7 hatásos jóga póz a szép és feszes mellhez  

887

A nők többsége nincs megelégedve a mellének a formájával vagy a méretével, aminek  övetkeztében elveszítik a magabiztosságukat és szégyellnek nyitott ruhákat hordani. Főként, amikor a folyólapok címoldaláról dús keblű szépségek mosolyognak vissza élénk fürdőruhkban.

Nem mindenkinek adatik meg, hogy elérje álmai testét. Mi összegyűjtöttük azokat a hatásos jóga pózokat, amelyek nem csak javítják a mellek formáját és növelik a tüdők térfogatát, de segítenek, hogy erőt és élénkséget érezzünk magunkban.

Harcos póz

A virabhadraszana, vagy másnéven a harcos póz, lehetővé teszi, hogy érezzük az erőnket, és segít kitágítani a mellkast, rugalmasságot és jobb mozgást biztosít neki:

 1. Tegye szélesre a lábait, egymással párhuzamosan.
 2. Fordítsa meg a bal lábfejét 90 fokra balra, a jobbat pedig fordítsa befelé. Vegyen lélegzetet és hajtsa be térdben a bal lábát.
 3. A jobb lábának egyesnek kell lennie. Emelje a kezeit oldalra a váll vonaláig. A fejét fordítsa balra, a tekintete a kézfejére irányul.
 4. 7–10 ciklus után ismételjen meg mindent a jobb oldalára.

Háromszög póz

A trikoszana, vagy másnéven a háromszög póz, felszabadítja és erősíti a mellkast, kihúzza a gerincet és javítja a vérkeringést:

 1. Tegye szélesre a lábait, a balt fordítsa el 90 fokra, a jobbat pedig 15-re.
 2. A bal kezével érintse meg a bokáját (egy idő múlva le fogja tudni tenni a tenyerét földre), a jobbat pedig húzza ki előre úgy, hogy a két keze egy egyenes vonalat képezzen. Ügyeljen arra, hogy a térdei és a gerince ne hajoljanak be.
 3. Fordítsa az arcát felfelé és nézzen a kihúzott keze ujjaira. Ismételje meg a gyakorlatot a másik oldalra is.

Kobra póz

A budzsanhaszana, vagy másnéven a kobra póz segít növelni a tüdő térfogatát,, kinyújtani a mellkas izmait, erősíti a hasizmokat és megformázza a helyes testtartást:

 1. Feküdjön a hasára és vegyen egy mély lélegzetet. Lassan emelje meg a teste felső részét, s eközben szorítsa a teste alsó részét a földhöz. Tartsa az egyensúlyt a lábain és a kezein.
 2. Emelje fel a fejét és nézzen felfelé.
 3. Lassan lélegezzen ki és térjen vissza a kiindulási pozícióba. Minden egyes ismétléssel igyekezzen növeli az adott pózban töltött időt.

Hagyma póz

A dhanuraszana, vagy másnéven a hagyma póz azoknak javasolt, akik hátfájdalommal küzdenek. A gyakorlat lehetővé teszi kinyújtani a gerinc minden egyes részét és szép formát biztosítani a melleknek:

 1. Feküdjön a hasára. Kilélegzéskor hajtsa be a lábait térdben és emelje fel a feje irányába. Igyekezzen megfogni a kezeivel a bokáját.
 2. Most lassan lélegezzen ki és lassan húzza a lábait és a kezeit felfelé, amennyire csak lehet. A combjai és a mellei el kell, hogy húzódjanak a padlótól, egyensúlyozzon a hasán.
 3. Igyekezzen ilyen pózban maradni30 másodpercig.

Híd póz

A csakraszana, vagy híd póz, lehetővé teszi kinyújtani a mellkast, a gerincet és a nyakat, csökkenti a fáradságot és enyhíti a fejfájást:

 1. Feküdjön a hátára és tegye a lábait kicsit szélesebben, mint a vállai, húzza őket a lehető legközelebb a fenekéhez.
 2. Tegye a kezeit a feje mögé úgy, hogy az ujjai legyenek a fenekéhez fordítva. A kilélegzéskor emelje meg a mellkasát és a combjait olyan magasra, ahogy csak lehet.
 3. Igyekezzen maximálisan kiegyenesíteni a kezeit. Maradjon ebben a pózban 30 másodpercig.

Feje állási póz

A szalambasirsaszana, vagy a fejen állási póz hatásos az a gerinc és a mell izmai és ínszalagai számára. Javítja a lélegzést és a vérkeringést. A gyakorlat a tapasztalt jógázók számára van rendeltetve:

 1. Álljon térdre és helyezze az alkarját a földre. Kulcsolja össze az ujjait egy csésze formájában. Tegye a feje búbját a szőnyegre úgy, hogy a feje hátulsó része az ujjaiból formált csészében helyezkedjen el.
 2. Hajtsa be térdben a lábait. Lélegezzen ki és vegye el a lábait a földtől.
 3. Egyenesítse ki a lábait. Maradjon ilyen pózban30 másodperctől  2 percig a lehetőségeitől függően.

Teve póz

Az ustraszana, vagy teve póz hatásosan megszabadít a fájdalmaktól a gerincben, növeli a tüdő térfogatát és erősíti a mellkast:

 1. Álljon térdre, tegye össze a lábait.
 2. Lassan hajoljon hátra és tegye a kezeit a sarkaira. Húzza ki a gerincét és nyújtsa ki a bordáit. A fejének a földhöz kell húzódnia.
 3. 30 másodperc után térjen vissza a kiindulási pozícióba.

Kombinálhatja a jógát a futással a hatás eőrítéséhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük