárulják, hogy mi is történik.

Növekvő bazális hőmérséklet

Ezt csak azok a nők vehetik észre, akik nap mint nap ellenőrzik ezt a hőmérsékletet és nem hibáznak a mérés során. Az emelkedett bazális hőmérséklet az ovulációra utal (kedvező idő a fogamzáshoz), a terhességre. Vagy egyszerűen arra, hogy megemelkedett. Vagy egyszerűen az átlagos statisztikai hibára.

Hányinger reggelente

Ezt a tünetet szeretik demonstrálni a filmekben, hogy a néző megértse, hogy a hősnő terhes. A toxémia az első és második trimeszterben valóban gyakran kínozza a terhes nőket. De a toxémia  nem kezdődik el azonnal a fogamzás után.

A hányinger egy héttel a feltételezett fogamzás után – inkább emésztési probléma, mint reggeli rosszullét.

Minden megváltozott

Az új folyamatok miatt a szervezetben minden megváltozik.

  • Állandóan aludni akar a várandós hölgy.
  • A hangulat instabillá válik, megjelenik az irritáció és a siránkozó kedv
  • Új ízszokások jelennek meg: a terhes nő valami édesre, savanyúra, sósra, vágyik, a termékek szokatlan kombinációjára. A korábban pedig kedvelt ételek, már nem olyan finomak a számára.
  • Kellemetlen érzést tapasztal, mint egy enyhe megfázás során.

Mindezek a jelek nem stabilak, nem utalnak pontosan a terhességre, csak kiegészítő tippeket adna, ha késik a menstruáció.

Gyakran kell wc-be járni

Mivel növekszik a HCG-szint, már az eléggé korai időszakban gyakran wc-be kell járnia a terhes nőnek: úgy tűnik neki, hogy a húgyhólyagja állandóan tele van, bár ez nem így van. Ez a jel a petesejt a méhbe történő megtapadása után jelentkezik.

Emellett a gyakori vizelés — a húgyhólyag gyulladásának tünete, úgyhogy ne keverje össze.

Halakkal álmodott a nő

Még, ha a hal ikrákat is rakott le, nem kell a babonákra támaszkodni. És próbálkozni megállapítani a terhességet a jógás módszerekkel, gyűrű segítségével és jóslásokkal nem érdemes. Egy átlagos tesztet gyorsabban elvégezhet, és az eredmény is, valószínű, hogy pontosabb lesz.

Hogyan ismerjük fel a terhességet

Először is — hallgasson magára, de ne őrüljön meg. Többé-kevésbé biztosabb tünet a fogamzás után néhány héttel fog megjelenni, tehát nem kell minden nap tesztet csinálni és mikroszkóp alatt nézegetni, hogy van-e két csík a teszten. Ha túlságosan aggódunk a lehetséges terhesség miatt, akkor egy teljes csokor hamis tünetet kaphatunk: reggeli hányinger, hangulat változás, kívánóssá válás.

Amikor azonban a szervezete egyértelmű jeleket fog küldeni – menstruáció késése,fájdalom, más jelek— minden képpen orvoshoz kell fordulni.

Ön találkozott a terhesség hamis tüneteivel?

Betöltés ... Betöltés ...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük