5 ártalmatlan szokása azoknak az embereknek, akik szegénységben nőttek fel

807

Egy alacsony jövedelmű családban nőtt fel? Még kihordta a ruhákat az idősebb nővérei és bátyjai után? Soha nem kért új játékot, mert tudta, hogy a szüleinek nincs pénze? Ha igen, akkor lehetséges, hogy a saját maga számára észrevehetetlenül is olyan szokásokat szedett fel, amelyek zavarnak javítani a jólétén.

A szegénységgel szerzett szokások mindörökre az emberrel maradnak. Még akkor is, ha javított az anyagi helyzetén. Mint a piócák szívják az idegeit és a pénzét.

Ez a cikk segíteni fog Önnek gyökerestől megszabadulni a szegényes gondolkodástól és ezzel pedig, javítani a pénzügyi helyzetén.

Olcsó ételek

Azoknak az embereknek, akik minimálbéren élnek, két kritériuma van az élelmiszerek választásakor:

  • ár
  • szavatossági idő.

Az elsőnek maximálisan alacsonynak, a másiknek – maximálisan hosszúnak kell lennie.

Minőség? Íz? Maradjon ez csak az ínyenceknek. Termékeket hetente egyszer vagy még ritkábban vásárolnak, s ezeknek a 90% -a – konzerv. Friss zöldségek, gyümölcsök – túlságosan drága. Hús? Maximum belsőségek.

De az ember képes bármit megszokni. Annyira, hogy amikor lehetősége nyílik normális termékeket vásárolni, újra meg kellesz ismerni az ízüket.

«Fölösleges» pénz

Nagy készpénz egy szegény ember pénztárcájában – képtelenség. Prémium, ajándék, plusz pénz – ha a pénztárcában pénz jelent meg, akkor gyorsan el kell költeni. Ez egy reflex, amelyet a szegénység „fertőzése” vált ki.

A szokás, hogy azonnal elköltse a „fölösleges” pénzt annyira erős, hogy a sajtóban időnként eltúlzott „furcsa” esetek is előfordulnak – Ivanov lakatos nyert egy milliót és elköltötte egy hét alatt.

Paradox: az az ember, aki pénzre szorul, nem vigyáz rá, a gazdag pedig éppen ellenkezőleg, tud spórolni.

Ajándékok

Ha egy embernek nincs pénze, akkor nem gondol az ajándékokra. A felnőttek értik ezt és nem bántják ezt a témát.

De a gyermekek…

Itt van neked új sportcipő, de ez már a Születésnapodra.

Ha Ön egy kis jövedelmű családban nőtt fel, akkor bizonyára ismerős ez a kifejezés. És nem valószínű, hogy elkeseredett amiatt, hogy egy fél év múlva ajándék nélkül marad, a lényeg – lesz új sportcipő!

Általában, a gyermekek megértik a család pénzügyi problémáit és nem nyavalyognak – „De apa, vedd meg”, – még akkor is, ha nagyon szeretnék. De a felnőtteknek akkor is bűntudatuk marad. Mindörökre.

Ezért, amikor a család kimászik a pénzügyi gödörből, a szülők elkezdik elhalmozni a gyermekeiket ajándékokkal. A szokás, hogy kompenzáljuk a kénytelen spórolást ajándékokkal szintén megnyílvánul akkor is, amikor egy gyermek jólétben született, de a szülei szegénységben nőttek fel.

Nekem nem volt, hát legalább a gyermekeimnek legyen.

Könyvelés

A szokás, hogy állandóan számolgatja a pénzt – még egy megnyilvánulása a szegénység „fertőzésének”.

Ön pontosan tudja, hogy mennyi pénz van a bankkártyáján, Вmennyi van a pénztárcájában (fillérre pontosan) Ön automatikusan kiszámolja a kosárban fekvő termékek árát a fejében, és mindig leellenőrizi a számlát.

A félelem, hogy «Lesz-e elegendő pénzem, hogy kifizessem a számlát?» – még sokáig üldözni fogja azokat, akik szegénységben nőttek fel..

Az alapvető fontosságú termékek

Ha egy ember alig tud megélni, akkor csak azt vásárolja meg, amire jelen pillanatban szüksége van.

Példa. Nyár, a téli dzsekik kiárőúsításának ideje. Az ár  – szinte ingyen. A modell – szimpatikus. Az az ember, aki szegényes gondolkodással rendelkezik, nem fogja megvenni, még akkor sem, ha lesz erre „fölösleges” pénze. Hiszen a telet még el kell érni –  minek egy téli dzseki nyáron?

Programozza magát sikerre és kényelmes életre

A szegénységet a gondolkodás formázza meg. De, ahhoz, hogy megváltoztassuk, elegendő változtatni a szokásainkon. Megszabadulva a fent leírt szokásoktól,  Ön hamarosan észre fogja venni, hogy sikeresebb és magabiztosabb emberré vált. Azért, mert kifejleszti az immunitást a szegénység „fertőzése” ellen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük