A négyzetméterek okos felhasználása: zónák a lakásban

786

Gyakran előfordul, hogy az ember szembesül a helyhiány problémával. Nagyon gyakran a négyzetméterek nem teszik lehetővé egyes ötletek megvalósítását lakhelyünk berendezésének és tervezésének vonatkozásában. De van kiút – a lakás zónázása. A tervezők már többször bizonyították ennek a módszernek a hatékonyságát.Ez lehetővé teszi a négyzetméterek vizuális növelését és a szabadok ésszerű felhasználását.

Most veszünk egy pár egyszerű trükköt és helyesen rendezzük be a lakterületünket.

Készítsen tervet. Természetesen meg lehet rendelni egy projektet is, de persze kívánság szerint. Viszont a tervre szükség van. Mérje meg a helyiséget, végezze el a számításokat. Ezt követően döntse el hány métert szab ki az egyes zónák számára. Például, ha össze akar vonni két zónát, mondjuk a pihenő- és a munkaövezetet, akkor az utóbbinak kevesebb helyet lehet kiszabni.

Természetesen, rendeltetésüket tekintve különböző zónákat összevonva figyelembe kell venni a kényelmességet is. Ezért a pihenési és munkaterület összevonásakor gondoskodni kell a zajszigetelésről, hiszen egyeseket a munka közben zavar a televízió, a zene és más külső tényezők. Ezt a problémát segítenek megoldani a szekrények, a válaszfalak és minden más, ami helyettesíteni tudja a fal szerepét.

Emellett szintén előre kell gondolni arra is, hogy egy egyszobás lakás elosztásakor gondoskodni kell a megfelelő kivilágításról is. A fő fényforrás mellett lennie kell individuális megvilágításnak is minden egyes zóna számára. Ne feledkezzünk meg a aljzatokról sem – meglétük is nagyon fontos.

A bútorokat már régóta a tér körülhatárolására használják. Minden, a szekrényektől a kanapékig használható válaszfalakként.

Ha nincs kedve a választófalak segítségével végezni a zónázást, akkor cserélje le ezeket vizuális határokkal furnitúrák, színek vagy szintek segítségével.

Napjainkban nagyon népszerűek a stúdió-lakások, ahol vizuálisan szintén szét lehet választani a konyhát az étkezővel a határok segítségével, különböző padlóburkolatok révén.

És ami a legfontosabb, hogy minden harmóniában legyen. A fölös élesség itt nem helytálló.
Pontosan milyen módszerekkel lehet zónákra osztani a lakást:

  1. Választófalak. Választófal segítségével el lehet különíteni mondjuk a hálószobát. Ez a fal lehet gipszkartonból, vagy akár organikus üvegből is. Az utóbbi anyagból készült választófal lesz ebben az esetben a kedvezőbb, mivel nem fogja akadályozni a fény behatolását.
  2. Paraván. Ezeknek a tervezése eléggé változatos, ezért a választáskor bízza magát az ízlésére. Mindig meg lehet találni azt, ami tetszeni is fog és harmonikusan fog kinézni az egész lakásban egészében véve.
  3. Bútor. Az ebédlőt a vendéglő zónától el lehet választani egy sarokrekamé segítségével, elhelyezve azt a szoba közepén. Elvileg a határok lehetnek tárgyiak és vizuálisak is egyaránt. Például, a sorba rakott állványok kedvezően el tudják  választani a munkahelyet. A beépített szekrényeket gyakran használják a vendéglő a folyosótól vagy a hálószobától való elválasztáshoz. Szinte bármelyik bútordarabot fel lehet használni elosztóként.
  4. Függönyök. Ezek lehetnek gyöngyökkel kihímzett függönyök vagy akár a legegyszerűbb típusúak is. Ezen kívül a textil otthonosságot kölcsönöz a lakásának.
  5. Podiumok. Multifunkcionális megoldás, amely eddig még nem kapott megfelelő értékelést. Erre rá lehet tenni az asztalt, megjelölve az ebédlő zónát, az ágyat, megjelölve így a hálóhelyet. A kényelmet pedig az ágynemű és a takaró fogja kiegészíteni.

Tolóajtók, amelyek segítenek azt az illúziót kelteni, hogy nem egy, hanem két szoba van a lakásban. Ön maga tudja meghatározni ,hogy hány négyzetméter lesz kiszabva az egyik vagy másik zónának. Plusz az ajtók elzárják a teret a kíváncsiskodó szemektől.

Hogy milyen zónázási módszert választ, milyen trükkökkel osztja fel lakását csak az Ön kívánságától, lehetőségeitől és ízlésétől függ. A zónázás  – kitűnő megoldás, hogy a lakásterület lehető legnagyobb részét használja és meghatározott kényelmet szolgáló eszközökkel ruházza fel családtagjai számára.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük