A jógázók táplálkozásának titkai – mondj “igent” a karcsú testnek 

873

Mindenki tudja, hogy a jóga kiválóan leveszi a felgyülemlett stresszt. A jógázók nem szenvednek elhízásban, ritkán betegszenek meg és mindig jó kedvük van. Nem csak a gyakorlatokról van szó, hanem  a sajátos táplálkozási rendről is. A jógázók diétája lehetőséged biztosít néhány kiló ledobására és arra, hogy megtanulja magát jobban és magabiztosabban érezni.

A jógázók étkezésének alapelvei

 1. Egy étel egészségessége nem csak a termékek frissességétől függ és elkészítésük módjától. Nagyon fontos az, hogy milyen hangulatban és milyen gondolatokkal készíti az ételeket. A jógázóknál létezik egy olyan fogalom, mint a prana. Ez az ember pszichikai energiáját jelenti.  Úgy vélik, hogy ha az étel olyan ember készíti, aki képes kontrollálni ezt az energiát magában, akkor nem fontos sem a termékek frissessége, sem a szervezetre való káros hatásuk szintje. A prana az ember és a termék kölcsönhatásának révén jelenik meg. Természetesen, ez nem jelenti azt, hogy a jógázok megetetnének Önnel valami rosszat. A jógázok diétája csak egészséges és friss termékeket tartalmaz, ami erőt ad nekik. Ezek az emberek képesek meditálni akkor is, amikor főznek. Ezért az általuk készített ételek nagyon finomak és fel vannak töltve pozitív energiával.
 2. Az ételt és a vizet is, amely a szervezetbe kerül, érezni kell. A jógázók úgy vélik, hogy ha az ételt  40 –szer kevesebb alkalommal rágjuk meg, akkor semmilyen haszna nem lesz, mivel a benne lévő energia soha sem fog tudni felszabadulni. Ez nagyon furcsán hangzik, de valóban vannak emberek, akik hisznek a hasonló dolgokban és betartják ezt a szabályt.
 3. Soha sem szabad figyelni azokra az étrend szervezési szabályokra, amelyeket ki tudja ki talált ki. Csak akkor kell enni, amikor valós éhséget érez az ember, nem pedig akkor, amikor egyszerűen rágcsálni akar valamit. A jógázok csak naponta kétszer esznek, de ennek ellenére tele vannak erővel és energiával ahhoz, hogy átlagos életmódot folytassanak.
 4. A jógázok diétája nem ismeri el a húsfogyasztást. Annak a filozófiának a pártfogói, hogy nem szabad kárt okozni semminek, ami él. Úgy vélik, hogy  a hús káros az ember számára és aki le akar fogyni és egészséges akar lenni, le kell, hogy mondjon róla.  Ez nem csak a húsra vonatkozik, hanem más, állati eredetű termékre is, a tej és a méz kivételével.


Így  érvelnek a jógázók álláspontjuk kapcsán a húst illetően: 

 • Nagyon toxikus, hiszen képes megőrizni az emléket a gyilkosság pillanatáról;
 • Az ember tudatának tiszta termékekre van szüksége, az állatok pedig gyakran táplálkoznak mérgező anyagokat tartalmazó növényekkel vagy más káros dolgokkal, ezért a húsukat nem szabad enni;
 • A hús, bekerülve az emberi szervezetbe elkezd rothadni, mai megmérgezi a testet;
 • A hús után a szervezetben purinok maradnak, amelyek a jógázók szerint dühössé és idegessé teszik az embert;
 • A húst fogyasztó ember gyorsan megöregszik.

Javaslatok a termékek kiválasztása kapcsán

Zsírok

Tilos az állati eredetű zsírok fogyasztása, és egészében véve a zsíroké. Ezek csak  elpusztítják az emberi szervezetet és különböző betegségek kialakulásának okát képezik. Azoknál az embereknél, akik zsíros ételeket fogyasztanak, a korral gyakran fejlődik ki az atherosclerosis, megzavaródik a máj és az epehólyag munkája.

Édes és sós ételek

Előnyben részesül a gyümölcsök, bogyók, méz és az aszalt gyümölcsök fogyasztása. Ha a jógázók diétája előtt gyakran fogyasztott édességeket, akkor azonnal nem fog tudni lemondani róluk. Minden nap egyen belőlük kevesebbet, és ne kezdjen bele a diétába, amíg nem lesz biztos benne, hogy az édesség iránti vonzalmat kontrollálja.

A jógázók nem ismerik el a cukrot és a sót sem. Teljesen kizárják az étrendjükből a fokhagymát és azokat az ételeket, amelyekben benne van.  Még a megfázások esetében sem eszik, hanem fokhagymás tinktúrákat készítenek, amelyeket aztán kezelésre használnak.

Italok

Szeszes italokat, kávét, teát, forró csokoládét és szénsava italokat nem szabad inni. Úgy vélik, hogy ezen italok mindegyike nem javasolt az ember számára. Az emberek azért fogyasztják őket, mert úgy vélik, hogy képesek energiával tölteni meg, segítenek felélénkülni és felfrissíteni a szervezetet. És az elején így is történik, de hamarosan az ember fáradságot, álmosságot és erővesztést kezd el érezni. A jógázok erőforrásai nem az italok, hanem a speciális gyakorlatok, a meditáció és   a lélegzési gimnasztika.

Élesztő

A jógázók nem esznek olyat, aminek az összetételében élesztő van. Ha a jógázók diétája felkeltette a figyelmét, és szeretne ennek a segítségével lefogyni, akkor tudnia kell, hogy le kellesz mondania a kenyérről, a pékárúkról és sok másról.  Létezik egy speciális indiai kenyér, amely népszerűségnek örvend India lakosainak körében és a mi országunk lakosainak körében is. Ez a kenyér nagyon vékony lapokat képez durva kiőrlésű lisztből. Az összetételében nincs élesztő.

Mit szabad enni, betartva a jógázók diétáját?

Meghatározott menü nincs. Egyszerűen ki kell választania a megengedett termékek listájából azokat, amelyek  elnyerik a tetszését, és ezeket kell fogyasztania a nap folyamán. Naponta kétszer szabad enni, de az első pár hétben ehet naponta háromszor, bármilyen fajta harapnivalók nélkül, hogy a szervezet ne kapjon nagyon nagy stresszt, amikor áttér a kétszeri étkezésre.

A következőket lehet enni:

 • Hajdina, zab és búza kása;
 • gyümölcsök;
 • aszalt gyümölcsök;
 • növények;
 • diófélék;
 • hüvelyesek.

A zöldségeket megengedett minimálisan kezelni, de valóban csak minimálisan, hogy megőrződjenek a vitaminok és más komponensek. Próbája ki saját magén a jógázók diétáját és lehetséges, hogy a hasonló étkezési rendszer nem csak megtetszik Önöknek, hanem kedvet kapnak ahhoz, hogy állandóan betartsák.

Az egészség még egy titka a jógázóktól – meztelen jóga .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük