A kövérség 3 pszichológiai oka

956

A fölös testsúly nem mindig a banális lustaság vagy a semmivel sem motivált túlevés következménye. Néha ezeknek a problémáknak a gyökerei sokkal mélyebben fekszenek. A bloggunk összegyűjtötte azt a három tudományosan megalapozott pszichológiai okot, amelyek a kövérséghez és az elhízáshoz vezetnek.

Érzelmi túlevés – a fölös testsúly oka

Mindannyian hallottuk a „beenni a stresszt” kifejezést. De valójában bármilyen negatív állapotot be lehet enni: szomorúság, elnyomottság, aggodalom, depresszió.

Ezt a folyamatot emocionális tőlevésnek nevezik, vagy emocionális táplálkozásnak, és a jó kedv hiányának feltöltését érti maga alatt a leellenőrzött és könnyen elérhető forrás  – az étel révén.

A tudomány alátámasztja ezt. Közte, a svájci tudósok kutatásai bizonyítják, hogy azok az emberek, akik hajlamosak a neuroticitásra, gyakran eszik be a negatív érzelmeket édes  és sós ételekkel.

Emellett többször is be volt bizonyítva a kapcsolat az elhízás és a depresszió között. Méghozzá az adott esetben  kölcsönös függőség figyelhető meg: azok az emberek, akik fölös testsúlytól szenvednek, hajlamosabbak a depresszióra, a depresszióba esők pedig hajlamosabbak a kövérségre.

James Gordon amerikai pszichiáter) feltárja ennek az ördögi körnek az egyik hatásmechanizmusát. A magas cukor- és zsírtartalmú termékek, mondja ő, képesek rövid időre javítani az érzelmi állapotot. De minél többet fogyaszt  az ember belőlük, annál kövérebbé válik és rosszabb véleménnyel van magáról. Ez súlyosbítja a depressziót, ami még nagyobb mennyiségű ételhez vezet, ezzel egyidejűleg pedig fölös kilókhoz is.

Az alacsony önértékelés és a problémák a felelősséggel fölös testsúlyhoz vezetnek

Sokáig úgy tartották, hogy az  alacsony önértékelés — a kövérség egyik következménye. De a Londoni Királyi Collage kutatói 2009-ben arra a következtetésre jutottak, hogy minden ellenkezőleg is lehet.

A tudósok információt gyűjtöttek össze6 500 tízéves gyermek fizikai paramétereiről és önértékeléséről. 20 év elteltével a kutatók kapcsolatba léptek ezekkel az emberekkel ismét és kiderítették, hogy az alacsony önértékeléssel rendelkező gyermekek gyakrabban szenvednek a kövérségtől a felnőtt életben.

Szintén fel volt fedezve kapcsolat az elhízás és az alacsony felelősségi szint között. A tudósok kiszámították, hogy azok az emberek, akik hajlamosak a külső körülményekre kenni rá a sikereiket és a kudarcaikat, gyakrabban szenvednek a fölös testsúlytól.

Ezek a függőségek különböző forgatókönyvekben nyilvánulhatnak meg az életben. Például, ha az ember nem érez felelősséget a történtek miatt, akkor abban a meggyőződésben élhet, hogy nem kontrollálja a testét. Vagy nem tartja őket eléggé erős akaratúnak, hogy elutasítsa a repetát. Ennek következményévé a súlygyarapodás válik, amely az alacsony önbecsüléssel rendelkező ember számára csak alátámasztja az önbecsmérlő elméletet.

Erőszak – még egy oka a fölös testsúly megjelenésének

A kutatások azt bizonyítják, hogy a gyermekkori sérelmek, amelyek a szexuális, fizikai vagy szóbeli erőszak eredményeként voltak megkapva, jelentősen növelik a sőly felszedését a továbbiakban.

Mary Jo Rapini amerikai pszichoterapeuta elmagyarázza, hogy az adott esetben a zsírlerakódások egy sajátos fegyverré válnak. Például, azon nők számára, akik szexuális erőszakon estek át – ez egy módszer arra, hogy kevésbé szexissé tegyék a testüket és ezzel megvédjék magukat a férfi figyelemtől.

A másik ok az érzelmi táplálkozással áll összefüggésben. Azok az emberek, akik gyermekkori sérelmekkel rendelkeznek, hajlamosabbak a depresszióra, ez pedig, mint ez már elhangzott, növeli az elhízás kockázatát.

És végül, a túlevés a krónikus stresszre való reakció lehet, amelyet tudatosan vagy tudat alatti módon érez az ember, aki erőszakon esett át a gyermekkorában. Evolúciósan  alakult úgy, hogy a stressz helyzetben a szervezet igyekszik több zsír lerakni a túléléshez. Ennek következményeként,  azok az emberek, akik állandóan stresszben élnek, kénytelenek állandóan lerakni a kalóriákat a „nehéz napokra”.

Mit kell tenni, ha fölös testsúlya van

  1. Meg kell vizsgálni a testúly gyarapodásának okát

Először is, meg kell érteni, hogy mennyire komoly jelentősége van az adott esetben a pszichológiai aspektusnak. Valószínű, hogy a kövérség fő oka egészségügyi természettel rendelkezik vagy a helytelen táplálkozásban és az egészségtelen életmódban rejlik az ok.

Egyszóval, azok az emberek, akik sokáig és sikertelenül harcolnak a fölös testsúllyal, általában első sorban erre gondolnak. Számukra a kísérlet arra, hogy megtalálják a probléma pszichológiai gyökerét — egy szükséges lépés a gyógyulás útján.

  1. Harcolni az érzelmi túlevéssel

Itt jó eszköz lesz a tudatos táplálkozás, amely a lassú és meggondolt ételfogyasztásban rejlik. A régi jó tanácsok arról, hogy jól meg kell rágni az ételeket (és ajánlott az egészségeseket), amikor valós éhséget érez, és amikor ez a tv-től messze csinálja és a számítógéptől is – még senki sem vonta vissza  .

Emellett, ahelyett, hogy beenné az érzelmeit érdemes elkezdeni kifejezni őket. Például, vezessen naplót vagy próbáljon ki más írásos gyakorlatokat, beszélgessen a a barátaival a problémáiról vagy öntse művészetbe az aggodalmait.

  1. megoldani a pszichológiai problémákat

Az alacsony felelősségi szinttel rendelekző emberek számára az első lépés a lefogyás útján egy egyszerű tény tudatosítása lehet: ők döntik el, hogy mikor és mit esznek. A gyermekkori sérüléssel rendelkező emberek számára jelentős elmozdulás lesz annak a megértése, milyen előnyöket biztosít számukra a fölös testsúly az ezzel a traumával való kontextusban.

De, mivel mégis csak pszichológiai problémákról van szó, a szakember segítsége nélkül nem lehet lesz meglenni.

Forduljon szakképzett pszichoterapeutához vagy csatlakozzon egy kölcsönös segélynyújtó csoporthoz (van ilyen azok számára, akik túlevéstől szenvednek) – ez lehet a gyógyulás fő kulcsa.

Azoknak akik túlsúlyban szenvednek

A túlsúlyról akkor beszélünk, amikor a testtömeg indexe meghaladja a 25-t. Az elhízás a 30-nál kezdődik.

«Beeszi-e» Ön a stresszt?  

Betöltés ... Betöltés ...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük