A boretikett szabályai – lepd meg őt 

959

A bor etikettegy igazi művészet, amelyet nem lehet jól megtanulni egyedül. Mivel lehetetlen megragadni a végtelenséget, most az egyik aspektusáról – a boros poharakról fogunk beszélni. 

Meg fogod tudni, hogyan kell helyesen boros poharakat választani a meghatározott borfajtákhoz, hogy ne tévedj, és kellemesen meg tudd lepni ismereteiddel a lányokat. Hidd el, az ilyesmit minden hölgy értékelni fogja és örömmel beleegyezik egy bórkostolásba veled.

Poharak a vörös borhoz

A száraz vörösborokhoz általában bordeaux-i és burgundi  poharakat használnak. A burgundi pohár formája egy labdára emlékeztet, talpa nem túl magas,a bordeaux-itól eltérően. A nyaka nem szűkűl.   Teret hagy az orr számára, ami lehetővé teszi, hogy  belélegezzük a bor  illatát. A burgundi poharak  űrmértéke általában 700-750 ml-es. 

A Bordo poharak kelyhe űrmértékét tekintve nem kevesebb, mint 600 ml, kell, hogy legyen. Ellenkező esetben, egyes gazdag vörösborok nem fogják tudni teljesen megnyitni aromájukat.

A vörös borok számára   nagy poharakat készítenek (akár egy literes űrtartalommal). Ezek részben dekanter funkciót töltenek be (hogy mi ez olvasd lentebb), aminek eredményeként végbe megy a bor levegőztetése, puhulása és aromájának felhalmozódása.

Az ilyen poharaknak nem kell magas talp. A vörösborokat szobahőmérsékleten szolgálják fel,  ezért ízük és tulajdonságaik nem változnak a kéz melegétől.

Ha szereted lassan élvezni a vörös bort – vegyél magadnak egy nagy burgundi poharat, ha pedig gyakorlatias ember vagy  – kiöntötted, megittad –  beharaptál, jó lesz a bordeaux-i pohár is a borhoz.

Poharak a fehérborhoz

 

A fehér borral egy figyelemre méltó tény áll összefüggésben. Sok borkészítő régióban megvannak a saját kedvelt poharak. Ez a tendencia a fehér borok iránt fektetett ellentétes követelményekkel magyarázható: nem szabad hagyni, hogy a bor felmelegedjen, de emellett meg kell engedni, hogy az aromája illatozzon. Még egy követelmény – beönteni  a pohárba 100 – 150 ml-t, de nem hagyni a bornak, hogy idő előtt pezsegjen.

Természetesen, az ínyencek állítják, hogy mindig több készlet legyen a fehér borok számára. Azonban ahhoz, hogy a fehér bor megmutassa tulajdonságait, elég ha vannak középső méretű és kissé széles poharak a shardoné számára.

Ha úgy döntöttél ,hogy egy készletet vásárolsz,  válaszd a klasszikus poharakat a fehér borok számára, amelyek űrtertalma maximum 350 ml. A vörös borok egy ilyen pohárban «bilincsbe lesznek fogva» ahhoz, hogy kinyíljanak, azonban  a fehér borok teljes mértékben meg fognak ajándékozni ízükkel és aromájukkal.

Poharak a pezsgőborokhoz

Mivel a pezsgő boroknak nem szabad felmelegedniük az emberi kezek melegétől, hosszú talpuk van. Három fajta poharat lehet megkülönböztetni a pezsgő borok számára:

Klasszikanem mély és széles pohár. Az a legenda jár, hogy a kehely formája lemásolja a barokk korszakú Franciaország királynőjének, Marie Antoinettának a mellformáját.  Emellett ez a forma divatban volt azokban az időkben, amikor ezeknek a boroknak élesztő szaguk volt, aminek a megőrzése értelmetlen volt.

Tulipán– az ilyen nevet viselő virág formájára emlékeztet. Hosszú talp, hosszú kehely és kicsit szélesebb nyak.

Fuvola – a legnépserűbb a pezsgős borok poharai között. A kehely szűk, magas és gyakorlatilag egyenletes. Egy ilyen pohárban kellemes nézegetni a buborékok játékát.

Poharak a dúsított borok számára 

A madera, vermut, portvein és egyéb dúsított borokat kisebb, speciális formájú poharakból fogyasztják. Minden dúsított borfajtának megvan a saját pohara, de e különbségek közöttük nem jelentőserk. Ezért érdemes úgy választani őket, hogy figyelembe veszed milyen italt fogyasztasz a leggyakrabban.  A dúsított borok számára használt poharak jellemző vonása  – tulipánszeű kehely és  kis űrtartalom.A legjobban a sherry pohár tér el a többitől, mivel ennek a italnak erős aromája van és nem kell  halmozni.

Poharak a forralt bor számára

Mivel a forralt bor elkészítése sajátosságától függetlenül az italt forrón kell fogyasztani,  a forralt boros poharak változatlan összetevője – a fogó. Formáját tekintve gyakorlatilag ugyan olyan, mint az ír kávé és latte csészéje. A pohár talpa masszív és rövid, a kehely magas, széles és kibővített nyakú, amely lehetőúvé teszi a meleg és kellemes aroma belélegzését. A kehely falai gyakran dekoráltak.

Kell-e dekanter?

Dekanter a borhoz–  egy speciális üveg edény (kancsó), amelybe átöntik a bort (az edény falaira kell önteni, hogy „felébresszük” a bor aromáját). A bor kancsózásának az a lényege, hogy először is megszabaduljunk a üledékektől, másodszor pedig lehetővé tegyük a bor számára, hogy oxigénnel teljen meg a csokor teljes kinyílásához és a tanninok megpuhulásához. Harmadszor pedig, esztétikai nézőpontból a kancsó nagyon szépen né ki. Használata ünnepélyességet kölcsönöz az összejövetelnek, ez pedig még egy plusz a megvásárlása javára.

Sokan vélik ezt a bor attribútumot a jó ismeretek jelének a bor etikettben. Azonban a kancsóra szükség van, ha a bor fiatal és a felszolgálás előtt meg kell tölteni levegővel és meg kell szabadulni az üledékektől. Bár ezt a hatást el lehet érni, ha nagy vörös bor poharakat használunk és lassan kóstolgatjuk.

Ismerve az etikettet, kiváló benyomást tehetsz kísérődre a  randin.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük