5 lépés az önmagunkkal való harmóniához

1 838

Bloggunk elmeséli, hogyan kell normában tartani a pszichikánkat, még akkor is, ha körülöttünk zűrzavar van.

Mi tudjuk, hogy mit kell csinálni, hogy fizikailag egészségesek maradjunk: helyesen táplálkozni, edzeni, kerülni a fáradságot és sokat sétálni. Kiderült, hogy egyes dolgok ezek közül működnek a pszichikai egészség szempontjából is. Ha nem beteg semmire, akkor néhány hasznos szokás segít javítani a közérzetén.

Mire van szükség az egészséges pszichikához

Az embernek tudnia kell, hogy azt csinálhatja, amit akar. A magabiztosság, az élettel való elégedettség, az öröm és az elfoglaltság érzése, a világgal való egységességé szintén fontosak a pszichológiai állapothoz, ugyan úgy, mint az önbecsülés is. Az embernek szüksége van jó kapcsolatokra, amelyek élvezetet hoznak.

A boldogság — a pszichológiai egészség része. De a boldogságmég nem minden.

Sarah Stewart-Brown, a Warwick Egyetem orvostudományi professzora,

Hogyan érjük el a pszichológiai egészséget

Szeretne harmóniában lenni magával? Nagy Britannia nemzeti egészségügyi szolgálata úgy véli, hogy mindössze öt lépésre van szükség.

1. Beszélgessen az emberekkel

A családtagjaival, a barátaival vagy kollégáival, a szomszédaival. Nem kell beszélni mindenkivel sorban, főként ha maga a gondolat arról, hogy felhívni a rokonát már magában borzalmat kelt Önben. 

Az erős kapcsolatokban a családdal és a barátokkal megosztjuk az érzéseinket, értenek minket, támogatást kapunk és magunk is támogatunk másokat, az adás lehetősége pedig nem kevésbé fontos a számunkra, mint a kapás lehetősége. És még egy fontos részlet: ha az emberek Ön körül jólétben élnek és tudnak boldogok lenni, akkor Ön már tanulja ezt tőlük.

2. Mindig folytatja a tanulást

A tanulás segít tónusban tartani az agyat és csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Ugyan úgy lehetőséget ad szeretni magunkat, mint a sport. Tanulunk, tehát ügyesek vagyunk. Ez nagyon fontos, hogy kényelmesen érezzük magunkat.

Egyáltalán nem kötelező idegen nyelveket tanulni vagy még egy felsőfokú végzettséget szerezni. Fontos maga a folyamat: olvasson szakmai irodalmat, hogy fejlessze a készségeit. Járjon szakács kurzusra. Olvasson tudományos-népszerű vagy szépművészeti könyveket. Tanuljon meg kötni vagy találjon ki valamilyen egyedi kerékpár tartót.

3. Mozogjon

Ahhoz, hogy mozogjunk, nem muszáj edzőterembe menni vagy futni járni. Fontos, hogy a test dolgozzon, de, hogy pontosan hogy – választás kérdése. Valakinek tetszenek a csapatjátékok, mondjuk olyanok, mint a kézilabda, vagy röplabda, valaki a táncokat részesíti előnyben, de van olyan, aki a kutyáját sétáltatja. Az aktivitás nem csak a testnek kell, hanem az agynak is.

A problémák a pszichikával, még a legjelentéktelenebbek is – ugyan olyan kémia, mint minden más folyamat a szervezetben. A torna — egy módszer szabályozni ezeket a kémiai folyamatokat azoknak a hormonoknak a termelődése által, amelyek a cselekményekre válaszolva termelődnek.

Még egy plusz — amikor sportolunk, azt gondoljuk, hogy ez klassz dolog. A sport –  egy ok büszkének lenni saját magunkra, ez pedig még egy ok arra, hogy szeressük magunkat.

  • Válasszon olyan sportágat, amely tetszik Önnek.
  • Foglalkozzon rendszeresen.
  • Minden képpen rögzítse, hogyan változik.

4. Csináljon jót

Ez könnyebb, mint tűnhetne. Nem is kell öreg néniket keresni, hogy átkísérje őket az úton, vagy odaadni a fizetésének a felét valamilyen jótékonysági alapba.

Mondjon «köszönetet» a buszsofőrnek, aki elvitte a munkahelyéig, kívánjon jó reggelt a biztonsági őrnek, mosolyogjon rá az eladóra a boltban. Ez nem nehéz, az agya pedig ezeket a cselekedeteket beviszi a «jó dolgok» tárába, ez pedig kihat ugyan arra a kémiára, mint a sport.

A második szint — egyszerű segítség. Magyarázza meg a munkahelyén az új kollégának, hogyan lehet egyszerűbben megoldani a feladatokat, segítsen a szülői bizottságnak az iskolában, segítsen elvinni az idős szomszédnak a termékeket az ajtóig, segítsen egy kismamának a babakocsival felszállni a tömegközlekedési eszközbe. Ha van kedve többet csinálni, akkor csatlakozhat az  önkéntesekhez, csak előzetesen értékelje fel a képességeit.

5. Ne szakadjon el a valóságtól

A pszichológiai egészséghez fontos a jelenben élni, nem gondolva a múltra és arra, ami még nem történt meg (és lehetséges, hogy soha nem is fog megtörténni).

A jelenben kell élni, érezni kell magunkat és a testünket. Egyesek ezt az állapotot úgy nevezik, hogy tudatosság.

Ez az az állapot, amely során Ön pontosan tudja, hogy mi történik Ön körül és Önnel. Úgy tűnik, hogy ez könnyű, azonban valójában figyelmet igényel sajt magunkhoz és kompromisszumok nélküli őszinteséget. Például, meg kell érteni, hogy miért mérges: nem azért, mert a családtagjai ismét nem mosták fel az edényt, hanem azért már reggeltől ideges mivel kudarcokat szenvedett el a munkahelyén, most pedig csak ürügyeket keres arra, hogy valakin levezesse a dühét.

A tudatosságnak köszönhetően helyes döntéseket fogadunk el, mivel értünk minden körülményt és tudjuk, hogy mit akarunk. A tudatosság nem csak egy szép szó, hanem az élet felfogásának módszere. Szükségünk van rá a pszichológiai egészséghez.

Következtetések

Ezek működő módszerek, hogy jót tegyünk saját magunknak. Még, ha úgy is tűnik, hogy valami nem jó Önnek, ne hagyja figyelmen kívül ezeket a tanácsokat. Gondolja meg, lehetséges, hogy az életében lesz módszer arra, hogy valahogyan használja őket. És, ha mindezt csinálja, de nem érzi azt a jólétet, amelyet kellene, gondolja meg, hogy  helyesen csinálja-e?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük