A múlt ereklyéje: arról, hogy miért nem kell egy nőnek a házasság és a kapcsolat

834

Az archaikus mítosz arról, hogy egy nő nem lehet boldog egy állandó férfi nélkül, nem egyszerűen elavult csak:  a hit abban, hogy minden képpen szükséged van komoly kapcsolatra, boldogtalanná tesz téged.

Anna szerelembe esett és nagyon elégedetlen. A szerelemre az idő folyói mennek rá. Óceánjai. Ha korábban öntött magának egy pohár pezsgőt és leült nézni a kedvenc sorozatát, vagy a barátnőivel csevegett, esetleg olvasott, vagy sokáig feküdt egy forró kádban, akkor most minden ideje, amelyet élvezettel fordított magára, a levelezésre megye el, a beszélgetésekre, a szex-csevegésekre.

Nem csak magába kerítette a szenvedély: ez az igazi őrült szerelem, amelyet sehogyan sem lehet megfékezni. És amellyel, mint kiderült, nehéz együtt élni.

Réges-régen, Anna, lehetséges, hogy egy ilyen szerelemről álmodozott. Azokban az időkben, amikor a lányoknak úgy tűnt, hogy a szerelem, a kapcsolat – éppen az, amiért érdemes élni, ez a legfontosabb, és ennél semmi jobb nem létezik a világon.

De az évek múltával kiderült, hogy sok minden jobb, mint a szerelem. És, hogy magunkért élni – sokkal vidámabb dolog. Minden, amit a könyvekből ,filmekből, beszélgetésekből merítettünk, kiderült, hogy illúzió. Igen, a szerelem boldoggá tesz, de mi van, ha így is nagyon boldog vagy? Nem töltöd ki az űrt — hiszen nincs, te teljes vagy. A szerelem – egy bónusz az anélkül is csodálatos életedhez. És ez még túlzás is.

Szüksége van-e kapcsolatra egy nőnek?

Egy modern boldog lehet egyedül is. Van munkája, jól keres, utazik, szórakozik. Ha szexet akar – akkor lesz szex. Lehetséges, hogy az állandó alapon történő szexre nincs is szüksége – hiszen ez eltolja a más szórakozásait. Több szex – kevesebb táncóra.  Vagy kevesebb olasz nyelv óra. Van kevesebb találkozás a barátnőkkel.

Elfogadott úgy gondolni, hogy a szerelem megéri ezt az áldozatot, de amikor kiváló, telített életed van, akkor megtudod, hogy a szerelem — közel sem a legfontosabb elfoglaltság a lehetségesek közül.

Minek egy nőnek család?

Lika, Anna barátnője búsul. Úgy véli, hogy Anna egy elkényeztetett és szeszélyes lány. Lika elégedetlen az életével: neki nincs férje. Lika férfit akar, férjhez akar menni — azért, mert így kell, így a helyes, így lesz jó.

Likánál minden rendben van. Szereti a munkáját, kiválóan keres, állandóan utazgat valahova – néha hosszabb utakra megy Peruba, néha — rövidebbekre Tbiliszi, Bécs, Berlin városokba. De Lika állítja, hogy egy kapcsolat nélkül – mindent homály borít be, sűrű hamufelhő, mert férfira van szüksége, mert egy „kell”, és nagyon szenved emiatt. Annyira siralmasan teszi tönkre a saját életét ezekkel a kiagyalt aggodalmakkal, hogy szinte beszélni sem akarózik vele.

Lika bemutatja a hagyományos női törekvést – férjhez menni, kerüljön ez bármibe is. Minden elégetni, minden összetaposni, elrontani mindent, ami körül vesz – de férjet találni.

Az igazság az, hogy ha valóban akarná – már tízszer talált volna magának. Ő szép és klassz lány. De neki nem tetszik együtt élni valakivel, nem szereti megvitatni, hogy mikor és hova menjen, mit csináljon. De eközben úgy vágyik egy kapcsolatra. Állandóra. Hogy legyen otthon és család.

Igen, ez őrület. Meglepő módon sok nő nem is próbálja újragondolni az archaikus rendszert.

Miért elfogadott úgy vélni, hogy egy nőnek szüksége van a házasságra

A női értékek piramisában a kapcsolat, természetesen az első helyen áll. És ez aközben, hogy napjainkban egy kapcsolat nem nyújt védelmet, nem biztosít anyagilag – azaz nem fedi, mint korábban, az elsődleges igényeket. Kapcsolat nélkül  egy nő nem vész el. Megmarad a szentimentális érték, és igen, ez persze fontos, de ennyire? Tegyük fel, hogy egy embernek arra van szüksége, hogy szeresse valaki. Igen, ez kellemes dolog. De ez életfontosságú? Milyen válaszokat keresünk? Szép vagyok? Szexis vagyok? Van kiben megbíznom? És férfi nélkül nem tartja magát szépnek, szexisnek és mi az, nincs kiben megbíznia? Vagy olyan barátai vannak ,akik maguk férfit találtak – és megfeledkeztek Önről? Lehet, hogy ezek rossz barátok?

Az igazság az, hogy ha egy ember jól viszonyul magához, tiszteli magát, képes szeretni és dicsérni saját magát, akkor nem is olyan nagy a szerelem iránti szükséglete. Sziasztok, alacsony önbecsüléssel rendelkező lányok.

Tegyük fel, hogy egy közeli ember tud segíteni, meg tud sajnálni. De szükség van kapcsolatra az önsajnálathoz? Miért akarjátok eleve sajnálni magatokat? Talán minden annyira borzalmas? Az élet – egy nagy kalap …? És képzeljük csak el azt is, hogyan is néz ki ez valójában. Mondjuk, azt mondod: «Jaj, minden rossz, minden borzalmas, olyan szegény-szerencsétlen vagyok… » Válaszul pedig ezt kapod: «Bébi, ne sírj! Minden klassz! Vedd kézbe magad!» És te mit csinálsz? Megharagszol. Nem nem, hiszen minden rossz, ő pedig egy érzéstelen idióta! Így néz ki a valóság. Mivel egy másik ember, szeressen bármennyire is, nem fordíthatja minden idejét a képzeletbeli tragédiákra.

Boldog lehet-e egy nő kapcsolat nélkül?

El tudjuk látni magunkat. Mindenféle örömet tudunk szerezni magunknak. Meg tudunk birkózni a nehézségekkel. Jócskán sajnálni tudjuk magunkat, elrejtőzve az ágytakaró alá, hogy senki se rángasson minket az utálatos életörömével.

És akkor egy kérdés: minek akkor kapcsolat? Igen, megtörténhet. Valószínű, hogy több élvezet van bennük, nem érdemes kerülni. De keresni, szenvedni, aggódni és nem teljesnek vélni az életet szerelem nélkül – valahogy nem humán dolog.

Anna nem érti, hogyan éljen tovább. Táncolni akar. A párjának ma nincs kedve. Elmehet egyedül, de akkor hiányozni fog neki a barátja. Nagyon nehéz választás. Ha nem lenne kedvese, akkor elmenne táncolni a barátnőivel és minden kiváló lenne. Vagy mondjuk a szex. Ő most akarja, te – nem. Azaz mintha te már akarnád, de a hangulatot valahogy nem olyan volt, de amikor otthon van az, akit állandóan akarsz, akkor a szex elveszi minden idődet. És igen, ez egy probléma. Nem csinálod ebben az időben azt, amit megszoktál és amit akarsz.

Kapcsolat és család

A mítoszok és legendák arról, hogy a kapcsolat boldoggá tesz, hogy nélküle semmi vagy és, hogy ha van kapcsolatod, akkor csodálatos és hihetetlenül boldog vagy – minden butaság.

Ez az egész történet a szerelemmel, a kapcsolatokkal, az esküvőkkel – ez elvileg már elavult. Oké, ez bárkivel megtörténhet – vannak helyzetek, amikor az érzéseknek nem lehet parancsolni. De ez nem jelenti azt, hogy ez a norma, hogy úgy a tökéletes, hogy mindenkinek erre kell törekednie.

Igen, ez vidám dolog — randikra járni, vidám — egy kicsit szerelembe esni, és szexelni szintén vidám dolog, de ki mondta azt, hogy mindezeket a kalandokat és szórakozásokat elunt kötelezettségekké kell változtatni? Mi jó van ebben, hol van itt a rejtett jelentés? Annyi ember ragadt meg a boldogtalan kapcsolatokban, amelyekre semmi szükségük (és soha nem volt szükségük rá), ami már elnézést, de ez valahogy nem ihlet meg.

Hogyan legyünk boldogok házasság nélkül

Örüljön annak a csodálatos életnek, amelyet kapott, és ne engedje meg senkinek, hogy meggyőzze arról, hogy Ön nem eléggé boldog, ha nincs férje. Ezt dacból teszik. Egyszerűen oda akarják csípni a farkát, kiverni Önből ezt az undorító életszeretetet. Azt gondolja, hogy azt szeretnék, hogy Önnél minden rendben legyen? Gondolja, hogy kellemes lesz a számukra, ha Önnek lesz egy olyan férje, akivel minden tökéletes lesz és akivel soha sem fognak veszekedni, civakodni, akivel nem lesznek tragédiák és elkeseredések? Ha-ha-ha. Nem! Abban reménykednek, hogy Ön belekapaszkodik az elsőbe, akit meglát, azután pedig úgy fog szenvedni, mint ők, állandóan haragudni rá, és meglepetten érteni meg ,hogy a szex napról napra rosszabb és rosszabb, de Ön mégis tűrni fog, hiszen ez egy kapcsolat! Hát ezt akarják Öntől.

Lehetséges, hogy megéri. Hiszen olyannak lenni, «mint mindenki» — эannyira megnyugtató. Nem piszkálnak, a csorda része vagy. Mindenki szarban van, és te is szarban vagy. Ki ne álmodozna erről? Hiszen a legfontosabb –  nem is maga a kapcsolat, hanem az, hogy soha sem tetted meg a saját választásodat, hogy ne szegd meg a szabályokat, hogy ne gyűjtsd össze a saját boldogságodat. Minek a boldogság, ha együtt lehet szenvedni, kórusban? Ön dönti el – ha van elég bátorsága úgy vélni, hogy Önnek megvan.

Te hogy gondolod, egy nőnek minden képpen szüksége van kapcsolatra és családra?

Betöltés ... Betöltés ...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük